Desi sperie pe multi parinti, care le privesc ca pe ceva de neevitat, racelile nu sunt un capat de tara. Stiai ca racelile, considerate „obligatorii”, pot fi prevenite si considerabil rarite, prin cateva schimbari in stilul de viata? Descopera aceste secrete.
Racelile sunt frecvente mai ales primavara si toamna, insa copiii nu sunt feriti nici in celelalte anotimpuri. Este felul normal in care sistemul imunitar creste, se dezvolta si se maturizeaza, devenind capabil sa faca fata agresiunilor din mediul exterior. Desi racelile sunt normale, ele nu sunt mereu binevenite. Vrand, nevrand, organismul unui copil sanatos si cu o viata normala intra in contact cu diversi microbi. Ideal ar fi ca sistemul imunitar sa le faca fata si sa „invete”, fara ca organismul sa dezvolte simptome serioase de raceala.
Prevenirea e posibila!
Cele mai multe dintre raceli pot fi prevenite. O viata activa si sanatoasa si o alimentatie completa (proteine, carbohidrati, grasimi de buna calitate) si diversificata (multe legume si fructe in stare cruda) sunt primul pas. Apoi, respectarea unor norme de baza de igiena este de asemenea importanta. Simplul spalat pe maini, la fel ca aerisirea camerelor reduc substantial riscul racelilor si a altor infectii!
Alege cu atentie sursele de informare!
Exista multe reclame agresive la numeroase produse fie ineficiente, fie chiar periculoase! Nu te baza niciodata pe sfatul cunostintelor, un produs bun pentru pentru un alt copil poate fi nepotrivit pentru micutul tau! Consuma alimente despre care se spune ca sporesc rezistenta organismului! Mancati multe fructe si legume, includeti pestele in dieta. Consumati saptamanal rosii, struguri negri, afine, varza de Brussel, ardei, ceapa, curry. De asemenea, schimba uleiurile pe care le folosesti in gospodarie. Uleiul de peste, uleiul de in, uleiul de masline sunt recunoscute pentru efectele pozitive asupra sistemului imunitar. CITEȘTE ȘI: 8 produse esențiale în lupta cu răceală și gripă la bebeluși și copii
Pastreaza nasul curat.
Principala poarta de intrare a germenilor care cauzeaza raceala este reprezentata de nas. Sinusurile sunt de asemenea un rezervor de germeni. Un nas incorect sau insuficient curatat duce la diferite complicatii: otita, sinuzita, infectii ale tractului respirator inferior. Cea mai buna solutie pentru curatarea nasului este serul fiziologic sau simpla apa cu sare. Nu spala un nas curat! Nu vei face decat sa indepartezi stratul protector de mucus. Invata copilul sa sufle corect nasul. Nasul se sufla usor, cate o nara pe rand. Daca sufli cu putere nu faci decat sa impingi secretiile infectate catre urechi si sinusuri. CITEȘTE ȘI DESPRE: Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Atentie la umiditate!
Umiditatea din incapere poate pastra caile respiratorii sanatoase sau le poate usca, facand sa apara microleziuni in care se vor grefa cu usurinta germenii patogeni. Umiditatea optima in dormitor este cuprinsa intre 40 si 60%. In special in sezonul rece, aerul tinde sa fie foarte uscat. Folosirea unui umidificator poate fi de mare folos atunci cand solutii de genul prosoapelor ude asezate pe calorifer nu mai fac fata.
Aromaterapia joaca si ea un rol important.
Eucaliptul are proprietatea de a omori bacteriile, insa nu este indicat sa fie folosit in preajma copiilor mai mici de 10 ani pentru ca s-a observat ca afecteaza tesutul nervos. Uleiul esential de cimbru ajuta mult sistemul respirator, uleiul esential de menta decongestioneaza caile nazale, iar uleiul esential de ghimbir este un tonic general cu proprietati larg recunoscute.
Evita excesul de zahar.
S-a demonstrat ca 8 lingurite de zahar, continutul aproximativ a 2 sticle de 0,5l de suc carbogazos, reduce abilitatea organismului de a omori germenii cu peste 40%. Efectele imunosupresoare ale zaharului incep la mai putin de 30 de minute dupa consum si pot dura pana la 5 ore. Alimentele care contin sirop de porumb sunt in mod special nocive pentru sistemul imunitar. Citește și despre: Limbricii la bebeluși și copii
Relaxeaza-te!
Relaxarea este extrem de importanta pentru sanatatea oricui. Sistemul imunitar devine mai rezistent pe masura ce esti mai relaxat, mai vesel si mai fericit. CITEȘTE ȘI DESPRE: E răcit? Ce trebuie SĂ ȘTII și mai ales ce SĂ NU FACI în caz de răceală la copii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.