Desi sarea este un ingredient nelipsit din toate mancarurile gatite, lucrurile nu stau la fel cand vine vorba de retetele pentru bebelusi si copii mici. Afla de ce sarea este interzisa in primul an de viata al bebelusului, care este necesarul zilnic de sare recomandat in functie de varsta dar si ce se poate intampla daca copilul primeste mai multa sare decat nevoile organismului sau. Regimul fara sare genereaza spaime si lipsa de apetit in randul adultilor. In ceea ce ii priveste pe bebelusi insa, lucrurile stau cu totul altfel. Iata tot ce trebuie sa stii despre sarea in alimentatia copilului.
Fara sare pana la varsta de 1 an a bebelusului!
Alimentatia copilului mic trebuie sa respecte cateva reguli esentiale, pentru ca bebelusul sa creasca sanatos. In ceea ce priveste sarea, aceasta este absolut interzisa in alimentatia bebelusului cu varsta de pana la 1 an. Dar nu trebuie sa iti faci griji legate de gustul alimentelor. Aminteste-ti ca diversificarea este o perioada in care bebelusul incepe sa cunoasca si altceva decat gustul laptelui matern sau al laptelui praf. Acum el testeaza, experimenteaza, se obisnuieste cu noi gusturi, texturi, arome. Bazele unor obiceiuri alimentare sanatoase se pun incepand de la prima lingurita de mancare oferita celui mic.
Sarea in alimentatie bebelusului – De ce nu are voie sare?
In primul rand, aceasta afirmatie este falsa. Toti oamenii au nevoie de sare pentru a supravietui. Insa bebelusul obtine suficienta sare din hrana pe care o consuma, nemaifiind nevoie sa suplimentezi si tu cantitatea pe care o primeste zilnic. Laptele matern contine clorura de sodiu (sare), la fel ca si formulele de lapte praf. Legumele, fructele, carnea si oul de asemenea contin sare. Problema este ca in cazul in care bebelusul primeste prea multa sare, rinichii sai nu sunt capabili inca sa reactioneze adecvat.
Rinichiul masoara cantitatea de minerale – printre care si sodiu – care este eliminata prin urina, si retine in organism o parte dintre acestea. Rinichii imaturi ai bebelusului nu functioneaza in aceiasi parametri ca cei ai unui adult, de aceea trebuie menajati.
Ce se intampla daca bebelusul primeste prea multa sare?
O alimentatie prea bogata in sare produce o solicitare suplimentara a rinichilor bebelusului. Pe termen lung, sau in cazul administrarii unor cantitati mari de sare, aceste obiceiuri pot duce la declansarea insuficientei renale. In cazuri grave, hipertensiunea asociata retentiei lichidelor in organism poate produce leziuni cerebrale grave. Cu siguranta ca iti doresti ca micutul tau sa creasca cat mai sanatos si sa fie intr-o stare foarte buna de sanatate la varsta adulta. CITEȘTE ȘI: Rețete diversificare bebeluși 6-12 luni
Sarea la bebelusi – Care este necesarul zilnic de sare?
Necesarul zilnic de sare variaza in functie de varsta. Un calcul sumar sustine ca pana la varsta de 1 an, copilul are nevoie de 1g de sare pe zi. Intre varsta de 2 si 4 ani, cantitatea creste la 2 g. La varsta de 4-5 ani copilul poate primi pana la 4 g de sare pe zi. Abia dupa 11 ani necesarul de sare al copilului este considerat similar celui al adultilor, aceasta insemnand 11 g de sare pe zi. Trebuie sa stii ca necesarul zilnic de sare se obtine din alimentatia obisnuita si poate fi depasit foarte usor.
Mancarea bebelusului nu are nici un gust daca nu ii adaug un praf de sare?
Acesta este un mit foarte raspandit. Nu poti compara felul in care percepe gustul un bebelus cu opiniile noastre gata formate in atatia ani. Bebelusul nu are termen de comparatie, asadar nu are nevoie de potentiatori de aroma pentru a agrea hrana pe care o primeste. Papilele noastre gustative, agresate de atatea gusturi intense, nu mai sunt capabile sa perceapa aroma alimentelor la fel ca papilele gustative ale unui bebelus care nu a cunoscut pana atunci decat laptele. Cu alte cuvinte, atata timp cat bebelusul nu cunoaste gustul sarii, nu are cum sa ii lipseasca. Folosirea ierburilor aromatice permise este suficienta pentru a conferi gust mancarii si pentru a o face pe placul celui mic.in plus, este mult mai sanatoasa si merita incercata pentru mancarea intregii familii.
Atentie! Trebuie sa te obisnuiesti sa citesti etichetele alimentelor, deoarece multe contin sare „ascunsa”. In orice caz, bebelusii nu ar trebui sa primeasca covrigi, saratele, pufuleti, biscuiti pentru adulti. Dupa varsta de 1 an trebuie sa ai grija la preparatele din carne si branzeturi pe care i le dai celui mic, deoarece multe dintre ele contin cantitati mari de sare ca potentiator de gust sau conservant.
Recomandarile medicilor si ale nutritionistilor indica utilizarea unei cantitati cat mai mici de sare in alimentatia adultilor si inclusiv a copiilor. Consumul excesiv de sare este legat de retentia de apa in organism si hipertensiune arteriala si deci de patologia aparatului cardiovascular, a ficatului si a rinichilor.
Specialistii au demonstrat ca necesarul se sare (clorura de sodiu) al unui adult poate fi asigurat exclusiv prin consumul de vegetale. Avand in vedere ca la acestea se adauga consumul de lapte si diverse branzeturi, nu trebuie sa ne ingrijoram ca am duce vreodata lipsa de clorura de sodiu in organism, chiar daca nu am folosi niciodata sarea in mancare. Tu la ce varsta ai inceput sa adaugi sare in hrana bebelusului tau?
CITEȘTE ȘI: 5 GREȘELI de evitat la început de diversificare a alimentației bebelușului
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!