Prima luna de viata a unui bebelus
Fii pregătită pentru prima luna de viața a lui bebe. Clubul Bebelușilor te ajută să înțelegi tot ce trebuie să știi pentru a-i oferi cea mai bună îngrijire. Bine ai venit pe lume Bebe, iar tie mamico, FELICITARI!!! In scurt timp vei descoperi ca a avea grija de un copil nu este ceva foarte usor insa este o munca minunata, plina de satisfactii. Bebelusul se bazeaza in totalitate de tine pentru a-i asigura toate functiile de baza: alimentatie, ingrijire, afectiune, siguranta și curatenie.
In Clubul Bebelusilor facem primii pasi in viata impreuna. Te asteptam zilnic sa ne vizitezi, pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre tine si bebelusul tau. Calitatea informatiilor este pe primul loc deoarece cei mici sunt pe primul loc! Stim ca vei face tot ce iti sta in putinta ca bebelusului sa ii fie bine. Petrece cat mai mult timp cu copilul tau de la inceput. El va intelege cat de mult iti pasa de el si te va iubi la randul sau atunci cand il hranesti, il schimbi, il imbaiezi, il imbraci, il tii in brate.
Ce reprezinta scorul Apgar sau nota la nastere?
Prima luna din viata unui bebelus este marcata de multe noutati. In primele 5 minute dupa nastere medicul neonatolog care a asistat la nastere efectueaza cu ajutorul asistentelor primul consult medical al nou-nascutului. Mai exact va face bebelusului testul Apgar ce permite evaluarea rapida a starii de sanatate prin analiza semnelor vitale. Acest test nu este un indicator al starii de sanatate ulterioare, existand cazuri nefericite in care desi scorul Apgar a fost unul mare, starea de sanatate a nou-nascutului la cateve ore dupa nastere s-a deteriorat. Nou-nascutii sunt foarte fragili in primele zile, deoarece fac efortul de a se adapta la viata extrauterina. Din acest motiv, in primele zile imediat dupa nastere ei beneficiaza de o atentie sporita din partea personalului medical. CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Scorul Apgar analizeaza urmatoarele semne vitale: culoarea pielii (variaza de la albastruie la roz), puls (insesizabil, sub 100, peste 100), raspunsul la stimuli, tonus muscular (scazut, moderat, intens), respiratie (absenta, neregulata, normala, plans). Belelusul va primi 0, 1 sau 2 puncte pentru fiecare semn vital. Scorul Apgar peste 6 este considerat acceptabil.
Vitamina K este o vitamina esentiala pentru coagularea sangelui si avand in vedere ca bebelusii au un nivel scazut din acesta vitamina, li se administreaza o doza injectabila sau sub forma de picaturi. Pana ce veti parasi spitalul, bebelusul va fi cantarit cu regularitate si i se va recolta sange din calcai pentru analize specifice. De asemenea, i se va face primul vaccin impotriva tuberculozei.
La nastere nou-nascutul are deja cateva reflexe formate. Acestea sunt comportamente innascute care ajuta copilul sa-si satisfaca nevoile de baza. Pe masura ce creste, aceste reflexe vor disparea. La nastere medicul sau asistenta verifica aceste reflexe care sunt semne ale unei stari bune de sanatate neurologica.
Citește pe larg despre PRIMUL AN:
Prima saptamana acasa cu bebelusul
Nou-născut de 2 săptămăni
Nou-născut de 3 săptămăni
Nou-născut de 4 săptămăni
Nou-născut de 5 săptămăni
Desi atat de mici si de fragili, nou-nascutii sunt ghidati de instincte care ii ajuta sa supravietuiasca imediat dupa intrarea lor in lumea noastra. Iata 10 lucruri despre nou-nascuti pe care poate ca nu le stiai:
- in timpul somnului isi dau ochii peste cap
- respira neregulat
- isi rotunjesc buzele
- cand vomita, scot si pe nas uneori
- pot vomita si se pot ineca cu mucus imediat dupa nastere
- au par pe urechi si pe spate
- organele genitale pot fi mari si umflate
- nu dorm noaptea.
Ce este normal in prima luna de viata a unui bebelus:
- sa nu faca diferenta intre noapte si zi, sa doarma aproape toata ziua, aproximativ 17 ore (9 ore noapte si 8 ore pe timp de zi dar in reprize)
- sa fie alaptat la cerere (adica atat de des cat cere, atat noaptea cat si ziua) si in mod exceptional hranit cu lapte formula la un interval de 2-3 ore
- pentru fetite in prima luna de viata inaltimea normala este intre 49,8 și 57,6 cm, greutate: 3,2 – 5,5 kg
- pentru baieti in prima luna de viata inaltimea normala este intre 50,8 și 58,6 cm, greutate: 3,4 – 5,8 kg
- vederea bebelusului este in formare dar poate sa focalizeze cu ambii ochi un obiect si sa-l urmareasca in miscare
- bebelusul este din ce in ce mai atent la sunete, incepe sa zambeasca, iar mainile sunt tinute cu pumnii stransi
- modul de comunicare al bebelusului este prin plans
- bebelusii sanatosi nascuti la termen plang din 2 motive principale: foamea si disconfortul care poate sa fie datorat refluxului gastro esofagian, alergiei la proteina din lapte sau aparitiei colicilor
- atunci cand aude vocea mamei zambeste
- sughitul, stranutul sau usoara regurgitare dupa masa sunt normale.
Cum se ingrijeste buricul bebelusului?
O atentie deosebita trebuie sa acorzi buricului in scopul prevenirii infectiilor. Cordonul ombilical masoara in jur de 2,5-5 cm dupa ce este taiat . Buricul va cadea de la sine intr-un interval de 5 zile pana la 2 saptamani. Pana la caderea buricului se recomanda baia partiala. Prima baie completa a bebelusului va avea loc dupa caderea cordonului ombilical.
Cand buricul cade lasa in urma o cicatrice care se va vindeca in cateva zile, uneori in 1-2 saptamani. Pentru a nu se infecta, aceasta zona trebuie mentinuta curata si uscata. Doctorul neonatolog iti va recomanda o solutie speciala cu care sa ingrijesti zona buricului dupa baie. Pana la caderea buricului o idea buna este sa asezi scutecul mai jos sau sa cumperi scutece speciale. Daca ombilicul si pielea din jur devin rosii sau exista scurgeri urat mirositoare, este cazul sa suni de indata pediatrul, deoarece poate fi semnul unei infectii. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Prima luna de viata a unui bebelus – Alimentatie si programul de somn
Laptele matern este cea mai buna hrana pentru un nou nascut si pentru un bebelus care creste. Alaptarea exclusiva (doar lapte matern fara apa sau ceai) se recomanda pana la varsta de 6 luni si continuarea alaptarii dupa inceperea introducerii alimentelor solide pana la 2 ani si dupa atata timp cat este confortabil pentru mama si copil. Daca incepi alaptarea bine, daca esti ajutata, daca citesti sfaturile care conteaza pentru o alaptare line si fara probleme vei vedea ca alaptatul este o experienta minunata pentru mama si bebelus. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Deoarece stomacul bebelusului este foarte mic, el va manca destul de des, poate chiar din ora in ora, laptele matern digerandu-se usor. Laptele formula ofera mai multa satietate si paraseste mai greu stomacul copilului.
Indiferent de modul de hranire pe care il are bebelusul, cu lapte matern sau cu lapte praf se recomanda suplimentarea cu vitamina D, pentru profilaxia rahitismului, inca de la nastere. Respecta indicatiile date in acest sens de medicul neonatolog. Vitamina D se poate obtine in mod natural prin expunerea la soare, dar cu toate acestea ii vei administra bebelusului vitamina D pe tot parcursul anului. La consultatiile lunare ce vor avea loc luna de luna in primul an medicul pediatru, analizand evolutia copilului, este posibil sa-ti recomande cresterea cantitatii de vitamina D. Majoritatea copiilor primesc doua picaturi de vitamina D pe zi, recomandat in prima parte a zilei.
Hranirea la san este cel mai bun start in viata pe care poti sa-l dai copilului. In Clubul Bebelusilor gasesti o sectiune special dedicata Alaptarii pentru ca lucrurile sa fie mai usoare pentru tine si bebe. Descopera cele mai bune sfaturi despre alaptare
CITEȘTE ȘI: Stomacul bebelușului și cât lapte ar trebui el să primească în prima lună de viață
Majoritatea bebelusilor dorm mult in primele luni, in jur de 20 de ore pe zi. Nu este o regula, unii au nevoie de mai mult somn, altii de mai putin. Exista si copii care sunt surprinzator de activi de la inceput. Pe masura ce va creste, bebelusul va incepe sa stea treaz pentru perioade de timp din ce in ce mai lungi.
Prima problema legata de somn este aceea ca nou-nascutii nu fac diferenta inte zi si noapte. Nu fi surprinsa daca va dormi toata ziua, iar noaptea va avea cateva ore de veghe. Cu toate acestea, trebuie sa faci ceva in acest sens.
Stimuleaza-l doar in timpul zilei, cu jocuri, cantece, iar noaptea da-i doar sa manance, eventual fara a aprinde lumina, doar o veioza in coltul camerei. Daca bebelusul doarme de mult timp de la ultima masa, trezeste-l pentru a-l hrani doar in timpul zilei. Acest lucru se va regla intre 2-4 luni.
Cum ar trebui sa doarma bebelusul? Pe spate sau pe burta?
Specialistii recomanda ca toti copiii sa doarma pe spate, deoarece dormitul pe burta a fost asociat cu o incidenta crescuta a mortii subite infantile. Dormitul pe burta este periculos mai ales in prima luna de viata. Deoarece dormind numai pe spate ar putea prezenta unele aplatizari ale capului este indicat sa-l mai culci cand pe o parte, cand pe alta. Pentru a se sprijini, ajuta bebelusul si pune-i un prosop facut sul la spate. Cu toate acestea dormitul pe burta este preferat de multi bebelusi, deoarece atenueaza durerile de burta.
Scaunele nou-nascutului sunt diferite in functie de modul de hranire?
Bebelusii alaptati pot avea intre 8-10 scaune pe zi in prima luna si jumatate. Primele scaune ale bebelusului vor fi reprezentate de meconiu – un scaun mai lipicios, de culoare neagra-verzuie, format din lichidul amniotic pe care l-a inghitit in uterul mamei, sucuri gastrice, si parul fin ce i-a cazut in uter. Dupa eliminarea completa a meconiului bebelusii alaptati la san vor avea scaun la fiecare masa. Normal este sa aiba si mai multe decat atat. Scaunele sunt de culoare mustar si pot fi moi, abundente si explozive sau doar vor murdari scutecul.
Scaunele bebelusilor alimentati cu lapte formula sunt de regula maro-galbui, pastoase si se pot produce o data sau de doua ori pe zi. Chiar si de trei ori pe zi este normal. In cazul in care scaunul are o tenta verzuie, acest lucru este cauzat de fierul din formula de lapte. Important este ca acesta sa nu produca constipare. Multi copii hraniti cu lapte formula au tentinda de a avea scaune tari.
Care ar trebui sa fie temperatura din casa cand in preajma este si un bebelus?
In casa ar trebui sa fie o temperatura cuprinsa intre 20-25 grade Celsius. Temperatura ideala fiind de 20-22 de grade. Iti poti da seama ca bebelusului ii este prea cald daca are ceafa sau burtica transpirate. In acest caz dezbraca-l sau redu caldura. Nou-nascutii isi regleaza temperatura destul de greu si din acest motiv vei imbraca copilul de fiecare data cu un strat de haine in plus decat iti este tie confortabil. Bebelusii pierd caldura prin extremitati si din acest motiv ii poti pune si in anotimpul cald niste sosete subtiri, daca renunti la genul de salopete care acopera piciorusele.
De asemenea, este de evitat ca in casa sa fie un aer uscat care i-ar putea usca mucusul din nas si ingreuna respiratia, acesta fiind un mediu propice dezvoltarii microbilor. Cu cat este mai cald in casa, cu atat probabilitatea ca aerul sa fie uscat este mai mare. Un recipient cu apa in camera impiedica formarea unui mediu uscat. Si pielea nou-nascutului are de suferit. Citeste mai multe despre ingrijirea bebelusului
Sfaturi simple de urmat pentru prima luna a bebelusului:
- Respecta indicatiile primite in maternitate referitoare la alaptare, ingrijirea buricului si administrarea vitaminei D;
- Dupa fiecare masa ajuta bebelusul sa elimine aerul;
- Invata-l sa faca diferenta intre zi si noapte;
- Schimba copilul imediat ce iti dai seama ca scutecul este plin. Materiile fecale pot cauza iritatii, prurit daca nu sunt indepartate in maxim 10-15 minute;
- Stabileste o rutina zilnica care este linistitoare pentru bebelus si il face sa se simta in siguranta. Stabileste un ritual de masa, somn, plimbare,baie, masaj.
Acasa cu nou-nascutul. Aspecte pentru care sa iti faci griji:
Nu este indicat sa stai relaxata ci mai degraba sa suni imediat doctorul pediatru sau medicul de familie daca:
- nou nascutul este molesit si nu raspunde la stimuli
- are miscari bruste
- are o culoare albastruie sau vinetie
- are temperatura mai mare de 38,5
- nu se hraneste suficient
- vomita cu jet sau continuu
- nu uda multe scutece
- are scaun cu sange sau firisoare de sange
- plange incontrolabil si nu poate fi linistit cu nimic
- tuseste mult.
Nu este necesar sa te ingrijorezi daca bebelusul:
- ragaie (scoate aerul dupa masa)
- are vanturi
- uda multe scutece
- are mai multe scaune pe zi (fara a fi diareice)
- scoate putin lapte dupa masa
- sughita
- e alert, se uita in jur si nu plange.
Descoperă cum se dezvolta bebelușul în fiecare săptămână în sectiunea specială PRIMUL AN
La nastere bebelusii se pot confrunta cu diferite probleme care nu pot fi depistate intra-uterin sau anticipate inainte de nastere cu ajutorul analizelor de sange sau ecografic: probleme dermatologice, semne din nastere, icter, probleme de vaz sau de auz, hernia ombilicala, displazia de sold. Despre problemele obisnuite ale nou-nascutilor am stat de vorba cu doamna doctor pediatru Laura Veronescu, cu o experienta de 36 de ani.
Pe aceste teme iti recomandam sa descoperi in Clubul Bebelusilor:
Totul despre nou nascut
Totul despre somnul bebelusului
COLICI | PUSEU CRESTERE | DE CE PLANGE
Prima luna a bebelusului pe saptamani
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau minunat in urmatoarea luna – Bebelusul de 2 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.