Combinațiile între ingrediente, feluri de mâncare , produse alimentare, culori, texturi pot face din hrănirea bebelușilor un proces dificil, obositor, uneori chiar stresant pentru proaspetele mămici. Așadar, vă venim in ajutor cu sfaturi, idei practice și sugestii de rețete (care respectă strict nevoile alimentare ale, celor mici) , prepararea meselor urmănd să devină pentru dumneavoastră o plăcere.
Pastele pot fi un ingredient al rețetelor sănătoase, echilibrate și ușor de pregătit pentru nutriția variată și plăcerea celui mic de a mânca bine. Felurile recomandate vor contribui la stimularea gustului, a masticației, atât de necesare în diversificare (etapa-cheie care corespunde trecerii de la alimentația exclusiv lactată la o alimentație variată). Pastele se recomandă a fi introduse în cea de-a doua etapă a diversificării, respectiv între cele 9 și 12 luni de viață.
* Fiecare rețetă este recomandată pentru 4 sau 5 porții
** Până la vârsta de 1 an, nu se recomandă folosirea sării în pregătirea mâncărurilor celor mici
*** Pastele fierte nu trebuie congelate și consumate ulterior. Când vor fi dezghețate, își vor pierde gustul din cauza acumulării unei cantități mari de apă.
- Introducerea pastelor în alimentație, incepând cu a 9-a lună de viață
- Paste cu sos și legume
- Paste cu ciuperci
- Salată cu paste
- Paste cu morcov, roșie și cașcaval
- Paste cu morcov si roșie
- Supă de legume julien și paste Alfabet
- Melcișori cu dovleac
- Paste bolognese
Introducerea pastelor în alimentație, începând cu a 9-a lună de viață
Bebelușii au acum doar patru mese pe zi, dintre care două sunt diversificate. Deja au descoperit multe gusturi și arome, de dumneavoastră depinzănd, în continuare, stimularea papilelor lor gustative, prin aportul de ingrediente noi. Consistența mâncării, fie mixată, tocată ori în bucăți (sau cu cocoloașe) trebuie să se adapteze preferințelor și dezvoltării lor. Rețineți însă că, tot laptele rămâne alimentul principal al acestei perioade de viață, cei mici trebuind să consume zilnic minimum 500 ml.
Între 6-9 luni, bebelușii cresc mult, hrănirea lor devenind mai facilă, și pentru voi, și pentru ei. La 7 luni încă au nevoie de sprijin dar la 9 luni, sunt capabili să stea singurei, în scăunele înalte, în timp ce le dați de mâncare. Să nu vă ingrijorați dacă bebelușii nu au suficienți dințișori pentru a accepta hrana solidă. Spre surprinderea voastră, veți observa că pot mesteca mâncarea ușor, gingiile lor fiind foarte puternice. Mușchii folosiți la mestecat sunt aceiași cu mușchii pe care îi folosesc ca să vorbească. Cu curaj, aventurați-vă introducănd în nutrițe, pe lângă carne, pește, fructe, legume, și PASTELE de dimensiuni mici ( cu cât sunt în forme mai mari, cu atât copilașii vor opune mai multă rezistență în a le mânca ). Textura noua, diferită datorită adăugării pastelor, e numai bună pentru a-i învăța pe cei mici să mestece. Puteți obține variații ale texturii folosind în loc de paste, griș, orez, quinoa, hrișcă ori cous-cous.
Pastele oferă carbohidrați esențiali organismului
De asemenea, cresc energia (valoarea energetică pentru 100 gr. este de la 355 kcal până la 375 kcal) și aduc starea de bine, sunt scăzute în sare și în colesterol. Amestecate cu diferite ingrediente aromate, pastele se transformă într-o masă delicioasă pentru cei mici (sunt apreciate chiar și de cei mai capricioși bebeluși) și sunt foarte sățioase. Formele lor amuzante contribuie realmente la creșterea apetitului.
Rețete cu paste pentru bebelusi – Sfaturi utile:
a) Puteți cumpăra paste de diferite forme (să aibă dimensiuni mici) pe care să le serviți cu sosuri, în supe sau în piureuri de legume. Preferatele bebelușilor sunt pastele fierte cu puțin unt și cu cașcaval ras, plus câteva bucățele de broccoli fiert (în apă sau la aburi)
b) Nu adăugați sare în timpul pregătirii felului de mâncare ( nici ulterior ). Dacă gustați preparatul și aveți impresia că este fad, să țineți cont că pentru bebeluș e numai bun, potrivit, gustos, iar sarea este inutilă.
c) Doar la primele două, trei mese cu paste, nu adaugați materie grasă, o s-o faceți treptat, incepând cu cantități mici (câteva picături de ulei vegetal, o linguriță de unt, un strop de smântână, de preferat crude pentru a fi mai ușor de digerat)
d) La prepararea supelor, pastele pot fi înlocuite cu griș sau cu tapioca. De asemenea, puteți mixa legumele înainte de adăugarea pastelor. Textura obținută e minunată.
e) La început, în locul obișnuitelor paste din grâu, vă recomandăm să încercați pastele fără gluten (din porumb ori pe cele imbogățite în nutrienți (din linte, năut, fasole neagră)
f) Combinațiile dintre legume și produse cu amidon (în cazul de față, pastele) oferă senzația de sațietate intre mese datorită glucidelor cu absorbție lentă pe care acestea le conțin.
g) Nu reîncălziți pastele de mai multe ori. Poftă bună!
Rețete cu paste pentru bebelusi
O modalitate potrivită de a modifica textura este completarea mâncărurilor cu paste, după cum am mai scris, în forme mici. Bebelușii o preferă (textura) deoarece e moale, plăcută, chiar având și cocoloașe prin ea. Fierberea pastelor:
– Puneți o oală mică cu un litru de apă rece la fiert. Nu adăugați sare.
– Când clocotește, adăugați 100 gr. de paste (nu mai mult de 100 gr. de paste la 1 litru de apă. În caz contrar, acestea se vor lipi, iar unele secțiuni ar putea fi insuficient fierte)
– Fierbeți pastele pentru perioada de timp specificată pe pachet (de obicei 12-15 minute), apoi scoateți una pentru a-i testa frăgezimea. Dacă vi se pare ca nu-i suficient de moale, continuați fierberea pentru încă o perioadă de câteva minute. Repetați testarea.
– Scurgeți pastele și lăsați-le să se răcească înainte de a fi servite (ori le puteți trece pe sub un jet de apă rece).
Paste cu sos și legume pentru bebeluși de la 9 luni
* Ingredientul surpriză este sucul de mere – oferă savoare, o dulceață naturală care e plăcută mult de bebeluși
Ingrediente ( pentru 5 porții ):
– 60 gr paste în forme mici
– 1 lingură ulei de măsline
– o jumătate de ceapă, curățată și tăiată bucăți
– 1 cățel de usturoi zdrobit
– 15 gr. morcov ras
– 50 gr. dovlecel ras
– 150 gr. roșii pasate
– 1 lingură suc de mere ( natural, fără adaos de zahăr )
– 2 lingurițe de busuioc verde, tocat mărunt
– 1 lingură de parmezan ras ( sau cașcaval ras )
Mod de preparare:
Într-o crăticioară sotam (în uleiul de măsline și 1-2 linguri apă) pentru căteva minute legumele tocate sau date pe răzătoare ( ceapa, morcovul, dovlecelul, ustuoiul ). Introduceți roșiile, sucul de mere și fierbeți la foc mic 10 minute ( crăticioara să fie acoperită parțial cu un capac ). Când legumele sunt moi, amestecați cu pastele de dimensiuni mici. Presărați busuiocul și parmezanul.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Paste cu ciuperci pentru bebelusi de la 10 luni
* Ciupercile sunt permise în nutriția copiilor de 9-12 luni. Doar trebuie să fie bine gătite. Oferă preparatelor un gust unic. Au o foarte mare valoare nutritivă. Pentru a fi imediat acceptate, vă recomandăm sa le tocați cât mai mărunt și să le combinați cu diferite sosuri.
** Carnea de pui, fiartă și tăiată cubulețe, se pretează cu succes la această rețetă.
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 100 gr paste în forme mici
– 1 linguriță ulei de măsline
– o ceapă potrivită, curațată și tăiată bucăți
– 1 cățel de usturoi, zdrobit
– 100 gr. ciuperci maronii, tăiate mărunt
– 150 ml. supă de pui, nesărată ( vezi rețeta în categoria celor pe bază de CARNE )
– 2 linguri de smântână
– 1 lingură ceapă verde tocată
– 1 lingură de parmezan ras ( sau cașcaval ras )
– căteva picături de zeamă de lămâie
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară sotam (în uleiul de măsline și 1-2 linguri apă) ciupercile timp de 10 minute. Adăugați și usturoiul zdrobit timp de doar 1 minut. Introduceți supa de pui și ceapa verde tocată mărunt și fierbeți, la foc mic, 30 minute ( crăticioara să fie acoperită parțial cu un capac ). Când legumele sunt moi, amestecati cu pastele de dimensiuni mici. Puneți apoi smântâna, presărați parmezanul sau cașcavalul ras și picurați zeama de lămâie.
Salată cu paste pentru bebelusi
* Felul de mâncare este foarte ușor de preparat.
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 100 gr. paste în forme mici
– 120 gr. broccoli ( buchețele, fără tulpină )
– 1 morcov, tăiat rondele
– 100 gr. cașcaval Emmentaler, tăiat cubulețe
– 1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare:
Înainte cu 7-8 minute ca pastele să fie fierte, adăugați și broccoli în apa clocotită. Când ingredientele sunt moi, strecurați conținutul și clătiți-l cu apă rece. Adăugați rondelele de morcov, fierte separat pentru 15 minute, la aburi ( la fel de bine, le puteți fierbe în apă ). Presărați cașcaval ras. Amestecați iar până la o bună omogenizare.
Paste cu morcov, roșie și cașcaval pentru bebeluși de la 9-10 luni
* Roșiile și morcovii au gust mai bun dacă sotate puțin în unt ori în ulei vegetal ( așa, organismul absoarbe și mai repede licopenul, un puternic antioxidant, acel colorant natural care oferă alimentelor pigmentul roşu )
** Alte ingrediente care se pretează la această rețeță sunt: mazărea, ciupercile, carnea de pui fiartă și tocată mărunt.
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 150 gr paste în forme mici
– 100 gr morcov, curațat și tăiat cubulețe
– 2 linguri cremă de brânză
– 2 roșii tăiate cubulețe
– 1 linguriță unt
– 2 linguri cașcaval ras
Mod de preparare:
Fierbeti 15 minute morcovul la aburi ( sau până se înmoaie ). Fierbeți și pastele conform instrucțiunilor de mai sus. Într-o crăticioară puneți la sotat în unt li 2 linguri apă, câteva minute, morcovul fiert și roșiile tocate. Luați-le de pe foc și completați cu crema de brânză și cu cașcavalul ras. Mixați până la o bună omogenizare.
Paste cu morcov și roșie pt bebelusi
* Pentru prepararea sosurilor cremoase, folosiți smântână grasă. În general, evitați să oferiți bebelușilor produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 120 gr paste în forme mici
– 1 ceapă curățată și tăiată
– 100 gr morcov curățat și dat pe răzătoare
– 2 căței de usturoi zdrobiți
– 300 gr roșii tăiate cubulețe ( sau pasate )
– 1 lingură busuioc verde, tocat mărunt
– 2 lingurițe ulei de măsline
– 2 linguri smântână
Mod de preparare:
Într-o crăticioară puneți morcovul, usturoiul și ceapa tocată la sotat în uleiul de măsline și 2 linguri apă timp de câteva minute. Adăugați roșiile pasate. Fierbeți conținutul la foc mic circa 10 minute, până legumele devin moi. Se completează cu smântâna și cu busuiocul proaspăt. Mixați până la o bună omogenizare. În sosul gros astfel obținut se amestecă pastele fierte ( vezi instrucțiunile de fierbere a pastelor mai sus.
Supă de legume julien și paste Alfabet pt bebelusi
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 60 gr. paste Alfabet
– 2 morcovi mari, curățați și dați pe răzătoare
– 1 bucată mare albă de praz
– 1 păstârnac întreg
– 2 foi de dafin
– o crenguță de cimbru
– opțional, puțină nucușoară
Mod de preparare:
Curățați și spălați legumele. Tăiați în rondele fine partea albă a prazului. Radeți morcovii pe răzătoarea mare. Puneți-le pe toate la fiert într-o oală, pentru circa 30 minute, în atâta apă cât să le acopere ( aproximativ un litru ). Când legmele se înmoaie, scoateți din conținut dafinul, păstârnacul, crenguța de cimbru. E timpul să introduceți pastele și să lăsați supa să fiarbă incă 10 minute. Când e gata, puteți presăra puțină nucușoară.
Melcișori cu dovleac
* Dovleacul se poate înlocui cu păstârnac sau cu dovlecel. Timpul de fiebere pentru păstârnac este de minimum 30 de minute, iar pentru dovlecel, 20 de minute.
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 80 gr. paste în forme mici
– 4 bucăți de dovleac ( circa 400 gr. )
– 1 lingură smântână grasă
– un vărf de linguriță de curry dulce
Mod de preparare:
Fierbeți 20 minute dovleacul pe care l-ați curățat în prealabil de coajă și de semințe și l-ați tăiat în cuburi mici ( de fapt îl fierbeți până vedeți că se înmoaie ). Când e gata, îl strecurați și îi adăugați smântâna plus praful de curry dulce. Separat, fierbeți și pastele conform instrucțiunilor de mai sus ( 12-15 minute ). Puneți pastele într-un bol, turnați dovleacul deasupra și serviți.
Paste bolognese pentru bebelusi
* Ingredientul surpriză este sucul de mere – oferă savoare, o dulceață naturală care e plăcută mult de bebeluși.
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 2 lingurițe ulei de măsline
– o ceapă intreagă, curațată și tăiată bucăți
– 1 fir de țelină, tăiat în bucățele mici
– 1 morcov, curățat și tăiat cubulețe
– 1 cățel de usturoi, zdrobit
– 125 gr. carne de vită slabă, tocată fin
– 400 gr. roșii tăiate ( puteți opta pentru roșiile din conservă )
– 1/2 linguriță de cimbru verde, tocat mărunt
– 2 linguri suc de mere ( natural, fără adaos de zahăr )
– 2 linguri de parmezan ras ( sau cașcaval ras )
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară sotăm în ulei de măsline și 2 linguri apă pentru căteva minute legumele tăiate bucățele. Adăugați usturoiul zdrobit, apoi carnea tocată și continuați sotarea alte câteva minute ( 5-10 min. ). Introduceți roșiile, cimbrul și fierbeți, la foc mic, 30 minute ( crăticioara să fie acoperită parțial cu un capac ). Când legumele sunt moi, iar carnea fragedă, se mixează tot conținutul până se obține textura dorită ( timp de câteva secunde ). Urmează să turnați sucul de mere și să presărați parmezanul. Preparatul se servește în amestec cu paste în forme mici ( vezi mai sus cum se fierb pastele ).
Vă reamintim să nu folosiți sarea, nici în prepararea felurilor de mâncare, nici la fierberea pastelor.
Înainte de orice, faceți în așa fel încât mesele bebelușului să fie experiențe plăcute, distractive. Dacă vreodată cel mic edezinteresat de felurile de mâncare noi ( e ceva des întâlnit intre cele 9 și 12 luni de viață ), captați-i atenția cu o jucarie moale, colorată, lavabilă. Hrănirea va fi mai eficientă , el nefiind preocupat de lingurițele pline cu supă, paste sau piure pe care le va accepta fără să-și dea seama.
Cu speranța că acest material orientativ v-a ghidat in diversificare, pășiți cu încredere spre formarea de obiceiuri alimentare sănătoase. Rezultatele vor fi foarte bune.
Să fiți active în slujba nutriției și alimentației bebelușilor voștri! Să vă crească copilașii mari, sănătoși și fericiți!
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.