Alaptarea prelungita, desi privita ca o ciudatenie de catre societatea actuala, are de fapt radacini istorice adanci si beneficii importante si de necontestat. Mamicile primesc informatii contradictorii legate de varsta pana la care ar trebui sa isi alapteze copiii. Te intrebi dacar exista o varsta maxima pana la care alaptarea este recomandata? Descopera alaturi de noi!
Daca medicii sustin, cel putin in teorie, recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista numeroase persoane (prieteni, familie, rude, vecini, cunostinte, personal mediu din spitale) care recomanda intarcarea pentru ca, spun ele, copilul este deja „prea mare”. Asadar, pana la ce varsta este recomandata alaptarea?
Laptele matern este cel mai potrivit aliment pentru bebelusi, el oferind cantitatea optima de energie si combinatia perfecta de nutrienti necesare in primele 6 luni de viata. In plus, intre varsta de 6 si 16 luni, laptele matern inca satisface ceva mai mult de jumatate din nevoile nutritive ale bebelusilor. Laptele matern favorizeaza dezvoltarea fizica si cognitiva a bebelusului si il protejeaza impotriva bolilor infectioase acute si a bolilor cronice. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bebelusii ar trebui alaptati exclusiv pana la varsta de 6 luni, iar alaptarea ar trebui sa continue, in paralel cu alimentatia diversificata, pana macar la varsta de 2 ani. Daca nu exista motive obiective pentru intreruperea alaptarii, OMS considera ca ea ar trebui prelungita pana la varsta de 3 ani.
Indiferent de opiniile si presiunile celor din jur, alaptarea ar trebui sa continue atata timp cat este dorita atat de copil cat si de mama. Daca mama nu se mai simte confortabil alaptand si, din motive personale, isi doreste sa intarce, ea nu ar trebui culpabilizata. Este important insa ca mamele sa cunoasca pe deplin care sunt beneficiile alaptarii, in asa fel incat decizia de a intarca sa le apartina cu adevarat si sa fie luata in cunostinta de cauza. CITEȘTE ȘI DESPRE: Înțărcare BLÂNDĂ | Sfaturi pentru înțărcare FĂRĂ traume
Jurnalele medicale din intreaga lume au publicat numeroase articole despre beneficiile alaptarii extinse. Incidenta a numeroase boli este mult redusa in cazul in care alaptarea a fost prelungita. Diabetul, bolile cardiace si bolile degenerative ale sistemului nervos central sunt de cateva ori mai rare in randul adultilor care au fost alaptati in copilarie dincolo de varsta de 2 ani.
Fara nici o urma de indoiala, bebelusii si copiii alaptati sunt mai sanatosi. Ei sunt supli si au un risc scazut de obezitate, au o acuitate vizuala superioara, un risc mai scazut de otite, o dentitie sanatoasa, un aparat digestiv sanatos si un sistem imunitar mai rezistent. Dar alaptarea prelungita nu aduce beneficii doar copiilor. Mamele au de asemenea de castigat! Mamele care alapteaza au o incidenta mult scazuta a cancerului uterin, ovarian sau de san si o incidenta scazuta a osteoporozei.
Ce valoare mai are laptele matern dupa varsta de 6 luni?
Exista un mit conform caruia dupa ce bebelusul implineste 6 luni (sau un an) laptele matern nu mai este „bun”. Este un concept absolut eronat. Laptele matern, ca orice alt lapte, contine proteine si grasimi, esentiale pentru dezvoltarea copilului. De asemenea, el contine factori imunologici care il mentin pe cel mic sanatos. De fapt, studiile au aratat ca laptele matern este mai bogat in anticorpi in al doilea an de viata al copilului, ceea ce reprezina un mod miraculos in care natura are grija de toate, caci si expunerea copilului la agenti infectiosi este mai mare in aceasta perioada. CITEȘTE ȘI DESPRE: Înțărcarea este o schimbare majoră pentru copil și mamică | Pentru ce trebuie să fii pregătită
Si totusi, de ce as alapta un copil mai mare de 2 ani?
Pentru ca, daca lasi la o parte ideile preconcepute, alaptarea este in primul rand un gest plin de iubire. Pentru ca daca privesti incantarea, relaxarea si fericirea pura de pe chipul copilului, vei intelege ca alaptarea prelungita nu este numai o sursa de hrana sau de anticorpi, cat mai ales o sursa de iubire. Un celebru pediatru american isi aminteste de experienta lungilor nopti petrecute in spitalele de pediatrie, in care unele mame isi plimbau copiii in brate pe holurile spitalului, in incercarea de a-i linisti si alina, in timp ce mamele care alaptau stateau linistite, cu copiii langa ele, oferindu-le o stare de liniste si calm si confort prin simpla oferire a sanului.
CITEȘTE ȘI: În total am alăptat 6 ani, 2 copii. Aproape 2 ani a fost alăptare în tandem, cel mai frumos lucru din lume
Tu pana la ce varsta ai alaptat si care au fost argumentele care te-au facut sa intarci?
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.