Durerile de sani nu ar trebui sa fie ceva frecvent dar este posibil sa apara din diverse cauze si de aceea ar fi mai bine sa le cunoastem pentru a le putea preveni sau elimina.
In special la inceputurile alaptarii, multe mame se confrunta cu mici probleme care uneori devin serioase daca nu se iau masurile potrivite. Desi multe mame pornesc la drum cu o viziune idilica asupra alaptarii, convinse ca alaptarea este un “drum lin”, in lipsa unor anumite informatii “drumul” poate deveni abrupt iar unele femei, luate pe nepregatite si nestiind ce sa faca, decid chiar sa intrerupa alaptarea atunci cand intervin neplaceri legate de ea. Deseori se intampla ca sanii sa devina durerori pe perioada alaptarii.
Cea mai frecventa cauza a durerilor de sani este faptul ca bebelusul nu este atasat corect la san
Daca din prima clipa mamele ar fi informate cu privire la atasarea corecta la san si ar sti sa remarce eventualele greseli in pozitionarea copilului la san, alaptarea ar fi total nedureroasa inca de la inceput. Dar multe mamici nu cunosc semnele atasarii corecte, bebelusul prinde doar mamelonul si atunci apar temutele ragade, mici fisuri ale mamelonului care pot fi foarte dureroase si care fac din actul alaptarii un chin, mamele ajungand sa astepte cu spaima momentul in care bebelusul va dori din nous a suga. De aceea in primul rand ar trebui sa fiti atente la atasarea corecta la san: copilul sa apuce cat mai mult din areola mamara, nu doar mamelonul, buza de jos sa fie rasfranta, barbia sa atinga sanul, sa se auda inghititurile copilului in timp ce suge.
Alaptarea la program poate fi o alta cauza a durerilor de sani
Daca mama nu alapteaza la cerere ci la program, chiar daca bebelusul cere mai repede de 3-4 ore cat se considera uneori, fara temei, ca ar trebui sa treaca intre alaptari, se poate produce angorjarea sanului. Din cauza acumularii laptelui apare tumefierea sanilor, senzatie de disconfort si de durere chiar, zone cu roseata. Dandu-i copilului sa suga des, de cate ori o cere, previi aceasta neplacere.
Angorjarea sanilor poate surveni si cand, dupa un puseu de crestere, copilul revine la un supt mai rar dar sanii inca au ramas setati sa produca mai mult, conform cererii recente. Pana se regleaza din nou productia puteti detensiona sanul mulgand putin, dar atentie, nu goliti total sanul caci atunci va aparea din nou supra-productia, prin stimularea sanului! Si un sutien nepotrivit, prea stramt poate produce blocaje ale canalelor prin presiunea pe care o exercita, asa ca purtati o bustiera comoda, de bumbac, sau lasati sanii liberi daca nu va este absolut necesara sustinerea.
Exemele, dermatitele pot fi alte cauze ale sanilor durerosi
Dermatitele pot aparea si de la spalarea excesiva a sanilor, mai ales cu sapun, care usuca pielea sensibila a mameloanelor si produc fisuri in care ar putea intra microbi care sa provoace probleme dermatologice. Este de preferat sa se spele sanii doar de cate ori este necesar, la dusul zilnic, in niciun caz inainte de fiecare alaptare cum din pacate mai recomanda unele cadre medicale care nu sunt in tema cu alaptarea, si in niciun caz cu sapun, alcool sau ceai de musetel, care favorizeaza inmultirea culturilor de microbi. Daca v-ati ales cu o Candida este necesar sa o tratati corect pentru a scapa de durerile la supt.
Mastita este o inflamatie a tesutului mamar care poate cauza dureri mari
Daca pe langa angorjarea sanilor v-ati ales si cu febra mare si frisoane, s-ar putea sa fi ajuns la o mastita si trebuie sa faceti tot posibilul sa scapati de ea. Citeste mai multe despre mastita in timpul alaptarii
Nu uitati ca daca urmati niste pasi simpli sau aplicati niste proceduri la indemana puteti preveni sau trata cu succes micile dificultati in alaptare: alaptati la cerere, urmariti ca atasarea la san sa fie corecta, detensionati putin sanii cand sunt prea plini si bebelusul nu doreste sa suga, ungeti mameloanele cu lapte matern si lasati-le cat mai mult la aer, folositi comprese in caz de inflamatii, mulgeti-va la dus sub apa calduta in timp ce va masati daca simtiti canalele blocate, evitati sutienele din material sintetic sau incomode, evitati sa spalati sanii cu sapunuri, apelati la specialisti cand problema va depaseste!