Iată că am ajuns și la BROCCOLI, propunându-vă 5 rețete ce-l au ca ingredient de bază, enumerând și câteva din beneficiile sale asupra organismului. Aparținând aceleiași famili ca și conopida (din care mai fac parte varza, gulia, ridichea, cresonul), broccoli e considerat, cam pe nedrept, superior acesteia. În afară că e de un superb verde-viu, ce prin definiție simbolizează prospețimea, sănătatea, naturalul, și că e cea mai bună sursă de vitamina C, nu prea mai are cu ce ieși în fața legumei-surori. La fel ca și conopida, are o valoare nutritivă ridicată, datorită conținutului bogat în vitamine, glucide și minerale. Stiați că producția anuală mondială de broccoli se ridică undeva, pe la 1 milion de tone?
Acest carbohidrat inteligent, cum îl mai putem numi, este bogat în compuși vegetali ce stimulează tranzitul intestinal.
Broccoli, aceastî leguma-minune conține anumite elemente chimice (glucorafanin) și antioxidanți (idol-3-carbinol) care stimulează funcția hepatică și, totodată, previn apariția celulelor maligne, în special în zonele aparatului digestiv și reproducător. Datorită procentelor semnificative de fibre solubile, ajută la reducerea colesterolului rău din organism (LDL). Calciul și vitamina K mențin starea bună a sistemului osos, prevenind osteoporoza. Fitonutrienții speciali au un aport semnificativ în toate etapele de detoxifiere a organismului. Beneficiile nu se termină aici. Continuăm cu menținerea sănătății inimii, ameliorarea inflamațiilor, diminuarea efectelor reacțiilor alergice. Și ar mai fi… Însă noi trebuie să păstrăm referirile aproape de zona culinară.
Inclus de AAP în lista alimentelor superioare (ce provin din natură și care au suferit doar minime transformări), broccoli se găsește la raft proaspăt ori congelat, pe tot parcursul anului. Se poate introduce în alimentația bebelușului de la 6-7 luni fără probleme. Alegeți buchete de culoare verde intens, cu florile compacte. Toate părțile acestei legume sunt comestibile. Introdusă în diversificare înainte de 12 luni, poate deveni lejer vegetala preferată a bebelușului. De regulă, broccoli se consumă fiert, cu foarte puțină lămâie, usturoi ori gratinat. Nutriționiștii îl recomandă a fi consumat din belșug, a nu lipsi din farfuria nimănui. Nu e un trend împrumtat de afară, e un sfat avizat, bazat pe sănătatea profilului nutrițional. Fiind o legumă sensibilă, se păstrează la frigider, maximum o săptămâna. Pentru a fi fresh timp de 3 zile, e suficient să-l stropiți cu apă și să-l înveliți într-un prosop de hârtie. Iar dacă vă grăbiți, îl puteți depozita într-o pungă de plastic, întepată din loc în loc, pentru a permite contactul cu aerul.
5 idei de rețete cu broccoli pentru bebe
Înainte de toate, vă răspundem la întrebarea: Cum se fierbe corect broccoli?
Cantități:
500 gr broccoli
2l apă
un praf de sare
Mod de preparare:
Pune-ți apa la fiert într-o cratiță. Până dă în clocot, spălați broccoli și tăiați-l direct sub inflorescența, pentru a rezulta mici buchete. Partea de tulpină se poate păstra pentru supă. Când apa face bulbuci, se presară sarea. Adăugați bucățile de broccoli. Lasați-le să clocotească 5 minute. Leguma în varianta congelată va fi ținută la fiert doar 1 minut. Separat, trebuie să aveți pregătite un bol încăpător, cu apă rece, și o sită. Imediat cum le veți strecura, așa fierbinți, le veți transfera în apa rece. Se stopează astfel procesul de înmuiere, leguma păstrându-și o textură crocantă și, ce e mai important, și o mare parte din elementele nutritive. Culoarea devine mai intensă, iar aspectul, apetisant (nu ca de legumă zdrobită, înmuiată, răsfirată)
Pentru că deja sunteți familiarizați cu sucul de morcov, sfeclă, țelină, vă aducem la cunoștință că și cel de broccoli poate fi la fel de bine preparat. Un aport excelent pentru sănătate, o doză de energie, un plus pentru starea de bine a organismului. Atât că, pentru atenuarea gustului său puternic, trebuie combinat cu fructe sau legume dulci.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Supa cremă de Broccoli (de la 8 luni)
Ingrediente:
500 gr broccoli, tăiat în bucățele (proaspăt sau congelat)
500 ml supă stock de legume/pui (găsiți ambele rețete în zona dedicată supelor)
2 linguri ulei de măsline
2 căței de usturoi
1 ceapă
150 gr smântână
50 gr parmezan (2 linguri)
un praf de sare (după 1 an)
un praf de piper (opțional)
un vârf de cuțit de nucșoară
Mod de preparare:
Într-o cratiță potrivită, caliți în ulei ceapa și usturoiul, atât cât să devină translucidă (când copilul e bebeluș doar fiebeți). Presărați condimentele, adăugați broccoli, turnați supa și lăsați amestecul la fiert până ce textura legumei devine moale. Combinați cu smântână și parmezan. Cu ajutorul unui blender, omogenizați toate ingredientele, astfel încât să capete finețe și consistență dorită. Se servește cu crutoane și cu extra-parmezan.
*Pentru a fi și mai cremoasă, adăugați la fiert un cartof alb (se înmoaie mai repede decât cartoful roșu)
**Folositi smântâna cu conținut ridicat de grăsime, preferabil un sortiment ecologic
ÎNCEARCĂ ȘI: Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Cu pași siguri spre alimentația de ”om mare”, idei pentru mese sănătoase
Paste cu pui și broccoli pentru bebelusi (după 10-12 luni)
Ingrediente:
250 gr paste (penne, spaghetti, tagliatelle)
2 linguri ulei de măsline
300 gr piept de pui
300 gr broccoli
100 gr baby-spanac
1 ceapă tocată
2 căței de usturoi zdrobiți
500 ml smântână
100 gr parmezan
un praf de sare (după 1 an)
condimente pentru carnea de pui (fără monoglutamat)
Mod de preparare:
Fierbeți broccoli, timp de 5 minute. Textura să fie al dente. Îl treceți apoi pe sub un jet de apă rece. Separat, într-o cratiță potrivită, căliți în ulei, câteva minute, ceapa șiusturoiul. Atenție, nu trebuie să se ardă. Adăugați pieptul de pui tăiat în bucățele. Presărați condimentele gata combinate. Când carnea se rumenește frumos, pe toate părțile, pune-ți frunzele de spanac. După câteva minute, completați cu broccoli. Lăsați pe foc vreo 10 minute, amestecând ușor. Interveniți, după gust, cu un plus de arome. Turnați smântâna, continuați fierberea 5 minute, la foc mic. Îngroșați cu parmezan ras. E gata când bânza s-a topit, iar compoziția este cremoasă. Dacă vi se pare prea dens, subțiati cu puțină apă. Se combină cu pastele fierte (conform instrucțiunilor de pe ambalaj).
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Broccoli la tigaie ( după 1 an)
Ingrediente:
2 linguri de ulei de măsline
4 căței de usturoi, tăiați fin
1 bucată de broccoli (circa 300 gr)
un praf de sare (după 1 an)
un praf de piper (optional)
50 ml apă
Mod de preparare:
Tăiați broccoli în buchetele mici. Căliți usturoiul (fin feliat) în puțin ulei (acest pas este opțional, usturoiul se poate adauga și la final sub forma de mujdei, începând cu cantități foarte mici pentru a încerca toleranța copilului). Nu lăsați să se rumenească deoarece atunci capătă un gust amar, ce poate ruina orice fel de mâncare. Adăugați bucățile mici de broccoli. Rumeniți-le 5 minute, după care adăugați puțină apă în tigaie. În urmatoarele 5-10 minute, leguma se va înmuia dar își va păstra o textură crocantă la suprafață.
*Sotarea durează diferit, în funcție de dimensiunile legumelor folosite și de intensitatea focului de la aragaz
Sufleu de broccoli (după 8 luni)
Ingrediente:
500 gr broccoli
1 ceapă
50 gr unt (pentru uns forma și pentru călit)
1 lingură ulei
1 lingură făină (cu vârf)
400 gr lapte gras (3,5% grăsime)
2 ouă
2 linguri de pesmet
un praf de sare (după 1 an)
un praf de piper (opțional)
Mod de preparare:
Într-o oală potrivită, fierbeți broccoli tăiat în bucăți mărunte, timp de 20 minute. Când e gata, folosiți o sită pentru a-l scurge. Îl mărunțiți grosier, cu o furculiță (nu e nevoie să-l pasați). Separat, preparați un sos bechamel, călind ceapa în unt topit și puțin ulei. Presărați condimentele. Procesul durează cam 5 minute, până când ceapa se înmoaie ușor și devine translucida. Adăugați făină, amestecând rapid să nu se formeze cocoloașe ori să se prindă de fundul tigăii. Se adaugă treptat laptele, amestecând mereu pentru omogenizare. Fierbeți sosul câteva minute. Apoi, lăsați-l la răcit. Ouăle se separă, gălbenușurile urmând a fi puse în sos (dar nu cât acesta e fierbinte), iar albușurile trebuie bătute spumă, evident cu un praf de sare. Amestecați cu grijă ingredientele, lasând la urmă spuma (aceasta se încorporează întotdeauna la final, prin mișcări ample, de jos în sus, pentru aerarea compoziției)
Într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt, se toarnă și se nivelează frumos amestecul cu broccoli. Pentru o culoare aspectuoasă, aurie, de final, presărați pesment. Coaceți timp de 40-50 minute, în cuptorul încălzit în prealabil la 180 grade C. Textura va fi pufoasă, sufleul crescut, gustul excelent.
*Poate fi servit ca garnitura la preparatele din carne.
Salată de broccoli și struguri
Ingrediente:
500 gr broccoli
1 măr tăiat în felii subțiri
1 pahar mare cu morcov ras
300 gr struguri
50 gr nuci sfărâmate
30 gr semințe de floarea soarelui
Dressing
3 linguri ulei
3 linguri miere
3 linguri smântână
3 linguri zeamă de lămâie
1/4 ceapă dată pe răzătoarea mică
200 gr iaurt grecesc
Mod de preparare:
Într-un castron potrivit, amestecați broccoli, mărul, morcovul și strugurii (taiați pe jumatate, fără sâmburi).
Într-un bol combinați toate ingredientele pentru dressing. Puneți sosul peste salată și, în funcție de gust, adăugați sare și piper.
*Se consumă cu felii de pâine prăjită
** Datorita unor ingrediente, salata nu este adecvată bebelușilor, doar copiilor care nu prezintă risc de înec cu alimente.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.