Alaptarea din pozitia culcat nu reprezinta o raritate, insa poate fi nevoie de ceva antrenament inainte de a reusi sa alaptezi un nou-nascut astfel. Afla alaturi de noi care sunt beneficiile acestei pozitii si de ce este ea preferata de atatea mamici.
Alaptarea din pozitia culcat este un vis pentru proaspetele mamici, mai putin experimentate in ceea ce priveste alaptarea. Este insa un vis perfect realizabil! Alaptarea din pozitia culcat are nenumarate avantaje pentru mama, care este capabila sa isi hraneasca si ocroteasca pruncul si in acelasi timp sa se relaxeze si sa se odihneasca si ea insasi. Totusi, multe mame spun ca nu stiu cum sa procedeze ca sa reuseasca sa alapteze din aceasta pozitie. Daca descoperi care sunt multiplele beneficii ale alaptarii in aceasta pozitie, vei fi mai dornica sa o incerci si tu.
Bebelusul se descurca mai bine cu un flux rapid de lapte
Atunci cand tu stai intinsa pe o parte, iar bebelusul sta si el pe o parte, cu corpul paralel cu al tau, ii va fi mai usor sa se descurce cu un flux rapid de lapte. Pozitia ii permite sa controleze mai bine modul in care tine sanul si puterea cu care suge, bebelusul putand sa se retraga atunci cand fluxul de lapte este prea puternic.
Tu faci fata mai bine unei eventuale dureri de spate
Daca suferi de dureri de spate, alaptarea din pozitia culcat este o metoda minunata de mai usura presiunea la care este supus spatele in timpul hranirii copilului. Pozitia este benefica mai ales in cazul persoanelor care au probleme in zona lombara.
Alaptarea e mai confortabila daca ai suferit o epiziotomie
Daca ai nascut natural cu epiziotomie, statul in sezut in timpul alaptarii poate fi destul de dureros. Atunci cand te intinzi, pe de alta parte, nu mai supui zona afectata la atata presiune si permiti ca inflamatia sa se reduca considerabil.
Alaptarea e mai confortabila daca ai nascut prin cezariana
In timpul alaptarii, greutatea bebelusului si a bratelor tale ajung sa se sprijine pe zona operatiei, care poate fi dureroasa. Pozitia culcat este insa confortabila, reducand solicitarea in zona inciziei.
CITEȘTE ȘI: Creșterea in greutate la bebelușul alăptat
Alaptarea e mai simpla daca ai sanii mari
Mamele cu sani mari au adesea dificultati in pozitionarea corecta a bebelusului la san. In plus, atasarea bebelusului la san poate fi dificila datorita dimensiunii sanului si, mai ales, greutatii lui, pe care mama trebuie sa o sustina cu o mana pentru a usura suptul. Daca alaptezi stand culcata, aceste dificultati pot fi depasite: avand in vedere ca vei avea o vizibilitate mai buna asupra zonei sanilor, vei reusi sa pozitionezi mamelonul mai bine. In plus, greutatea sanului se va sprijini partial pe pat.
Cum sa alaptezi din pozitia culcat?
De fapt, nu este nimic complicat sau nemaivazut in alaptarea din pozitia culcat. Multe mame se tem de asta deoarece se gandesc ca bebelusul ar putea sa se inece, sau ca ele ar putea adormi langa cel mic. Iata ce ai de facut:
- Intinde-te comod pe o parte, cu o perna de dimensiuni potrivite sub cap.
- Aseaza o perna mica intre picioare, pentru un plus de sprijin. Este o metoda extrem de utila, mai ales daca ai probleme cu durerile de spate.
- Aseaza bebelusul pe o parte, paralel cu corpul tau si foarte aproape de tine.
- Pozitioneaza sugarul in asa fel incat nasul sau sa fie la nivelul mamelonului.
- Sprijina-i spatele si gatul cu ajutorul antebratului tau, lasand zona cefei si a capului libera.
- Pozitia corecta ii permite ca atunci cand are capul tras spre spate, iar gura larg deschisa, mamelonul sa fie indreptat catre cerul gurii.
Unele mame se aseaza de pe o parte pe cealalta pentru a-i oferi ambii sani bebelusului, in timp ce altele reusesc sa alapteze din ambii sani stand pe aceeasi parte. Lucrurile devin mai simple pe masura ce bebelusul creste si devine mai priceput in a se atasa la san.
CITEȘTE ȘI: De ce să respingem alăptarea la program în favoarea alăptării la cerere?
Tu ai alaptat din pozitia culcat? Ce parere a avut bebelusul despre aceasta pozitie de alaptare? Te poti asigura ca bebe este atasat corect la san dupa urmatoarele indicii de mai jos:
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.