Bebelusii plang, unii plang foarte mult. Plansul bebelusilor este un fapt incontestabil, este modul lor de a-si comunica nevoile, de a atrage atentia asupra lor, de a cere ajutor. Sa vedem ce poate semnaliza plansul copilului si cum il putem consola.
Bebe plânge de foame
Este unul dintre motivele frecvente pentru care bebelusii plang si de altfel primul lucru la care ne duce gandul cand sugarul plange. Cu cat descifram mai repede semnalele pe care le transmite copilul pentru a ne arata ca le este foame cu atat ne va fi mai de mare ajutor sa il hranim inainte sa ajunga sa planga. Daca bebelusul se foieste, isi linge buzele, isi baga mainile in gura, isi suge degetele, incearca sa ne prinda cu gura de maini sau de obraji cand ne apropiem de ei- cel mai probabil ii este foame.
Bebe are posibile probleme legate de digestie
Adaptarea la viata extra-uterina nu este la fel de usoara pentru toti nou-nascutii si unii au posibile manifestari digestive la inceput, precum colici, gaze, regurgitari frecvente sau reflux. Daca se agita si plang la scurta vreme dupa ce sunt hraniti s-ar putea sa fie vorba de aceste probleme. Ajuta tinutul piele pe piele, in pozitie verticala, plimbatul intr-un sistem ergonomic de purtare, “bicicleta” cu piciorusele, masaj bland la burtica. De asemenea incercati sa nu dati bebelusilor pantaloni sau dresuri cu elastic prea strans. E de luat in calcul si ca unii bebelusi au nevoie sa eructeze deci e bine sa le facilitam acest lucru, mai ales daca sunt hraniti din biberon si inghit mult aer in timp ce sug.
Citește și despre: Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
Bebe doreste sa i se schimbe scutecul
Unii bebelusi semnalizeaza foarte acut nevoia de a fi schimbati. Verificati intotdeauna scutecul pentru a vedea daca aceasta este problema si daca da, aveti noroc caci “remediul” e simplu si la indemana.
Citește și despre: Semne care arată că bebelușul este suprastimulat. Jucatul cu bebelușul – Cum știi dacă este prea mult?
Bebe este somnoros
Exista si bebelusi care daca le este somn adorm oricand, oriunde. Insa majoritatea au nevoie sa fie pusi la somn, sa fie “asistati” si daca nu observam cand dau semne de oboseala ei ajung sa planga necontrolat, sa se agite. In primele luni multi sugari au nevoie de cate o repriza de somn tot la 1-2 ore. Invatati sa descifrati semnalele: se freaca la ochi, devine indispus, astfel veti evita lungi reprize de plans punandu-l pur si simplu la somn. Citește mai multe despre: Cum ne jucăm cu bebe în primul an de viață?
Bebe vrea sa fie tinut in brate
Bebelusilor le place sa fie tinuti in brate. De cele mai multe ori daca plang in patut sau carucior este suficient sa fie luati in brate pentru a se opri. Nu e nimic “exagerat” nici daca vor tot timpul in brate, unii bebelusi au nevoie de mai multa apropiere fizica decat altii, in acest caz un sistem de purtare poate fi salvator pentru bratele voastre. In plus este practic, putand sa faceti si alte lucruri in timp ce bebelusul se alinta sau doarme la pieptul vostru.
Bebelusului ii este prea frig sau prea cald
Uneori acestea sunt motivele plansului. Verificati sa fie o temperatura adecvata in camera iar copilul sa nu fie nici prea dezbracat nici imbracat excesiv. Pe timp de vara mai ales imbracarea excesiva a copilului este foarte periculoasa, ducand la supraincalzire.
Bebelusul poate avea un disconfort greu de sesizat
Uneori bebelusul sufera mici accidente greu observabile dar care-i pot produce suferinta, cum ar fi un fir lung de par infasurat accidental in jurul unui deget de la mana sau de la picior, care-i poate restrictiona circulatia. Sau il deranjeaza o eticheta de la imbracaminte sau materialul din care sunt confectionate hainele. Cand vi se pare ca ati eliminat toate motivele posibile dar copilul nu inceteaza sa planga, verificati si aceste aspecte. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Dureri legate de aparitia dintilor
Aparitia dintilor poate fi foarte dureroasa pentru copil. Daca are gingiile inflamate, daca simtiti cu degetul o umflatura sau un “zimtisor” pe gingie, daca saliveaza mult si e agitat mai ales noaptea atunci plansul poate semnaliza aparitia unui dinte. Jucariile de dentitie si anumite geluri, la recomandarea doctorului, le poate alina disconfortul. CITEȘTE ȘI: Cum să treci peste erupția dentară FĂRĂ dureri | Remedii pentru bebeluși
Bebe este suprastimulat sau, dimpotriva, prea putin stimulat
Niciuna dintre aceste doua extreme nu este de dorit. Suprastimularea poate fi provocata de zgomote excesive, lumini puternice, multa lume in jur, faptul de a fi pasat de la o persoana la alta. Nici prea putina stimulare nu este benefica, bebelusul are nevoie si de activitatea. Cand are parte de prea putina activitate sau, dimpotriva, prea multa, va semnaliza prin plans.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Bebe nu se simte bine posibil din cauza unei boli
Daca nevoile de baza ale copilului sunt indeplinite, plansul poate semnaliza si iminenta aparitie a unei boli sau o problema de sanatate acuta. In acest caz este bine sa-i monitorizati temperatura si sa urmariti alte posibile semnale alarmante. De multe ori plansul care semnaleaza o problema de sanatate este diferit de plansul “obisnuit”, ascultati-va instinctele si apelati la un doctor in astfel de situatii!
CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.