Umidificatorul nu e un moft, nu e un simplu accesoriu care tine de confort, ci e cu adevarat util, mai ales in sezonul rece. Afla cum poate umidificatorul sa previna imbolnavirile! Din ce in ce mai multi pediatri si medici de familie au devenit constienti de importanta pe care o are un umidificator in camera in care doarme bebelusul, mai ales pe timp de iarna. Iata care este misterul din spatele acestei recomandari!
Nasul si gura uscate, buzele crapate iata cateva dintre neplacerile cu care multi dintre noi ne confruntam pe timpul iernii. Odata incalzirea centrala pornita, umiditatea din locuinte scade la valori extrem de mici. Aerisirea se face pe perioade de timp limitate atunci cand este frig afara, si oricum si aerul de afara este in general uscat. Iar aerul uscat nu ii face deloc bine bebelusului tau! Citește și despre: Temperatura potrivită în camera bebelușului. Riscurile când lui bebe îi este frig sau cald
Care este nivelul ideal de umiditate?
Umidificatorul iti ajuta bebelusul sa ramana sanatos. Este important sa il folosesti in camera in care doarme micutul tau! In dormitorul in care se odihneste bebelusul (si copilul), umiditatea ar trebui sa fie mai mare de 30%. Unii recomanda ca limita superioara sa fie 50% pentru a evita riscul de dezvoltare a mucegaiurilor, in timp ce altii considera ca o umiditate de 60% este mai potrivita, mai ales daca cel mic este racit. O umiditate de 55% in casa este considerata optima. Umiditatea din incapere se masoara cu ajutorul unui dispozitiv denumit higrometru. In prezent, exista numeroase ceasuri de perete sau de birou care includ de asemenea termometru si higrometru. Umidificatoarele moderne masoara atat temperatura din camera cat si gradul de umiditate. Citește pe larg despre: Transpirația abundentă a bebelușului în timpul somnului te pune pe gânduri?
Care sunt beneficiile umidificatorului?
Folosirea umidificatorului scade riscul de aparitie a racelilor. In primul rand, orice virus se inmulteste in voia cea buna intr-un aer prea uscat, in al doilea rand, aerul uscat favorizeaza aparitia unor microleziuni la nivelul mucoasei nazale, unde acesti microbi de care aminteam se grefeaza provocand neplacutele raceli.
O umiditate potrivita scade rata de inmultire a microorganismelor, mentine integritatea mucoasei nazale si favorizeaza miscarile perisorilor microscopici de pe mucasa nazala, care opresc si elimina microorganismele care pot cauza imbolnaviri. Umidificatorul amelioreaza simptomele de raceala. Aerul umed ajuta la calmarea tractului respirator iritat si a gatului dureros. Cu alte cuvinte, il ajuta pe bebelus sa doarma mai bine si sa respire mai usor in sezonul rece.
Umidificatorul protejeaza pielea. Intr-un mediu prea uscat, si pielea bebelusului se deshidrateaza. Stim cu totii cate de delicata este pielea bebelusului si cat de important este ca ea sa fie bine hidratata. Nu mai spunem ca uscarea pielii este una dintre cauzele si manifestarile dermatitei atopice, ale carei simptome pot fi ameliorate prin simpla utilizare a umidificatorului. Umidificatorul previne aparitia astmului. Mai ales in sezonul rece, bebelusii sunt predispusi la diverse alergii respiratorii. In general, cresterea umiditatii din incapere ajuta la o respiratie mai usoara. Totusi, este important ca umidificatorul sa fie curatat regulat, pentru a se evita dezvoltarea mucegaiurilor, care pot agrava simptomele deja existente.
Cum alegi umidificatorul potrivit?
Exista pe piata o oferta foarte variata de umidificatoare, asadar alegerea celui potrivit pentru tine poate parea dificila. Iata cateva aspecte de care sa tii cont:
Sa fie silentios.
Avand in vedere ca va functiona ore in sir in camera in care dormiti, e important sa nu faca mult zgomot. Un umidificator cu ultrasunete este in general silentios.
Sa produca abur rece.
Umidificatoarele cu abur cald sunt mai accesibile ca pret, insa aburul cald favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor.
Sa poate fi curatat bine si usor.
Stii prea bine ce se intampla cand lasi apa de robinet cateva ore intr-o cana la temperatura camerei. Mazga care se formeaza pe peretii canii se formeaza si pe peretii umidificatorului, iar zonele greu de curatat, insa in care umiditatea e mare, sunt predispuse sa gazduiasca colonii de mucegaiuri. De aceea e important sa poti spala temeinic umidificatorul.
Sa aiba functie de ionizare.
Aceasta functie curata efectiv aerul din incapere, iar cine foloseste un umidificator cu functia de ionizare pornita va avea surpriza sa vada ca dimineata aerul din dormitor este inca proaspat, chiar daca bebelusul doarme in aceeasi camera cu parintii.
Sa poata fi setat din punctul de vedere al numarului de ore de functionare si al cantitatii de vapori pe care o produce.
Daca copilul eracit si tuseste rau, iti va fi de folos sa cresti cat mai repede umiditatea din camera ca sa il ajuti sa se calmeze. Daca pe de alta parte te intereseaza doar sa mentii o umiditate decenta in camera, este important sa il poti programa sa functioneze la o cantitate minima de aburi, pentru un anumit numar de ore.
Tu ce umidificator folosesti? Ti-a fost de ajutor? Ti se pare util?
Citește pe larg despre: Îmbrăcămintea adecvată pentru bebeluș în funcție de vreme, afară și în interior
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.