Perele sunt bogate in fibre, potasiu si vitamina C. Perele sunt printre primele alimente recomandate in alimentatia bebelusilor deoarece au gust neutru, nu dau niciodata alergii, sunt foarte putin acide si se digera usor. Afla cand si cum se introduce para la bebelusi.
Cand se introduce para in alimentatia bebelusului?
Para este unul din primele fructe ce se introduce in alimentatia bebelusului mai mic de 1 an.
In prezent tendinta este ca toti bebelusii sa inceapa diversificarea alimentatiei dupa varsta de 6 luni. Para face parte din categoria fructelor ce pot fi introduse si mai devreme de 6 luni in alimentatia bebelusului fiind un aliment bland cu stomacul bebelusului si neavand risc de alergii.
Fibrele solubile din para previn pofta de ceva dulce si reduc senzatia de foame deoarece tranziteaza foarte lent stomacul.
Desi coaja perelor este foarte fina, aceasta ar putea irita peretii intestinului si din acest motiv se recomanda sa ii oferi bebelusului un piure fin de pere care au fost decojite inainte.
Atunci cand sunt necoapte perele au efect laxativ si sunt greu de digerat, iar atunci cand sunt coapte au efect diuretic, sunt remineralizante si usor sedative datorita compusilor aromatici continuti.
Perele sunt printre putinele alimente cu continut de cupru si cobalt, minerale necesare in sinteza vitaminei B12, vitamina cu cea mai complexa structura moleculara din regnul vegetal sau animal.
Para la bebelusi – Retete pe care poti sa incerci
Budinca de amaranth si para pentru bebelusi
Piure de mar si para pentru bebelusi
Ce vitamine si minerale contin perele?
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina B1, B2 si B3, acid folic, vitamina E.
MINERALE continute: potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si o mica cantitate de: seleniu, mangan, cupru si zinc.
Para nu contine sodiu. Perele sunt diuretice, laxative, nutritive, sedative, remineralizante, vitaminizante, astringente, detoxifiante si echilibreaza nivelul colesterolului.
Cum sa alegi pere bune pentru bebelusi:
Alege pere grase si consistente, dar nu tari, cu coaja neteda, evita-le pe cel cu zgarieturi. Alege pere coapte sau partial coapte, acestea din urma ajung usor la maturitate daca sunt pastrate la temperatura camerei. Nu cumpara pere cu zone moi sau cu aspect mohorat.
Avand in vedere ca para face parte din cele 15 cele mai contaminate cu pesticide alimente cauta pe cat posibil sa cumperi pere ecologice.
La ce masa se introduce para in alimentatia bebelusului?
Se recomanda ca fructele in general sa fie introduse la masa (gustarea) de la ora 10, inaintea laptelui. La inceputul diversificarii perele se servesc sub forma unui piure foarte fin, urmand ca din luna a 8-a sa incepi schimbi consistenta.
Pana cand bebelusul va implini cel putin 1 an le vei curata coaja. Mai tarziu para ar putea fi primul fruct pe care il vei servi copilului tau cu tot cu coaja, coaja ei fiind destul de fina.
Perele sunt foarte apoase si blande cu burtica. Alege pere moi daca alegi sa le oferi bebelusului crude.
Daca copilul tau are o sensibilitate digestiva ai putea pentru inceput sa i le pregatesti la abur 10, maxim 15 minute sau sa le faci compot. Pregatindu-le la aburi se vor pastra cei mai multi nutrienti.
Asocieri corecte ale perelor cu alte alimente:
Perele se asociaza foarte bine cu alte fructe precum: marul, banana, mango, piersici.
Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:
Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene
Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice
Te-ar mai putea interesa:
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.