Deși acum nu-și poate exprima mulțumirea, să știți că bebelușul este absolut încântat de senzația de prospețime și curațenie a cavității sale bucale, în urma îngrijirii pe care cu atenție i-o acordați, folosindu-vă de șervețelele gingivale. Iată un aspect util, ce vă va ușura viața, atunci când va veni vremea să-l obișnuiți pe bebe cu rutina periajului dentar.
DE CE AR TREBUI SĂ ACORDAȚI ATENȚIE IGIENEI ORALE, MAI EXACT GINGIILOR, ÎN CAZUL COPIILOR FOARTE MICI?
În primul rând pentru că veți crea un mediu sănătos viitorilor dințișori de lapte iar, în al doilea rând, pentru că veți evita un posibil proces inflamator și, odată cu acesta, durerile specifice erupției dentare.
CUM SE CURAȚA GINGIILE COPILULUI MIC?
Igienizarea liniei gingivale se face zilnic. Sau, așa ar trebui. Procedura ajută la îndepărtarea depunerilor de lapte și alimente, reducând astfel acumularea de bacterii. Vă recomandăm utilizarea unui șervețel DentalWipe sau a unei bucățele de material textil curat, înmuiat în apă fiartă și răcită. Cu delicatețe, se șterge întreaga cavitate bucală a bebelușului, mai ales dimineața și seara.
DE CE ESTE IMPORTANTĂ ÎNGRIJIREA ORALĂ A BEBELUȘULUI?
Chiar dacă adorabilul nou-născut nu are niciun dințișor la vedere, să știți că dentiția lui și-a început procesul de formare, încă din timpul perioadei intrauterine. Iată un motiv suficient pentru a da, zilnic, importanță curățării gingivale. Igiena periodică a cavității bucale va reduce nivelul de bacterii (inclusiv a celor care pot cauza carii), va îndepărta resturile de lăptic și alimente. Gurița se menține curată, iar bebe e introdus treptat, firesc, în deprinderea obiceiului sănătos de a se spăla pe dinți.
CHIAR CONTEAZĂ ÎNGRIJIREA DINȚILOR DE LAPTE SAU E DOAR UN ÎNDEMN NEFONDAT?
Absolut! Contează! Cariile formate la suprafața primilor dințișori ai micuțului dumneavoastră pot provoca abcese care, la rândul lor, dăunează dinților definitivi, aflați în plin proces de dezvoltare, în masa osoasă. Iar cazurile grave de carii pot duce până la extracție, o soluție foarte neplăcută și pentru copil, și pentru dumneavoastră, ca părinte. O soluție care, atentie, ar putea genera în viitor, probleme ortodontice.
CARE SUNT CAUZELE CARIILOR DENTARE?
În general, când mâncăm, bacteriile ce se regăsesc în cavitatea bucală reacționează la contactul cu zaharurile din alimente, producând acid. Acest acid atacă, la propriu, smalțul dentar și provoacă neplăcutele carii. Ca atare, este lesne de înțeles că trebuie să vă ajutați micuțul să-și îngrijească dantura. Va avea nevoie de suportul dumneavoastră, până pe la vârsta de 6 anișori. Se va spăla pe dinți asistat de un adult.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ, LA NAȘTERE, BEBELUȘUL ARE DEJA DINȚIȘORI?
Foarte rar, copilul se naște cu unul sau mai mulți dințișori, Sau, se poate întâmpla ca în primele săptămâni de viață, să-i apară primul dinte. Nu vă faceți griji dacă vă confruntați cu o astfel de situație. De regulă, dințișorii timpurii sunt pierduți devreme și nu reprezintă un motiv de temere, cu excepția cazului în care aceștia se clatină. Dacă totuși sunteți neliniștiți în privința asta, ar fi bine să cereți sfatul unui medic stomatolog.
CÂND AR TREBUI SĂ-I APARĂ COPILULUI PRIMUL DINȚIȘOR?
Bebelușii sunt diferiți, la fel ca și noi, adulții. În general, așteptați-vă ca primul dințișor să i se ivească între 6 și 10 luni, dar există cazuri când acesta poate să apară abia la împlinirea unui an ori chiar mai tarziu de atât. Consultați-vă întotdeauna medicul stomatolog, dacă acest aspect vă dă semne de îngrijorare.
CUM SE DEZVOLTĂ DANTURA DE LAPTE?
De cele mai multe ori, dinții de lapte apar în perechi drăguțe, fiind dispuși în partea dreaptă și stângă a guriței. Cei doi dințișori inferiori, din față, ies de obicei primii, urmați de cei de sus. Până la aniversarea lui de 1 an, bebe va avea cam opt dinți, numai buni de mestecat feliuța de tort! Iar la vârsta de 2 ½-3 ani, cei 20 de dinți de lapte vor fi în totalitate ieșiți.
DE CE DINȚII DE LAPTE SUNT MAI SENSIBILI?
Să știți că atunci când apar primii dințișori de lapte, aceștia nu au suprafața exterioară pe deplin dezvoltată, smalțul nefiind suficient de întărit pentru a proteja, ca atare sunt mai predispuși la carii și erodare. Acesta este motivul pentru care evitarea alimentelor zaharoase reprezintă un factor de bază în tot ceea ce înseamnă igienă orală, mai ales după ce bebe împlinește 6 luni și se ia startul diversificării (când începe să mănânce alimente solide). Vă recomandăm să așteptați minimum 20 de minute după terminarea mesei și abia apoi să-i spălați copilului dințișorii. Acest lucru ajută realmente la conservarea delicatului smalț.
CUM SĂ AI GRIJĂ DE GINGIILE ȘI DE NOII DINȚIȘORI AI BEBELUȘULUI TĂU ?
CE AR TREBUI SĂ FAC?
Igiena orală a copilului începe încă din prima zi de viată! Curățarea gingiilor previne înmuțirea bacteriilor și creează un mediu sănătos pentru viitorii dințișori de lapte. Linia gingivală ar trebui ștearsă delicat, cu atenție, folosindu-vă de un material textil curat și de apă fiartă și răcită sau de Brush-Baby DentalWipes™, ca parte a rutinei zilnice de îngrijire a cavității bucale (în special după mesele principale). Brush-Baby DentalWipes™ conțin xilitol, un ingredient natural care reduce nivelul bacteriilor responsabile de carii și inflamații. O altă opțiune ar fi periuța de dinți masticabilă Brush-Baby Chewable Toothbrush™, care contribuie perfect la curățarea gingiilor.
CÂND AR TREBUI SĂ ÎNCEAPĂ PERIAJUL DENTAL AL COPILULUI?
Imediat cum îi apar primii dințișori, vine momentul când trebuie să-i cumpărați bebelușului prima periuță de dinți. Pare ciudat, dar chiar și întâiul lui dinte trebuie curățat, deoarece, odată cu penetrarea gingiei, începe și formarea plăcii bacteriene. Curățarea dinților de două ori pe zi este benefică reducerii bacteriilor și deprinderii rutinei spălatului pe dinți. Senzația de prospețime a guriței este efectiv o plăcere pentru copilaș.
CUM AR TREBUI SĂ CURĂȚ DINȚII COPILULUI MEU?
Pentru a-i curăța dințișorii, încercați să-l așezați în poziție verticală, parcă e un mod mai potrivit și mai confortabil decât dacă ar sta culcat. Folosiți o periuță de dinți cu capăt de mici dimensiuni, cu perii fini, moi, sau un șervețel DentalWipe. Uneori, e și mai util dacă stă cuminte în poala dumneavoastră și, pe timpul procedurii de igienă orală, îi puneți muzică. Dacă bebe ascultă un cântecel vesel, asociază ritualul cu ceva foarte plăcut. În caz că micuțul adoră să-și mestece/roadă periuța, încercați varianta brush-baby masticabilă. Este concepută special pentru a curăța cavitatea bucală. Permiteți-i copilului să vă vadă spălându-vă pe dinți, acest fapt îl va ajuta să înțeleagă că totul face parte din rutina zilnică. Unde mai pui că e și amuzant?
CE FEL DE PASTĂ DE DINȚI AR TREBUI SĂ FOLOSESC?
Pentru copilași ( până la 3 ani ), veți avea nevoie de o cantitate mica de pastă de dinți. Căutați produse care nu conțin mult fluor (fluorul va fi tolerat abia atunci cand bebe va ști să scuipe conținutul). Este indicat a nu se clăti gura după periaj, deoarece fluorul rămas va continua să acționeze, protejând smalțul. Citește pe larg despre: Îngrijirea orală a bebelușului începe din prima zi! Iată ce produse pot face erupția dentară mai ușoară