- Cum te poti recupera cat mai bine dupa operatia cezariana?
- Cum se ingrijeste corect cicatricea dupa operatia de cezariana?
- Care sunt semnele unei eventuale infectii la nivelul cicatricii?
- Cum va arata cicatricea dupa vindecarea completa?
- Exista creme-minune care ar putea atenua cicatricea?
Ai trecut recent prin operatie de cezariana sau urmeaza sa nasti in curand in acest mod si te preocupa aspectul vindecarii cicatricii? Mamele care urmeaza sa nasca prin cezariana sau au nascut recent prin cezariana sunt preocupate de aspectul estetic ulterior al operatiei. Probabil multe dintre noi avem mame sau bunici care au trecut prin cezariana acum ceva timp si au ramas cu un “fermoar” inestetic pe burta, o cicatrice groasa verticala, pornind imediat de sub buric. Dar aceasta era practica de mai demult, in niciun caz nu se mai procedeaza astfel in zilele noastre, cicatricea dupa cezariana este in prezent o linie orizontala fina de maximum 12 cm, abia vizibila. Deci problema aspectului inestetic devine neglijabila, daca se respecta pasii necesari recuperarii dupa o astfel de nastere, caci cezariana este totusi o interventie chirurgicala majora prin care se sectioneaza peretele abdominal si cel uterin.
Cum te poti recupera cat mai bine dupa operatia cezariana?
Recuperarea dupa cezariana poate sa dureze si sa fie nu doar obositoare ci si dureroasa. Iti doresti sa ramai cu o linie cat mai subtire dupa cezariana? Pentru ca vindecarea cicatricii dupa cezariana sa se faca mai rapid si mai bine ar trebui sa pui in practica anumite recomandari care au dat rezultate. Ia-o incet, odihneste-te pe cat de mult poti. Chiar daca te simti “wonder-woman” nu forta procesul recuperarii intorcandu-te prea repede la activitatile obisnuite caci acest lucru se va reflecta ulterior asupra aspectului cicatricei dupa cezariana. Daca nu ai ajutor in permanenta incearca sa tii in apropiere lucrurile de care ai nevoie tu si bebelusul si cel putin in primele doua saptamani nu ridica nimic ce este mai greu decat nou-nascutul. Sustine-ti abdomenul cu mainile sau cu o perna cand faci miscari si in special cand tusesti, razi sau stranuti. CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Nu ezita sa iei calmante in caz de dureri. Cu siguranta doctorul va sti sa-ti recomande medicamente compatibile cu alaptarea, care iti vor alina durerile in prima saptamana acasa cu bebe. Bea multe lichide pentru a evita contiparea. Constipatia ti-ar putea produce dureri abdominale si discomfort in zona operatiei. Alege o pozitie de alaptare confortabila. In timpul alaptarii poti sa-ti pui o perna peste operatie sau sa apelezi la pozitii de alaptare care iti usureaza confortul cum ar fi “mingea de fotbal” sau alaptarea pe orizontala, intinsa pe o parte.
Cum se ingrijeste corect cicatricea dupa operatia de cezariana?
La inceput cicatricea va fi in relief, “pufoasa”, mai inchisa la culoare decat restul pielii, dar pe masura ce timpul trece isi va reduce dimensiunile. In timpul procesului de vindecare cicatricea ar putea sa “te manance”, este ceva firesc. De asemenea ai putea resimti amorteala in zona respectiva si uscaciune. Cam in a 5 a zi de la nastere copcile iti vor fi scoase, firele urmand sa se dizolve singure. Cata vreme cicatricea este proaspata, de obicei primele doua saptamani, ar trebui sa eviti sa ridici greutati, cu exceptia bebelusului, pentru a nu perturba procesul de vindecare. In acest rastimp poti face dus folosind un sapun lichid bland, evitand sa freci zona cezarienei. Ar trebui sa eviti de asemenea sa faci baie in cada scufundand zona operatiei cel putin in primele zile, de preferinta in primele doua saptamani care sunt foarte importante pentru modul in care va arata ulterior cicatricea. CITEȘTE ȘI: Cum scăpăm de grăsimea de pe abdomen după naștere?
Care sunt semnele unei eventuale infectii la nivelul cicatricii?
Ca orice operatie, si cezariana poate fi predispusa la infectie de aceea trebuie sa te alarmezi si sa contactezi doctorul la urmatoarele semne:
- Incizia e rosie, umflata sau prezinta scurgeri.
- Ai febra de la 38 in sus.
- Ai dureri crescute sau bruste in zona operatiei.
- Operatia sangereaza.
- Secretie vaginala are miros puternic.
- Dureri sau senzatie de arsura la urinare.
- Nevoia de a urina des fara a reusi sa elimini multa urina sau daca urina este inchisa la culoare.
Cum va arata cicatricea dupa vindecarea completa?
Dupa aproximativ 6 saptamani cicatricea va fi vindecata si iti vei putea relua activitatea obisnuita fara sa mai simti ca te jeneaza. A te menaja timp de 6 saptamani este foarte important in procesul de vindecare, deci trebuie sa ai rabdare! Chiar daca cicatricea continua sa fie rosiatica nu trebuie sa te ingrijorezi, caci aceasta culoare ar putea persista si 6 luni inainte sa se transforme intr-o linie alba. Oricum cezarienele fiind facute foarte jos pe abdomen linia orizontala a cicatricii va fi in mod sigur mai jos de linia chilotilor/ costumului de baie, deci cel putin la plaja nu trebuie sa iti faci probleme.
Exista creme-minune care ar putea atenua cicatricea?
Puteti desigur folosi anumite creme dupa ce trec minimum 6 saptamani dar nu va faceti iluzii prea mari. Modul in care va arata cicatricea depinde mai mult de cum ati ingrijit-o la inceput si de calitatea pielii decat de eficienta unor creme speciale. Se spune ca preparatele pe baza de vitamina E si untul de cocos au efect in estomparea cicatricii, dar nu exista studii dovedite care sa certifice aceasta eficienta. Uneori este posibil ca cicatricea sa devina cheloida, cauzele exacte ale acestui fapt nefiind sigure. Cicatricea cheloida reprezinta un tesut in exces, datorita producerii de colagen in cantitate prea mare la nivelul regiunii traumatizate, iar cicatricea continua sa creasca chiar daca leziunea s-a vindecat.
In orice caz, dupa ce cicatricea s-a inchis complet poti apela la anumite “trucuri”. Masajul in zona abdomenului spre exemplu poate fi benefic pentru scaderea senzatiei de amorteala cu care multe femei raman in zona operatiei. De asemenea se pot aplica geluri cu aloe vera sau diverse preparate farmaceutice care pot accelera procesul vindecarii sau pot estompa vizibilitatea cicatricii. Atentie insa caci unele creme, precum cele pe baza de retin-A, nu sunt recomandate pe perioada alaptarii! CITEȘTE ȘI: 7 lucruri pe care nu ți le spune nimeni după cezariană
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.