Multe femei se tem de nasterea naturala. O doresc perfecta, dar tocmai teama de ceea ce se va intampla ajunge sa interfereze cu acest proces minunat. Descopera ce poti face pentru o nastere memorabila!
Iti doresti cu siguranta ca intalnirea ta cu bebelusul sa lase in urma amintiri frumoase, pe care sa le impartasesti cu drag celor apropiati. Exista lucruri pe care le poti face ca sa te asiguri ca nasterea copilului tau este o experienta frumoasa, care iti sporeste increderea in tine!
Atunci cand vine vorba despre nastere, cele mai multe relatari scot in evidenta doar teama, durerea, efortul. De la filmele care ne arata femei urland in timpul nasterii si pana la relatarile mamelor, bunicelor, vecinelor si altor cunoscuti, nasterea pare sa fie o piatra de incercare dureroasa, iar experienta nasterii le inspaimanta pe mamici.
Insa nu e nevoie sa fie asa! Din fericire, din ce in ce mai multe mamici experimenteaza nasteri blande, constiente, care le fac sa se simta mult mai puternice, mai increzatoare in propriile forte. Si nu in ultimul rand, le fac sa vorbeasca frumos despre travaliu, nu doar despre clipa in care totul s-a terminat si si-au tinut in brate bebelusul.
Asadar, avem cateva sfaturi pentru tine, pentru ca si nasterea ta sa fie una minunata, care sa te transforme intr-o femeie si mai puternica decat esti deja!
Ai grija de corpul tau!
Toti copiii se nasc, desigur. Dar nu toate mamele sunt cu adevarat pregatite pentru miracolul nasterii. Nasterea naturala este comparata de multe ori cu un maraton. Este un veritabil test de anduranta pentru organism, iar ce poti tu face este sa iti pregatesti corpul pentru asta. E adevarat ca efortul fizic intens este contraindicat in sarcina, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te transformi intr-un soarece de canapea! Mananca bine si sanatos, consuma o cantitate adecvata de lichide, odihneste-te. Fii optimista si vesela, fa exercitii de relaxare. Fa plimbari lungi in pas vioi si mentine-te activa pe intreaga durata a sarcinii, pentru ca organismul tau sa fie in forma.
Informeaza-te!
Este incredibil cate femei iau drept adevarata informatia pe care o primesc de la persoane neavizate. Este esential sa inveti cat de multe despre ce se intampla cu corpul tau in sarcina, cum se declanseaza nasterea, ce se intampla cu bebelusul tau in timpul travaliului si al expulziei, cum a avut grija natura ca nasterea sa fie un proces natural, caruia orice femeie sanatoasa ii poate face fata cu succes.
Exploreaza optiunile pe care le ai!
Daca esti o persoana careia ii place mereu sa detina controlul, o nastere acasa cu moasa nu este probabil pentru tine! Pe de alta parte, daca ai incredere nestramutata in corpul tau si in mama natura, nasterea medicalizata, la spital, ar putea sa fie o experienta care sa nu te incante foarte mult. Si, indiferent de alegerea pe care o faci, este bine sa stii ce se intampla si in cazul unei cezariene. Sunt rare cazurile in care o sarcina normala ajunge la cezariana de urgenta, dar s-a constatat ca femeile care erau informate si asupra acestei variante au trecut mai usor peste experienta.
Invata sa privesti travaliul ca pe o experienta pozitiva.
Pentru multe femei, travaliul si nasterea sunt doar procese dureroase dar obligatorii pentru a ajunge sa isi tina in brate copilul. O asemenea atitudine nu este foarte eficienta sau benefica! De fapt, aducerea pe lume a bebelusului poate fi privita ca o experienta care te intregeste, alaturi de mii de alte experiente, ca femeie. Un curs prenatal despre nastere s-ar putea sa te ajute mult din acest punct de vedere!
Redacteaza un plan al nasterii.
In spitalele de stat exista protocoale destul de stricte privitoare la cum trebuie sa decurga o nastere, insa un medic bine pregatit poate accepta unele cerinte ale gravidei. Spitalele private sunt si mai deschise acestor cerinte! Asadar, pune-te pe scris! Discuta despre planul nasterii cu medicul tau, afla care sunt cerintele realizabile, prioritizeaza-ti optiunile in asa fel incat sa fii impacata cu modul in care va decurge nasterea copilului tau.
Alege un partener de nastere potrivit.
Din ce in ce mai multe spitale accepta ca gravida sa fie insotita, macar pe perioada travaliului. Poti alege sa te insoteasca partenerul, mama, o buna prietena sau o doula, fiecare dintre optiuni avand avantajele si dezavantajele ei. Gandeste-te bine cine poate fi eficient in a-ti acorda suportul pe care ti-l doresti, care este persoana cea mai potrivita si pe cine iti doresti sa ai alaturi in timpul acestei experiente atat de personale. Daca este altcineva decat o doula, asigura-te ca persoana respectiva te insoteste la cursurile prenatale si ca este informata in legatura cu ce se petrece in timpul nasterii si cu modalitatile in care te poate ajuta.
Ramai flexibila in legatura cu nasterea.
Stim, abia te-am sfatuit sa iti faci un plan al nasterii. Totusi, din diferite motive, este posibil ca un punct sau altul al planului de nastere sa nu poata fi respectat. Nu este un esec! Nu trebuie in nici un caz sa te simti vinovata sau dezamagita. Corpurile noastre nu sunt masini, noi nu suntem robotei!
Pe tine ce anume te-a ajutat sa ai o nastere frumoasa?