Atunci cand apare depresia dupa nasterea unui copil, mamicile pot sa nu o recunoasca sau sa incerce sa o ignore, de teama sa nu fie considerate mame inadecvate. Dar depresia postpartum este destul de des intalnita si este o afectiune care poate fi tratata! Nu ai niciun motiv pentru care sa suferi in tacere atunci cand ai putea sa treci peste tristetea specifica si sa te bucuri de familia ta. Afla cum sa identifici depresia postpartum pentru a readuce fericirea in viata ta.
Dupa nastere, unele femei pot fi afectate de depresia postpartum. Aceasta afectiune este provocata de schimbarile hormonale care se petrec in corpul proaspetei mamici, de lipsa somnului sau de modificare radicala a programului, dar la ea poate contribui si teama de a nu fi o mama nepotrivita.
Nu exista niciun motiv pentru care sa te simti vinovata pentru ca suferi din cauza depresiei postpartum. I se poate intampla oricarei femei si este chiar mai des intalnita decat poti crede: conform estimarilor, intre 10% si 20% dintre femeile care au nascut sunt afectate. Acest tip de depresie poate prezenta simptome care pot sa apara imediat dupa nastere si pot dura cateva luni, iar in anumite cazuri chiar si mai mult de un an.
Principalele simptome ale depresiei postnatale
Cele mai usor de recunoscut simptome ale depresiei postpartum sunt tristetea, pierderea interesului fata de lucrurile care te interesau sau iti faceau placere inainte, dar si lipsa energiei si senzatia ca esti mereu epuizata. Daca aceste simptome persista timp de mai multe zile si, indiferent ce incerci, nu reusesti sa scapi de emotiile negative, e cazul sa te adesezi unui specialist. In acest fel poti scapa cat mai repede de depresia postpartum. Daca inca nu esti sigura ca esti deprimata, poti incerca sa identifici si alte simptome care ar putea aparea in cazul depresiei postpartum.
Simptome ale depresiei postanatale care ar putea sa se manifeste
In cazul unora dintre simptomele depresiei postpartum poate fi mult mai greu sa identifici cauza. Dar daca mai multe dintre acestea iti suna cunoscut, e cazul sa te adresezi unui specialist. Spre exemplu, somnul nelinistit, insomnia sau momentele in care esti adormita in timpul zilei pot sa fie pur si simplu un „simptom” al faptului ca ai un copil mic care nu are un program de somn, te trezeste si te impiedica sa dormi cat ar fi necesar in mod normal.
Dar daca iti dai seama ca nu reusesti sa adormi nici atunci cand ai avea un pic de timp liber pentru odihna, s-ar putea sa te confrunti cu depresia postpartum. Un alt simptom mai poate fi dificultatea de a te concentra si de a la decizii, dar si pierderea increderii in tine.
Un alt simptom al depresiei postpartum poate fi modificarea apetitului.
Acesta poate creste (mananci pentru a te consola pentru ca te simti atat de trista) sau poti sa iti pierzi apetitul si nimic nu ti se mai pare tentant (mici macar bomboanele preferate). De asemenea te mai poti gasi la exteme emotionale: ori esti deosebit de agitata, fara niciun motiv anume sau esti apatica si nu iti pasa de nimic.
Daca esti afectata de sentimente de vinovatie sau te-ai gandit sa iti faci rau, este cazul sa te adresezi cuiva care sa te inteleaga si sa te ajute. Si este esential sa nu astepti pana in momentul in care simti ca nu mai poti suporta. Persoanele care te iubesc stiu sigur ca nu acesta este felul tau de a fi. Suferi din cauza unei boli si ai nevoie de un tratament. Nu te-ai simti vinovata daca ai fi racita, nu-i asa?
Jumatate dintre femeile afectate de depresia postpartum se vor gandi sa ii faca rau copilului.
Asta nu te transforma intr-o mama rea si nu inseamna ca nu poti avea grija de copilul tau. Acest tip de ganduri sunt legate de anxietatea de a deveni mama. Sunt deosebit de rare cazurile in care fie mama, fie copilul au suferit traume fizice din cauza depresiei post-natale. Dar este important sa apelezi la tratament.
Depresia postpartum iti poate afecta viata de zi cu zi si, lasata netratata poate dura destul de mult. Aceasta afectiune te poate lasa cu sentimente de anxietate pe termen lung, iar acestea sunt mult mai dificil de indepartat.
Indicii ale depresiei postpartum pentru familie
De multe ori mamicile nu se vor simti capabile sa recunoasca faptul ca sunt deprimate, asa ca este important ca familia sa recunoasa semnele si sa poata interveni. Daca identifici aceste semne intr-o mamica, este cazul sa o sfatuiesti sa ceara ajutorul unui specialist:
- plange des si aparent fara motiv
- are dificultati in a se atasa emotiona de copilul ei
- se neglijeaza pe sine (nu isi schimba hainele, ii este greu sa se spele si sa isi perie parul)
- ii este afectata atentia (nu se pot concentra pe o conversatie, pierde notiunea timpului)
- si-a pierdut simtul umorului si nimic nu pare sa o mai amuze
- temeri irationale si excesive legate de sanatatea copilului.
Este foarte important sa nu iei in deradere ceea ce simte mamica cu depresia postnatala
Nu o face sa se simta vinovata pentru comportamentul ei, pentru ca fara ajutor nu se va putea controla si ai putea agrava situatia. Nu i-ai cere unui om care are temperatura sa nu mai transpire, asa ca nu-i cere unei mamici deprimate sa nu mai fie atat de trista. Este esential ca ea sa stie ca este in continuare iubita si ca are parte de sustinere din partea familiei si a persoanelor apropiate.
Tu cunosti o mamica care a suferit din cauza depresiei postpartum? A primit ajutorul de care avea nevoie?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE