Adună un grup de viitoare și proaspete mămici și le vei auzi cu siguranță vorbind despre vergeturi. Vergeturile sunt acele dungi roz sau violet, care apar de obicei pe abdomen, pe sâni, pe partea superioară a brațelor, pe fese și pe coapse. Aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate le capătă în special în timpul celei de-a doua jumătăți a sarcinii.
Vergeturile din sarcină sunt o problemă frecventă a pielii. Conform mai multor studii, 55% până la 90% dintre femeile însărcinate se confruntă cu vergeturi. Cu toate acestea, ele nu sunt inevitabile. În acest articol vă voi explica de ce apar vergeturile, la ce să vă așteptați și care sunt cele mai bune practici pentru a le preveni în timpul sarcinii. Voi menționa, de asemenea, cele mai bune opțiuni de tratament pentru vergeturi disponibile după naștere. Deci, să începem imediat!
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile sunt leziuni ale pielii cauzate de descompunerea colagenului atunci când pielea se întinde rapid datorită creșterii rapide a greutății. În timpul sarcinii, uterul începe să crească odată cu dezvoltarea embrionului. Apoi, pielea începe să se întindă în zona abdominală. Acesta este motivul pentru care majoritatea femeilor dezvoltă vergeturi pe abdomen în timpul sarcinii.
Desigur, pot să apară în orice altă parte, cum ar fi pe coapse, de exemplu, din cauza creșterii rapide în greutate. Vergeturile nu sunt dăunătoare pentru tine sau pentru bebeluș. Ar putea să fie însoțite de mâncărimi atunci când apar pentru prima dată, dar nu îți face prea multe griji în legătură cu asta.
Ce produse de îngrijire a pielii trebuie evitate în timpul sarcinii?
Unii compuși utilizați în cremele antivergeturi și produsele de îngrijire a pielii pot fi dăunătoare copilului în timpul sarcinii și pot provoca daune ireversibile. Acești compuși sunt:
• Retinoizi sau Retinoli
• Tretinoin
• Tetraciclină
• Hidrochinona
• Acid salicylic
Prin urmare, trebuie să le eviți și să te asiguri că verifici din nou lista de ingrediente a produsului pentru a te asigura că nu include niciunul dintre ele.
Unde apar vergeturile în sarcină?
Vergeturile pot apărea pe abdomen, șolduri, sâni și coapse. Acestea sunt părți ale corpului care necesită cea mai atentă îngrijire pentru a preveni vergeturile din sarcină. Deși nici bărbații nu sunt ocoliți de apariția acestora, femeile tind să aibă o formă mai severă de vergeturi pe abdomen.
Când apar vergeturile în sarcină?
Pentru majoritatea femeilor (43% dintre ele), vergeturile încep să apară în a 24-a săptămână. Cu toate acestea, ele pot apărea și mai devreme.
Unele femei nu observă vergeturi pe partea inferioară a abdomenului după a 6-a lună de sarcină, chiar dacă s-au format și le remarcă doar după ce au născut. Motivul este că atunci când vergeturile se formează după ultimul trimestru de sarcină, burtica le ascunde, iar vergeturile devin vizibile odată ce dimensiunea abdomenului revine la normal.
Cum poți preveni vergeturile din sarcină?
Vergeturile vor apărea de obicei în a 24-a săptămână de sarcină. Poți reduce drastic riscurile de a dezvolta vergeturi doar punând în aplicare aceste simple sfaturi:
Hidratează-ți pielea. Folosește creme de hidratare pentru corp și bea cât mai multe lichide – apă, ceai, compot, limonadă. Poți utiliza uleiuri naturale precum uleiul de migdale pentru a-ți hidrata pielea sau poți folosi creme hidratante. Potrivit publicației Harvard Health, există și alte lucruri pe care le poți face pentru a menține pielea hidratată, cum ar fi: limitarea timpului de baie sau duș la 5-10 min și evitarea folosirii de prea mult săpun și produse care conțin alcool.
În cazul vergeturilor din sarcină se recomandă începerea tratamentului cu REGEN-SIL® gel din trimestrul II de sarcină și se continuă încă 2-3 luni după naștere. REGEN-SIL® gel este indicat în prevenția și tratamentul vergeturilor; nu conține substanțele periculoase pentru sarcină și copil, fiind un dispozitiv medical pe bază de siliconi (substanțe inerte din punct de vedere fizic și farmacologic).
– atenueaza si aplatizeaza cicatricile in relief (eficacitate pe cicatrici vechi)
– estompeaza culoarea cicatricilor inrosite sau brunificate
– calmeaza pruritul si disconfortul asociat cicatricilor.
REGEN-SIL® gel – SIGURANTA 100%
– nu determina reactii adverse (siliconii sunt substante inerte din punct de vedere fizic si farmacologic);
– filmul format de REGEN-SIL® permite schimbul de gaze
– poate fi administrat la nou-nascuti, copiii, in timpul sarcinii si la persoane cu piele sensibila
– fara conservanti, fara parfumuri
– dupa aplicarea REGEN-SIL® se pot aplica alte cosmetice, inclusiv machiaj corector.
Gestionează-ți greutatea. Nu mânca cât pentru doi (acesta știm deja, este un mit), ci mănâncă alimente de calitate și variate. Adoptă o dietă echilibrată, care să conțină toate substanțele nutritive de care aveți nevoie, tu și bebe. După primul trimestru, ar trebui să încerci să-ți controlezi greutatea. Este firesc să te îngrași. Cu toate acestea, pentru a evita vergeturile sau alte probleme chiar mai grave, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, monitorizează-ți greutatea. Nu ar trebui să iei mai mult de 2-5 kilograme pe lună chiar dacă ești gravidă. Dacă această luptă pare să-ți dea de furcă, ia legătura cu medicul pentru a primi ajutor.
INFO Clubul Bebelușilor: Cu o dietă variată, bogată și echilibrată, îi vei oferi și pielii tale vitaminele și minerale de care are nevoie pentru a-și păstra suplețea și elasticitatea:
- Vitamina C – surse: portocală, broccoli, ardei, conopidă
- Vitamina E – surse: ulei de măsline, de migdale
- Vitamina A – surse: morcovi, carne (curcan, carne de vită, rață)
Dieta din timpul sarcinii are mare nevoie de proteine. Acestea joacă un rol important în producția naturală de colagen. Iar colagenul este elementul principal care compune pielea.
Evită stresul. Evită-l pentru că stresul este un factor extern deosebit de agresiv pentru buna funcționare a tuturor organelor corpului nostru. Este dușmanul care destabilizează toate funcțiile corpului, motivul pentru se instalează bolile și stările opuse stării de bine. Studiile au arătat că un nivel ridicat de stres accelerează îmbătrânirea pielii. Ceea ce te va face vulnerabilă la tot felul de probleme ale pielii, inclusiv vergeturile.
Rămâi activă. Nu renunța la a face mișcare, chiar dacă asta înseamnă doar o plimbare lungă (30 de minute) în fiecare zi. Exercițiile fizice ajută la reglarea metabolismului pielii, ceea ce împiedică scăderea producției naturale de colagen din piele și previne apariția vergeturilor. Unde mai pui că exercițiile fizice regulate din timpul sarcinii te vor ajuta și la naștere, deoarece ajută copilul să se poziționeze corect la naștere.