Organismul bebelusului este mai fragil decat cel al unui copil mai mare sau al unui adult, astfel incat trebuie mereu protejat. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti atunci cand prepari mancarea pentru cel mic. Tot aici vei gasi cateva sfaturi referitoare la prepararea corecta a laptelui praf sau cum se stocheaza corect laptele matern.
Mancarea pentru bebelusi trebuie gatita separat de cea pentru adulti, macar pana la varsta de 12-18 luni. Chiar si dupa aceea, se recomanda evitarea prajelilor, rantasurilor, sosurilor grele, a mezelurilor, dulciurilor cu mult zahar, sucurilor din comert. Iata cateva reguli despre prepararea mancarii pentru bebelusi. Pana la varsta de 12 luni laptele, de preferat matern si laptele praf reprezinta principala sursa de nutrienti pentru copil. De aceea este bine sa cunoasti niste reguli simple de igiena dar care aplicate constant ne feresc de multe neplaceri!
Cum se prepara corect LAPTELE PRAF?
Fiecare cutie de lapte praf are notate instructiuni despre modul de preparare si cantitatea aproximativa pe care o va consuma copilul, in functie de varsta. Aceste indicatii trebuie respectate cu strictete, altfel existand riscul imbolnavirii sugarului.
Reguli de igiena referitoare le biberoane
Biberoanele se sterilizeaza sau se spala bine cu apa si detergent special, se clatesc si se usuca de fiecare data cand hranesti bebelusul. Citeste mai multe despre sterilizarea biberoanelor sau pana la ce varsta se recomanda.
Reguli de igiena referitoare APA cu care preparam laptele praf
Foloseste apa de robinet fiarta si racita sau preferabil apa plata pentru prepararea laptelui praf. Nu utiliza apa din surse necontrolate cum sunt diverse fantani sau puturi deoarece cantitatea mare de nitrati sau nitriti ii poate face rau bebelusului!
MAMELE ÎNTREABĂ: Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui bebelușului?
Se impun cateva precizari suplimentare legate de apa cu care preparam laptele praf:
- Daca folosesti apa de la robinet fiarta si racita nu este indicat sa o lasi sa stea la temperatura camerei mai mult de 30 de minute. Fierberea si racirea ar trebui realizate de fiecare data cand preprari laptele praf ceea ce nu poate fi mereu la indemana.
- Cel mai sigur este sa folosesti pentru prepararea laptelui praf doze de apa plata speciala pentru bebelusi, apa ambalata in doze cat mai mici astfel incat sa nu prezinte riscul multiplicarii microbilor care ajung in apa odata cu deschiderea dozei. Microbii sunt invizibili si sunt de ordinul milioanelor peste tot in jurul nostru.
- Nu este o idee buna sa incalzesti apa. In primul rand ca exista riscul sa o incalzesti prea mult si nu este recomandat sa administrezi lichide fierbinti bebelusului. Apa fierbinte poate de asemenea sa distruga o parte din vitaminele prezente in laptele praf sau daca folosesti o formula cu probiotice a acestora.
- Pe de alta parte deloc de neglijat trebuie sa stii ca apa calduta este un mediu propice multiplicarii microbilor. Pastreaza apa la temperatura camerei si obisnuieste copilul sa bea lapticul la aceasta temperatura.
Cum se pastreaza corect LAPTELE MATERN muls?
Laptele matern are marele beneficiu ca este mereu steril si la o temperatura optima pentru bebelus. Nu contine micro organisme care ar putea pune in pericol sanatatea bebelusului, in schimb este o infuzie de anticorpi care creste imunitatea. Totusi daca alegi sa stochezi laptele matern trebuie sa tii cont de anumite reguli de igiena. Ne referim la situatiile in care laptele matern poate fi muls si administrat cu biberonul, sau pastrat pentru a fi dat atunci cand mama nu este acasa la momentul alaptarii.
Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti:
- Spala-te pe maini inainte de a asambla si utiliza pompa de san.
- Toate elementele pompei de san trebuie spalate imediat dupa folosire si sterilizate (fierbere, sterilizator, solutii de sterilizare la rece daca nu exista alte posibilitate).
- Laptele muls poate fi pastrat maxim 2 ore la temperatura camerei, 12 ore la frigider si 4-6 luni la congelator, cu conditia sa fi fost congelat imediat dupa mulgere in conditii de igiena.
- Exista diverse metode de stocare a laptelui matern; recomandam pungutele pentru ca sunt usor de folosit, ocupa mai putin loc, se poate dezgheta exact cantitatea necesara.
- Laptele matern se decongeleaza pe baie de aburi sau in apa calda. Laptele matern nu se incalzeste la microunde.
CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
Reguli de ingiena referitoare la MANCAREA SOLIDA
Pana la varsta de 1 an trebuie sa respecti 3 reguli de aur: FARA SARE, FARA ZAHAR, FARA MIERE.
Iata cateva reguli generale care trebuie respectate atunci cand pregatesti mancarea pentru cel mic:
- Foloseste doar surse de apa verificate atunci cand prepari hrana pentru bebelus. Evita apa de fantana.
- Spala bine toate legumele si fructele, chiar daca urmeaza sa le fierbi/coci.
- Spala bine carnea inainte de a o pune la fiert. Fierbe carnea separat de legume. Taie carnea separat de legume.
- Ouale trebuie fierte minim 10 minute pentru evitarea cazurilor de salmoneloza.
- Nu se administreaza oua de rata sau de gasca copiilor sub 2 ani!
- Odata preparata termic, mancarea trebuie pregatita (daca e vorba de piureuri sau portii pentru a doua zi) si administrata cat mai repede posibil (in maxim 2 ore de la stingerea focului, de preferat in primele 30 minute).
- Poti gati pentru doua zile, ziua in curs si a doua zi. In acest caz, odata mancarea preparata, imparte-o in 2 portii si pune una dintre portii la frigider imediat.
- Mancarea copilului poate fi pastrata la frigider cateva ore ca sa i-o administrezi mai tarziu, cu conditia sa nu fi bagat lingurita in recipient si in gura copilului. Altfel, transferi bacterii in mancare.
- Este bine ca cel mic sa aiba un set de tacamuri si vesela pe care sa le foloseasca doar el.
- Mancarea bebelusilor se pastreaza in recipiente speciale cu capac, din sticla sau din plastic fara BPA.
- Este preferabil ca incalzirea mancarii sa se faca pe baie de abur, in apa calda sau in craticioara, evitand folosirea cuptorului cu microunde.
- Evita carnea sau pestele congelate; cumpara-le proaspete, refrigerate.
- Daca vrei sa pastrezi mancare pentru mai mult de 2 zile, imparte-o in portii individuale si pune-o la congelator unde poate fi pastrata de la 1 luna la 3 luni.
- Atunci cand pleci in vacante, excursii, calatorii, este preferabil sa optezi pentru borcanelele pentru bebelusi din comert, avand astfel certitudinea ca nu exista riscul unei gastroenterocolite din cauza unei hrane care a stat cateva ore in caldura sau nu afost preparata corespunzator.
Afla totul despre diversificarea alimentatiei la bebelusi.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru