Un bebe care nu câștigă în greutate este, fără îndoială, una dintre cele mai mari preocupări pentru părinți. Cauzele pot fi multe, dar mai întâi va trebui să vedem dacă într-adevăr nu crește bine. Cum se evaluează dacă un copil câștigă bine în greutate sau nu?
Pediatrii folosesc grafice de referință. Ceea ce trebuie să știți este că aceste grafice în care apar curbe de creștere, sunt date statistice făcute cu un număr mare de copii și servesc doar ca referință pentru a vedea cum este un copil în raport cu ceilalți copii (vârstă egală și sex). In primul rand, trebuie remarcată evoluția greutății bebelușului tău în raport cu greutățile anterioare. Toate mamele sunt fericite când le spun că copilul lor este în percentila 90 și se încruntă dacă copilul lor este în a 10-a percentilă. A 10-a percentilă indică doar faptul că 10% dintre copiii normali sunt sub a ta.
In al doilea rând, trebuie sa știi cum iau în greutate bebelușii. Dacă te uiți la graficele de creștere, vezi că sunt curbe care se aplatizează pe măsură ce copilul crește. Mai exact, un copil de 2 luni poate lua în greutate 200 de grame pe săptămână, iar un copil de 1 an 100 de grame pe lună. Concluzie: nu te astepta ca bebelușul tău de 15 luni să crească ca atunci când avea 2 luni. „Da, dar copilul meu a fost întotdeauna în percentila 3a.” Ei bine, dacă bebelușul tău a fost întotdeauna în acea percentilă, dar crescând bine (urmând această curbă), probabil că aceasta este curba lui de creștere. În cele din urmă, este necesar să se evalueze evoluția greutății în mai multe perioade. Un copil perfect normal poate crește doar 50 de grame într-o săptămână, dar următoarea poate crește si 300 de grame. Citește pe larg despre: Bebelusul nu ia in greutate
Ce altceva ar trebui apreciat la bebe care nu câștigă în greutate?
Cele mai frecvente cauze sunt infecțiile repetate. Acestea se observă mai ales la bebelușii care merg la creșă, unde datorită colectivității întră în contact cu diverse viroze respiratorii sau gastrointestinale. În timpul momentelor de boală, greutatea copiluluipoate stagna și chiar pierde din greitate, dar de obicei se întorc la linia lor de creștere după un timp.
Intoleranțe alimentare sau alergiile (lapte de vacă sau alergiile la proteine) sunt relativ frecvente la sugari. Acestea vor trebui evaluate împreună cu alte simptome pe care le are copilul și pot fi cauze ale luarii în greutate mai puțin. Alte cauze pot fi:
- Reflux gastro-esofagian, (care nu este același lucru cu regurgitațiile normale ale copilului).
- Bebelusul nu se atașează corect la sân (acest lucru este evaluat de un consultant in lactație).
- Manifestarea unor boli asociate, cum ar fi: excesul de bilirubină sau deshidratarea.
Mami, trebuie să ai o viziune globală a creșterii. În cazul în care copilul nu crește sau pare să crească puțin, trebuie să verificați care este starea lui generală de sănătate, cum mănâncă, dacă dieta lui este corectă sau dacă are alte simptome sugestive pentru o problemă medicală.
Totuși, dacă bebe nu a câștigat în greutate, ce sa facem?
Atunci când un bebeluș nu ia în greutate așa cum ar trebui, în mod clar, este ceva ce trebuie să corectam. Deși există adesea erori de interpretare în această privință, trebuie să fim clari că, creșterea în greutate este un indicator de bază pentru a ști dacă bebelușul tău se hrănește bine. Doar pentru că bebelușul tău nu se îngrașă nu înseamnă ca ar trebui să-i dai formula neapărat. În multe cazuri, trebuie să investigăm mai mult modul în care se desfășoară alaptarea. CITEȘTE ȘI DESPRE: 8 Motive pentru care se oferă în mod GREȘIT suplimentul de LAPTE PRAF
Totuși înainte de a oferi formulă, este important să evaluați modul în care a fost efectuată alăptarea și să faceți ajustări care să permită copilului să primească laptele de care are nevoie și să crească în mod corespunzător. Odată ce ai descoperit posibila cauza a castigului in greutate si ai facut corectiile corespunzătoare, este o chestiune de a acorda o privire atenta asupra greutatii bebelusului tau de acum încolo. Adică, dacă bebelușul tău, după ajustări începe să câștige în greutate cu referințele de mai sus, poți fi sigur că este bine hrănit.
În spatele stagnarii in greutate se mai pot ascunde cauzele:
Hrănirea incorectă a copilului: preparate care sunt prea lichide și prea diluate.
Dificultățile la alăptare (poziția neadecvată sau atașare greșită la sân).
Boala de reflux gastroesofagian (foarte prezentă)!
Boli care împiedică o bună absorbție a nutrienților (posibile boli inflamatorii intestinale, boală celiacă).
Parintii stresati si anxiosi care provoaca aceleasi emotii la bebeluș sau care nu se simt confortabil cu dieta copilului lor.
Forțarea de a mânca nu aduce niciodată nimic bun și poate crea chiar tulburări de alimentație, chiar și la cei mai tineri.
Unele medicamente administrate copilului.
Tulburări hormonale sau deficit emoțional în cazuri mai extreme.
CITEȘTE ȘI: Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
Creșterea insuficientă în greutate poate duce la dezvoltarea și maturizarea întârziată?
Totuși, primul an de viață este important pentru dezvoltarea creierului; sugarii care sunt subnutriți în această perioadă pot avea deficiențe în comparație cu copiii de aceeași vârstă, chiar dacă creșterea lor fizică se îmbunătățește. La aproape jumătate dintre acești copii, dezvoltarea mentală, inclusiv abilitățile verbale și matematice, rămân sub normal. Acești copii au adesea probleme comportamentale, sociale și emoționale, prin urmare este important sa nu neglijam controlul la medicul pediatru atunci când constatăm o problema.
CITEȘTE ȘI:
Bebelușul nu se satură cu lapte matern și are nevoie de supliment | 7 presupuneri greșite
Crezi că nu ai suficient lapte? | Cum ia bebe alăptat în greutate
Greutatea bebelusului | Afla când e bebe în grafic și cât crește lună de lună
Calculator Greutate Sarcina – Kilograme pe săptămâni
Scaderea fiziologica in greutate la nou-nascuti
Când bebelușul este prea GRAS sau prea SLAB
Creșterea în greutate la bebeluși – Tratamentul depinde de cauza sa.
Dacă se identifică o anumită afecțiune medicală, copilul primește tratamentul corespunzător pentru acea afecțiune. Oricare ar fi cauza, toți copiii primesc o dietă nutritivă care conține suficiente calorii pentru a promova creșterea în greutate. Formele ușoare până la moderate sunt tratate cu o dietă nutritivă sau mese cu conținut ridicat de calorii administrate la ore regulate.
Cazurile severe ar trebui gestionate într-un cadru spitalicesc, cu ajutorul asistenților sociali, nutriționiștilor, specialiștilor în alimentație, psihiatrilor și altor medici care lucrează împreună pentru a detecta cea mai probabilă cauză și pentru a defini cea mai bună abordare dietetică. In cazurile rare (sperăm) când problemele de creștere se datorează abuzului sau neglijării părinților ar putea avea nevoie să fie plasați într-o asistență maternală. Dacă se întorc la părinții lor biologici, evoluția creșterii lor este monitorizată.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.