Se spune ca raspunsul la intrebarea „De ce iti doresti un copil?” este pur egoist. Ca oricat de frumos mestesugite ar fi raspunsurile celor intrebati, ele ascund mereu un motiv egoist legat de satisfacerea propriei dorinte, credinte, nevoi. Dar al doilea copil, cum vine el pe lume? De ce ni-l dorim?
Numeroase familii aleg in prezent sa aiba mai mult de un copil.
Iata cele mai frecvente raspunsuri primite la intrebarea „De ce v-ati dorit si al doilea copil?”
- Experienta sarcinii (si a nasterii) a fost magica si nu puteam sa nu o retraiesc.
- Pentru ca imi era dor de un bebelus mic. De mirosul lui, de cat de neajutorat este, de perioada primelor cuvinte, de perioada cand merge de-a busilea.
- Pentru ca nu am vrut ca primul meu copil sa ramana singur la parinti.
- Pentru ca eu nu am avut frati sau surori si mi-am dorit mereu sa am.
- Pentru ca eu am crescut intr-o familie numeroasa.
- Pentru ca mai tarziu sa le fie mai usor ca se au unul pe celalalt.
- Pentru ca mereu mi-am dorit sa am mai multi copii.
Psihologii spun insa ca in spatele dorintei de a avea un al doilea copil, stau de multe ori ascunse mici secrete personale de care nici macar parintii nu sunt constienti. Iata cateva motivatii subconstiente ale deciziei de a avea si bebe-doi.
Pentru a indrepta greselile facute la primul copil. Experienta acumulata in timpul sarcinii, nasterii si cresterii primului copil este de necontestat. De multe ori insa ai si gresit.
Ai citit despre trendul care sustine ca ecografiile ii pot dauna bebelusului cand copilul tau se nascuse deja. Ai aflat ca un singur biberon de lapte praf ii va da peste cap flora intestinala a copilului abia dupa ce va facurati obiceiul de iesi o seara la doua saptamani si a-l lasa in grija bunicii si a biberonului.
Ai citit despre „pedepsind prin recompense” cand copilul tau deja fusese laudat pentru reusitele sale. Exista atatea lucruri pe care, gandindu-te in urma, iti doresti sa le fi facut altfel. Ei bine, un al doilea copil iti poate oferi sansa sa faci lucrurile…”mai perfect” decat prima oara.
Pentru placerea de a te mandri. Cu munca pe care reusesti sa o duci cu brio la capat, cu reusitele a doi copii, cu sotul tau dedicat si implicat in cresterea copiilor, cu familia mare si frumoasa si completa.
Stim, nu iti place sa auzi ca aceasta ar putea fi o motivatie, nu crezi ca te caracterizeaza acest gen de a atrage atentia celor din jur. Insa psihologii spun ca multe dintre femei tanjesc dupa felul in care erau privite in perioada sarcinii si cat bebelusul lor era mic, si isi doresc, subconstient, sa retraiasca experienta.
Pentru ca copiii ne amintesc de placerile simple ale vietii. Serios, crezi ca un adult fara copii se poate bucura atat de mult si de sincer de un maruntis cum e o jumatate de ora de somn in plus dimineata, un pipi la olita, oprirea ploii dupa doua zile de noroi, un cuvintel stalcit, o farfurie de legume terminata? Si cu siguranta un adult fara copii nu rade la fel de des!
Pentru ca ai un motiv sa cumperi. Sa fim sinceri, tuturor ne place sa mergem la cumparaturi, iar nostalgia propriei copilarii ne face sa ne dorim sa golim rafturile magazinelor de jucarii. Si ce scuza mai buna decat copilul sau, si mai bine, copiii! de acasa, putem gasi?
Pentru ca ne dorim sa ii vedem cat de mult se iubesc. Este adevarat, atunci cand ne dorim al doilea copil nu ne imaginam momentele dificile sau certurile dintre frati fie ca le-am trait pe propria piele, fie ca stim despre ele de la prietenii din scoala. Nu ne gandim decat la momentele duioase in care se vor tine in brate sau in care se vor juca frumos impreuna, in care se vor ajuta si se vor sprijini.
Au psihologii dreptate? Este vreunul dintre aceste motive ascunse si pe lista ta? Tu de ce ti-ai dorit un al doilea copil?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.