Clubul Bebelusilor iti prezinta situatiile in care doctorii ti-ar putea recomanda o nastere prin cezariana pentru a preveni situatiile critice.
Esti insarcinata. Astepti cu nerabdare sa iti vezi copilul, sa iti dai cu parerea il legatura cu lucrurile pe care le-a mostenit de la tine sau de la tatal sau, sa te bucuri de fiecare sunet si miscare.
Insa, pe langa bucuria nemarginita care iti invadeaza viata, teama, emotiile si teama isi fac si ele simtite prezenta.
Nu stii cum va decurge sarcina si cel mai tare te inspaimanta momentul nasterii. De aceea, te intrebi daca e mai bine sa nasti pe cale naturala sau prin cezariana.
Operatia de cezariana reprezinta nasterea chirurgicala a unui copil printr-o incizie la nivelul abdomenului si al uterului viitoarei mamici. Cezariana neplanificata este intalnita in aproximativ 30% dintre nasterile chirurgicale, in principal dupa un travaliu dificil sau cand apar complicatii.
Cezariana planificata este realizata cand exista probleme cunoscute de medic in sarcina sau factori de risc ce fac nasterea naturala nesigura. Este deosebit de important si util sa fii informata in timpul sarcinii si dupa nastere.
Indicatii pentru nasterea prin cezariana
Prolapsul de cordon ombilical. Desi rara, aceasta situatie necesita o operatie de cezariana urgenta, deoarece cordonul obilical aluneca prin colul uterin si iese din vagin inainte de nastere. Contractiile uterine aplica presiune pe cordonul ombilical si sugruma vasele de sange, punand in pericol, astfel, bebelusul.
Stresul fetal: poti fi surprinsa, insa si bebelusii sufera de stres, iar cea mai frecventa cauza este lipsa de oxigen. Daca doctorul detecteaza o problema cu cantitatea de oxigen primita de bebelusul tau, poate cere de urgenta o cezariana.
Desprinderea de plancenta: desprinderea de placenta reprezinta separarea acesteia de peretele uterin si se manifesta prin sangerare si durere in uter. Desprinderea de placenta apare in al treilea trimestru si poate impiedica oxigenarea bebelusului. Citeste mai multe despre placenta
Preeclampsia: aceasta afecteaza tensiunea arteriana, putand impiedica, astfel, ajungerea sangelui la placenta si oxigenarea bebelusului. Nu toate cazurile de preeclamsie necesita cezariana, ci doar cele severe.
Ruptura uterina: acest fenoment poate duce la hemoragie si la lipsa de oxigenare a bebelusului. Din aceasta cauza, o operatie de cezariana este considerasta iminenta.
Placenta praevia: in acest caz, placenta este foarte jos in uter si blocheaza iesirea copilului. Acest fenoment necesita odihna la pat si monitorizare frecventa, 1 din 200 de femei insarcinate manifestand placenta praevia in ultimul trimestru.
Copilul nu coboara. In acest caz, cervixul nu este dilatat complet, travaliul nu inainteaza, iar copilul nu s-a asezat in pozitia optima pentru nasterea. De asemenea, daca bebelusul este intr-o prezentatie transversala sau pelviana, o operatie cezariana poate fi necesara.
O alta indicatie pentru cezariana o pot reprezenta malformatiile congenitale de bazin osos ale mamei, afectiuni cardiace grave sau boli pulmonare.
Factori ce cresc riscul rupturii unei cicatrici uterine, gemeni/tripleti sau un copil mai mare de 4 kg.
Infectie. Daca mama sufera de o infectie, aceasta poate fi transmisa copilului daca se opteaza pentru o nastere vaginala. De aceea, o nastere prin cezariana poate preveni expunerea bebelusului la infectie.
Fatul prezinta malformatii: inchiderea incompleta a coloanei vertebrale sau acumularea excesiva de lichid cefalorahidian.
Mama a mai nascut prin cezariana. In aceste cazuri, medicii recomanda ca urmatoarele nasteri sa se efectueze tot prin cezariana, din cauza riscului de ruptura uterina. Exista, insa, posibilitatea sa poti naste natural dupa ce ai nascut prin cezariana.
Procentul de operatii de cezariana s-a triplat in ultimii 10 ani in Romania, ajungand pana la o treime din totalul nasterilor, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca procentul nu trebuie sa depaseasca 10%. In acest moment, Romania este una dintre tarile din Europa cu cel mai mare numar de nasteri prin cezariana in afara indicatiei medicului.
Drept consecinta, de anul acesta, pachetul de servicii medicale de baza asigura gratuit toate serviciile medicale necesare femeii insarcinate, serviciile asociate nasterii, inclusiv operatia de cezariana atunci cand exista o indicatie medicala clara pentru aceasta.
Astfel, operatia de cezariana la cerere nu mai este inclusa in pachetul de servicii medicale de baza, fiind considerata o optiune personala.
Tu ai o indicatie pentru a naste prin operatie de cezariana?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.