De câte ori poți naște prin CEZARIANĂ? Câte cezariene sunt sigure pentru o mamă?
Afla de cate ori poti sa nasti cezariana. Desi teoria spune ca cezariana este o interventie chirurgicala care trebuie efectuata doar in cazul in care, din diverse motive, nasterea naturala (vaginala) nu este posibila, numarul nasterilor prin cezariana de la noi din tara este in continua crestere. Dar totusi, cate cezariene sunt sigure pentru o mama?
Cezariana la cerere este o practica frecventa in tara noastra spre deosebire de alta tari. Ca orice alta interventie chirurgicala, cezariana are diverse riscuri despre care poti citi in articolele noastre. Avantajele si dezavantajele cezarienei sunt cunoscute, dar o problema la care nu multe femei se gandesc este aceea ca nasterea prin cezariana limiteaza numarul de copii pe care ii poti aduce pe lume.
In ce consta operatia de cezariana?
Odata ce sonda urinara a fost montata iar anestezia s-a instalat complet, abdomenul este sters cu o substanta dezinfectanta. Apoi, medicul va face o incizie in piele imediat deasupra osului pubian. Medicul va taia tesuturile de sub piele pana va ajunge la musculatura.
In general muschii abdominali sunt separati, nu taiati, pentru ca medicul sa ajunga la uter. Apoi va sectiona uterul transversal, in zona sa inferioara, pentru a ajunge la bebelus. In cazuri rare medicul poate opta pentru o incizie verticala a peretelui uterului. Acest tip de interventie iti interzice sa incerci pe viitor nasterea vaginala.
Odata ce bebelusul si placenta au fost extrase si uterul curatat, medicul va coase la loc peretele uterin folosind fire resorbabile si apoi va coase tesuturile, pana la piele, pentru care va folosi copci sau fire care vor fi scoase dupa 7 zile.
De cate ori poti sa nasti cezariana – Cate cezariene poate suporta organismul?
Aceasta este o intrebare la care nici un medic nu poate oferi un raspuns standard. In principiu, observatiile facute pana in prezent sustin statistica conform careia o femeie poate suferi 3 operatii de cezariana fara a se expune vreunui risc major. Insa fiecare interventie este mai dificila si mai riscanta decat cele anterioare. Exista femei la care riscul de complicatii operatorii si postoperatorii ramane mic. Exista insa persoane care dezvolta cicatrici aberante sau aderente extinse si pentru care fiecare noua interventie este semnificativ mai periculoasa.
Dupa prima cezariana, aproximativ jumatate dintre femei dezvolta aderente. Dupa 3 cezariene insa, 83% dintre femei au aderente. Aceste benzi de tesut cicatricial pot provoca dureri deoarece limiteaza miscarile organelor interne si pot duce la infertilitate deoarece compreseaza sau blocheaza trompele uterine. Aderentele abundente fac ca interventia chirurgului sa fie mai dificila si cresc semnificativ riscul ca vezica urinara sau intestinul sa fie sectionate din greseala.
Care sunt problemele pe care le ridica cezarienele repetate?
Exista o serie de probleme pe care cezariana le implica, indiferent cat de sanatos si de bine s-ar regenera organismul matern sau cat de priceput si de atent ar fi medicul obstetrician. Riscul aparitiei acestor complicatii este cu atat mai mare cu cat este vorba despre o cezariana repetata.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE:
7 Diferențe între cezariana la cald (travaliul s-a declanșat) și cea la rece (programată)
Nașterea naturală după cezariană este posibilă
A doua nastere dupa cezariana
8 Metode pentru a evita cezariana
Tipurile de anestezii pentru naștere
Peretele uterin este slabit.
Fiecare incizie facuta in uter determina dezvoltarea unei cicatrici, in zona careia tesutul isi pierde elasticitatea. Cu cat exista mai multe incizii vechi pe uter, cu atat exista mai multe puncte slabe.
Pot exista probleme legate de placenta.
Probabilitatea lor creste direct proportional cu numarul de cezariene suferite. Placenta se poate implanta prea adanc in peretele uterin – placenta accreta – sau se poate implanta peste capul uterin si sa nu se mai ridice – placenta praevia.
Afectarea vezicii urinare.
Acest lucru este putin probabila in timpul primei cezariene, insa nu este rara in cazul cezarienelor repetate. Aceasta se intampla din cauza aderentelor care se formeaza dupa interventiile chirurgicale pe abdomen si care „leaga” vezica urinara de uter. Aceeasi este situatia si in ceea ce priveste intestinul, pe care aderentele abundente in pot transforma, impreuna cu uterul, intr-un veritabil „bloc de organe”.
Hemoragiile abundente.
Acesta este un risc in cazul oricarei interventii chirurgicale, insa cezarienele repetate se asociaza cu un risc crescut de hemoragie uterina greu de controlat, care poate conduce la necesitatea efectuarii unei histerectomii de urgenta. Avand in vedere ca in Romania familia medie are unul sau doi copii, cezariana electiva poate reprezenta o optiune, desi este indicat sa fii deschisa atunci cand discuti cu medicul tau despre acest subiect si sa cantresti bine argumentele care vin in favoarea deciziei de a naste vaginal.
Daca iti doresti insa o familie numeroasa, cezariana nu ar trebui sa fie luata in calcul ca preferinta, ci ca interventie de urgenta. Si chiar in cazul in care ai suferit deja o cezariana, exista si in Romania medici care accepta nasterea vaginala dupa cezariana, daca aceasta este lipsita de riscuri pentru mama și bebelus. Urmareste materialul video de mai jos pentru mai multe detalii despre NDVC.
Care sunt condițiile în care o naștere normală poate avea loc după o cezariană, cum trebuie să te pregătești pentru acest lucru și mai ales ce trebuie să înțelegi și să-ți asumi ne spune dr. Oana Zaharia, medic primar, șefa Secției Obstetrică a Spitalului Regina Maria Băneasa. De asemenea, găsești și răspunsul la întrebarea când se impune operația de cezariană?
Tu cate operatii de cezariana ai avut? Cum a fost cea de-a doua fata de prima?
Felicitări! Ești mămică! Ai trecut prin cel mai înălțător moment din viața ta de femeie. Povestește-ne și tu cum a decurs nașterea ta: naturală sau prin cezariană, într-un spital de stat sau o maternitate privată? Împărtășește experiența ta altor mame! Povestea ta poate să le ajute! Trimite-ne povestea ta cu titlul NAȘTEREA MEA, la adresa [email protected] și adaugă câteva fotografii din primele voastre zile împreună, mami și bebe. Noi le vom publica cu drag, împreună cu povestea scrisă de tine.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Nașterea – Află cum te pregătești!