• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Sarcina pe LUNI Primul An al bebelușului pe săptămâni BAMBO NATURE + UTILE pentru PĂRINȚI GHIDUL MAMELOR

Clubul Bebelusilor

Clubul Bebelusilor

Totul despre sarcina, bebelusi si copii mici

Totul despre sarcina, nastere si bebelusi

  • Sarcina
      • Calculator sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Despre sarcina
      • Trimestre de sarcină
      • Alimentația în sarcină
      • Calcul greutate sarcina
      • Semne sarcina
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Infectii la gravide
      • Nume de copii
      • Lista nume copii
      • Generator nume norocos
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Sexul copilului
      • Calculator ovulatie
      • Sarcina TA
      • Preconceptia
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • fumatul-in-sarcinaCând alegerile mamei modelează viitorul copilului: cum afectează alcoolul, fumatul și drogurile dezvoltarea celor mici
      • nume-baieti-care-atrag-succesul-in-viataNume de băieți care atrag succesul în viață – alegerea perfectă pentru copilul tău
      • nume-fete-care-atrag-succesul30 nume de fete care atrag succesul în viață și care se remarcă prin feminitate
      • nume-de-fete-care-incep-cu-iNume de copii care încep cu litera I pentru fete și băieți
  • Nasterea
      • Calculator sarcina
      • Pregătirea nașterii
      • Naștere la privat
      • Travaliul
      • Nașterea prematură
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Recuperarea după naștere
      • Depresia postanală
      • Depresia-mamei-după-naștere-post-partum-sfatul-psihologuluiNu există depresie post-partum, este doar un moft! Mituri demontate de știință
      • depresie-mamaCând zâmbetul lipsește după naștere: Despre depresia postnatală
      • masajul-perinealMasajul perineal în pregătirea pentru naștere
      • mituri-depresia-post-partum9 Mituri despre depresia post partum, adeseori greșit înțeleasă!
  • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Bebelușul pe luni
      • Colici Bebeluși
      • Totul despre bebeluși
      • Dezvoltare bebelusi
      • Sănătatea bebelușului
      • Răceala la copii
      • Dermatita atopica
      • Ingrijirea bebelușului
      • Alimentatia bebelusului
      • Vacanta cu bebe
      • Puseu de Crestere
      • Greutate bebelusi
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Dinții de lapte
      • Hranirea cu lapte praf
      • Jocuri bebelusi
      • Febra la copii
      • Despre Vaccinuri
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Botezul ortodox
      • Purtarea bebelusului
      • premergator-si-dezvoltare-motoriePremergătorul și dezvoltarea motorie a copilului: între sprijin și risc
      • vaccin-autismMituri demontate de știință: Vaccinurile provoacă autism
      • limbajul-la-copiiStadiile dezvoltării limbajului la copii – Primele cuvinte
      • jocul-la-bebelusiJocul este limbajul copilului, fereastra către sufletul lui
  • Mama
      • Psihologia copilului
      • Familie si Copii
      • Educatie copii
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Viata de cuplu
      • Sanatate in bucatarie
      • Ghidul Mamelor
      • Utile pentru PĂRINȚI
      • Trusa de urgență de acasă
      • neglijarea-copiluluiNeglijarea copilului – o rană invizibilă care lasă urme adânci în creier și în suflet
      • lucruri-interzise-în-discuțiile-cu-copiiiLucruri interzise în discuțiile cu copiii, pot afecta dezvoltarea emoțională sănătoasă
      • Emotiile-mamei-la-nastereCe simt mamele când își văd pentru prima dată copilul – în doar 3 cuvinte
      • copil-unicOrice copil e unic: cum recunoașterea unicității susține atingerea potențialulul maxim
  • Alaptarea
      • Sprijin pentru alăptare
      • Poveștile mamelor în alăptare
      • Bebeluși alăptați
      • Alăptarea la început
      • Despre laptele matern
      • Alimentația în alăptare
      • Probleme alaptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
      • Atașamentul-securizant-și-alăptarea-exclusivăAtașamentul securizant și alăptarea exclusivă: știință, emoție și legătura dintre mamă și copil
      • studii-alaptare-prelungitaAlăptarea prelungită poate aduce numeroase beneficii, susțin studiile și mărturiile mamelor
      • dificultati-alaptareAlăptarea la început a fost șocul vieții mele de proaspătă mămică! Deși merită orice durere și lacrimă, eram gata să renunț la alăptare
      • alaptarea-nu-aduce-fericireCând alăptarea nu aduce fericire, ce poate face mama? Ce este si cum scapi de aversiune
  • Diversificare Bebe
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Introducerea fructelor la bebeluși
      • Legume bebelusi | Când se introduc
      • Retete diversificare
      • Cand se introduc cerealele la bebelusi
      • Introducerea Proteinelor
      • Înțărcarea bebelușului
      • tabel-diversificare-4-luniMituri demontate de știință: diversificarea bebelușului se începe numai după vârsta de 6 luni
      • Lucruri-esențiale-pentru-diversificareLucruri esențiale pentru diversificare: veselă, scaun și aparate de gătit pentru o tranziție mai ușoară
      • gag-sau-inec-diferenteGag sau înec? Diferențe esențiale la începutul diversificării alimentației la bebeluși
      • diversificare-clasica-sau-naturalaDiversificare clasică sau autodiversificare? Scurt ghid pentru o alegere corect informată
  • Retete bebelusi
      • Retete diversificare bebe 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Meniuri bebelusi
      • Budinca bebe
      • Mic dejun bebelusi
      • Gustari intre mese bebe
      • Retete pranz copii
      • Retete copii 1 an
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Deserturi copii
      • biscuiti-cu-smochine-de-la-7-luniBiscuiti cu smochine (De la 7l)
      • cuscus-reteteRetete cuscus pentru toată familia
      • humusRețete de Humus din întreaga Lume – gusturi delicioase pentru copii și adulți!
      • meniu-bebe-6-luniMeniu Bebe 6 Luni: Ghid complet pentru diversificare
  • 1-3 ani
      • Dezvoltarea cognitivă
      • Dezvoltarea limbajului
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Autismul
      • Sanatate copii
      • Imunitate copii
      • Alergii la copii
      • Răceala la copii
      • Alimentatie copii
      • Trecerea la olita
      • Siguranta copilului
      • Ingrijirea copilului mic
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
      • Obezitatea la copii
      • Rugaciuni copii
      • inteligenta-copilului-se-dezvoltaInteligența copilului în brațele tale: cum crești zilnic curiozitatea și atenția bebelușului
      • tulburari-neurodezvoltare-copiiTulburările de neurodezvoltare la copii – Ghid pentru părinți
      • gradinitaGrădinița – primul pas mare în lumea celor mari
      • jucarii-din-materiale-reciclabileJucării din materiale reciclabile: Idei creative și sustenabile
  • 3-6 ANI
      • Alimentatie sanatoasa
      • Comportament
      • Activitati educative
      • Lectura de seara
      • Gripa la copii
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Unde mergem cu copiii
      • Povesti pentru copii
      • Cantece pentru copii
      • Poezii romanesti
      • Colinde de Craciun
      • alimente care reduc stresul5 alimente sănătoase care reduc rapid nivelul de stres
      • dieta-vegetariana-reteteDieta vegetariană: 5 rețete gustoase, ușor de preparat
      • gradini-zoologice-romaniaGrădini Zoologice din România: Atracții, Specii și Informații Utile
      • prater-vienaDescoperă Magia Parcului Prater din Viena
  • STIRI
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
    1 2 3 4 5 6 7
    Clubul Bebelusilor » Totul despre bebelusi » Sarbatorile de Iarna » Meniuri deosebite pentru masa de Crăciun. 10 sugestii deosebite, de savurat, în zilele festive

    Meniuri deosebite pentru masa de Crăciun. 10 sugestii deosebite, de savurat, în zilele festive

    Din categoria: Sarbatorile de Iarna

    masa-de-craciun-copii

    • Salată de piersici cu blue cheese
    • Avocado cu creveți, mango și roșii
    • Tartă cu șuncă și anghinare
    • Supă cremă de dovleac
    • Somon cu sparanghel
    • Barbun cu fenicul și portocale
    • Curcan cu curmale
    • Mușchiuleț de porc la cuptor
    • Cartofi cu sos de coriandru și iaurt grecesc
    • Tort de zmeură și ciocolată

    Sărbătorile de iarnă aduc bucurie în fiecare moment. Culminează cu dimineața zilei de 25 Decembrie, unică în an pentru intensitatea sa emoțională, când toată lumea oferă si primește daruri. Copiii sunt cei mai încântați, desfăcutul pachetelor frumos ambalate reprezentând pentru ei maximum de încântare. Apogeul trăirilor, superlativul veseliei, magia vacanței de iarnă. Și surprizele continuă, transformându-se în amintiri dragi, pentru întreaga viată.

    Mamele și bunicile se numără printre autori, ele fiind, de exemplu, cele care ne rasfață an de an papilele gustative cu mâncărurile tradiționale atât de iubite. Știați că pe lângă ingredientele arhicunoscute, ele adaugă o bucățică de suflet? Știați că mâinile lor de aur prepară nu doar feluri delicioase ci modelează și conceptul CA LA MAMA ACASĂ? Ori acela de MANCARE GUSTOASĂ CUM FĂCEA BUNICA MEA N-AM MAI ÎNT LNIT PE NICĂIERI, VREODATĂ? Ei, bine, pentru a ajunge la așa rezultate apreciate, cu dăinuire de la o generație la alta, e nevoie de puțina îndemânare, oleacă de pricepere, mult drag și un strop de bunăvoință. Restul componentelor se găsesc la raft.

    Aflându-ne deja în luna cadourilor, ne e imposibil să trecem pe lângă topicul cu masa festivă de Crăciun, fără a vă oferi măcar câteva sugestii despre ce anume să serviți copiilor, adulților, cum să preparați bucatele astfel încât să fiți lăudată tot anul, nu doar de sărbători. Un text scurt, util, la obiect, o lectură plăcută, inspirată, departe de a vă plictisi.

    Celebram Craciunul – Meniuri deosebite pentru masa festivă, 10 sugestii deosebite 

    Mai ales de sărbători, mesele la noi, la români, trebuie să fie încărcate, îndestulate, din belșug alcătuite, nu în sensul cantității uriașe (a porțiilor imense), ci să cuprindă multe feluri diferite. Puțin din una, puțin din cealaltă, să nu ne lipsească vreo bunătate, de care să ni se facă poftă, iar noi să n-o găsim pe masă. Așa am văzut la părinți, la bunici, așa continuăm. Atâta timp cât consumul stă sub semnul cumpătării, nu-i cazul să ne îngrijorăm.

    Unele rețete sunt semnalate ca baby-friendly. Se adresează în special micuților care, chiar dacă nu au răbdare să stea la masă cu adulții, trebuie tratați de asemenea cu feluri deosebite, apetisante, în spritul festiv al Crăciunului. Felurile sunt în mare parte inspirate de pe blogul Ioanei, fondatoarea foodwithkarakter, o sursă grozavă de inspirație pentru domeniul culinar.

    Pentru că deja am alocat spațiu virtual rețetelor de mâncăruri românești tradiționale, ca la mama acasă, postăm acum alte propuneri, diferite, ieșite ușor din tipare, însă memorabile, adecvate unei zile de sărbătoare. Toate se prepară simplu, nu necesită tehnici complicate, nu se țin mult pe foc (precum piftia, sarmalele ori friptura de porc împănată). Sunt adaptate mamelor moderne, ce nu-și petrec ajunul în bucătărie, de dimineața până târziu în noapte. Mai sunt filme de vizionat, câte un salon de înfrumusețare de vizitat, colindători de primit, povești copilului de citit… Cu siguranță îi veți surprindeți pe invitați!

    SALATĂ DE PIERSICI CU BLUE CHEESE

    O combinație neașteptată de ingrediente, cu rezultat fabulos! Culori, savoare, texturi, dulce & sărat, parfumat & picant.
    Nu vă speriați, iese un deliciu!
    *Se comercializează de exemplu, un pachet cu 25 de bucăți de flori comestibile din diverse sortimente, alese bucată cu bucată. Sunt perfecte pentru decorarea salatelor, deserturilor. Produsul se spală înainte de a fi utilizat. E valabil 2 zile de la deschiderea ambalajului. Sau Carambola, cunoscută si sub numele de stea de mare chinezească, în forma unei stele cu cinci colțuri. Excelentă la gust și de decor!
    **Pentru a fi consumată de cei mici, înlocuiți Blue Cheese cu brânză de capră, oțetul cu zeamă de lămâie, eliminați sarea și piperul.
    Ingrediente:
    2 pungi cu salată mixtă (din diferite soiuri, o găsiți la raft, gata spălată)
    4 piersici (în extrasezon, folosiți piersici din compot)
    100 gr. brânză cu mucegai (blue cheese)
    2 lingurițe miere de albine
    2 linguri ulei de măsline
    1 lingură oțet (balsamic, de mere, de orez, din cidru, după preferințe)
    sare și piper după gust
    flori comestibile, carambola (opțional)
    Mod de preparare:
    Tăiați piersicile în jumătate și eliminați sâmburii. Pe grătarul încins în prealabil, coaceți-le câte 2 minute, pe fiecare parte. Separat, pregătiți dressing-ul pentru salată, amestecând mierea cu ulei, oțet, sare și piper. Încorporați-l în salata mixtă. Adăugați piersicile tăiate felii. Decorați platoul cu bucăți de brânză (cuburi, felii) și, pentru o notă exotică, presărați flori comestibile.

    AVOCADO CU CREVEȚI, MANGO SI ROȘII

    Un fel sănătos, gustos, aspectuos, banal de preparat
    Ingrediente:
    4 avocado
    200 gr creveți fierți
    200 gr mango copt
    6 roșii mici (3 roșii mari)
    Dressing:
    2 lingurițe ulei de măsline
    2 lingurițe oțet
    2 lingurițe zeamă de lime (lămâie)
    2 lingurițe miere de albine
    un praf de chimen
    fulgi de ardei iute (chilli)
    Mod de preparare:
    Tăiați avocado în jumătăți, pe lungime. Eliminați sâmburii și scobiți miezul, fără a rupe coaja. Pulpa fructelor și roșiile se toacă sub formă de cuburi mici și se amestecă ușor cu creveții. Separat, pregătiți dressing-ul, combinând ingredientele specificate mai sus. Mixați-le pe toate și lasați-le în frigider timp de 15-20 minute, la marinat. Umpleți apoi fiecare găoace cu amestecul delicios. Decorați cu fulgi de chilli, coriandru sau pătrunjel verde. Aperitivul, încărcat în Omega-3, nu e doar benefic sănătății, ci și foarte gustos.

    TARTĂ CU ȘUNCĂ și ANGHINARE

    Anghinarea este o legumă deosebită, hrănitoare, bogată în vitaminele K, C, magneziu și potasiu.
    Pentru simplitatea pregătirii, folosiți aluatul gata preparat, ambalat, comercializat la raft.
    Ingrediente:
    2 ouă
    1 pachet de aluat pentru tartă (foietaj)
    2 linguri capere
    200 gr smântână
    400 gr. anghinare din conservă, scursă (fără ulei)
    300 gr mozzarella rasă (sau ricotta, sau orice altă brânza aveți la indemana)
    6 felii de șuncă, tăiate fâșii
    semințe de susan
    un praf de chimen
    un praf de sare
    nucușoara (opțional)
    Mod de preparare:
    Așezați cu grijă aluatul într-o tavă de copt. Faceți cu cutitul un model de ramă in foietaj, cu lățimea de 1.5-2.0 cm Pentru efect, o ungeți cu puțin ou bătut cu apă (lapte) și o presarați cu semințe de susan (albe ori negre). Ouăle bătute se combină cu brânza, smântâna, șunca și un praf de sare. Compoziția se toarnă uniform peste aluat. Se presară chimen și optional nucușoara. Se așează din loc în loc anghinarea (tăiată pe jumătate) și bobițele de capere. Se coace pentru maximum 30 minute, la o temperautură de 180 grade C (în cuptorul încălzit în prealabil). Se servește tăiată în bucăți mai mari (cât palma), fiind la fel de gustoasă atât calda, cât și rece.

    SUPA CREMĂ de DOVLEAC

    La prânzul de Crăciun, o supă caldă din dovleac, servită între aperitive și felurile principale, prinde numai bine. Se gătește destul de simplu, efectul fiind însă peste așteptări. Mă refer la gust, culoare, prezentare.
    Ingrediente:
    2 dovleci plăcintari, tăiați în partea de sus (sub formă de capac) și cu sâmburii scoși cu ajutorul unei linguri
    1 cutie cu roșii cherry, tăiate în jumătăți (15 – 20 bucăți)
    2 cepe albe, tocate fin
    5 căței de usturoi zdrobiți
    50 gr ghimbir, curățat și tăiat bucăți (1-2 cm) sau 1-2 linguri praf de ghimbir
    2 ardei iuți
    200 gr smântână
    150-200 ml lapte (normal sau vegan), cantitatea depinzând de consistența dorită
    50 gr unt, la temperatura camerei
    2 linguri de curcuma
    sare și piper, după gust
    ulei de măsline
    Topping (opțional) din parmezan, semințe prăjite de dovleac, crutoane
    Mod de preparare:
    Coaceți dovlecii, maximum o oră, la 180-200 grade C (timpul de coacere diferă în funcție de greutatea dovleacului. Cu cât acesta este mai mare, cu atât necesită să stea mai mult în cuptor). Pentru simplificare, ii puteți secționa în felii groase, durata de coacere reducându-se undeva, pe la 40 minute. Să-i ungeti cu o cantitate mică de ulei de măsline (sau folosiți-vă de spray-ul cu ulei). Ideea e ca la final, pulpa să fie moale (o verificați înțepând-o cu furculița).
    Separat, pregătiți într-o cratiță baza supei. Sotați în ulei de măsline, întâi ceapa (5 minute, cât să se înmoaie puțin), apoi usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute, roșiile (alte 5-10 minute), amestecând din când în când, pentru omogenizare. Adăugați smantana, sarea, piperul, curcuma, și lăsați la foc mic, tot 5-10 minute.
    Când dovlecii sunt înmuiați, desprindeți-le pulpa și aruncați-le coaja. Ar trebui să fie foarte simplu, presupunând că sunt foarte bine făcuți. Pasăm pulpa cu furculița, cât încă e fierbinte, și adăugăm untul care, în câteva minute, se va topi. Transferați dovleacul în cratiță peste legumele sotate și țineți compoziția pe foc 5 minute. Încorporați ușor laptele, în cantitatea potrivită consistenței preferate. Fierbeți 10 minute. Gustați supa și condimentați-o mai mult, doar dacă doriți un plus de savoare. Cu blenderul ori robotul de bucătărie o pasați până ce devine fină, omogenă, delicată. Se servește calda, cu parmezan, crutoane, seminte de dovleac prăjit, în boluri festive.

    Citește pe larg și despre:
    Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz

    Alimentația corectă a copilului isteț + 10 Idei de rețete pentru o nutriție optimă
    7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE

    SOMON CU SPARANGHEL

    Iată că am ajuns și la felul de pește, propunerea de azi fiind una sățioasă, delicioasă, în special datorită sosului olandez (pe care îl găsiți la raft, gata preparat, într-o gamă variată, de la mai mulți producători)
    Ingrediente:
    1 kg sparanghel decojit, verde ori alb (proaspăt sau din conservă), fiert
    500 gr cartofi, fierti și tăiați felii rotunde
    500 gr somon la cuptor
    10 felii de șuncă, tăiate fâșii late
    4 ouă fierte, tari
    2 cepe, tocate fin
    sos olandez (gata preparat) sau îl preparati cu baza de la Knorr
    sare, piper, după gust
    zeamă de lămâie
    ulei de masline
    Mod de preparare:
    Condimentați peștele cu sare, piper, zeamă de lamaie, ulei de măsline, așezați-l într-o tavă (tapetată cu hârtie de copt) și dați-l la cuptor (la 180 grade C) pentru maximum 30 minute. Fierbeți cartofii în coajă, având grija să le sărați apa. Apoi îi decojiți. Fierbeți și ouăle tari (10-15 minute). Apoi le curățați și le tăiați pe jumătate. Fierbeți sparanghelul într-un litru de apă, în care adăugați un cub de vegeta naturală, pentru un gust mai pronunțat de legume. Timp de 15 minute sau pana când lama cuțitului pătrunde ușor în tija sparanghelului (verificați să fie fraged). Apoi îl strecurați.
    Toate ingredientele se așează frumos, cu grijă, pe un platou festiv, fără a le amesteca. Somonul în mijloc, cartofii pe o laterală, ouăle și șunca pe partea opusă, sparanghelul întreg pe altă latură. Se toarnă din belșug sos olandez peste cartofi și sparanghel. Somonul se stropește cu zeamă de lămâie. Se presară deasupra tuturor ceapa verde, tocată fin.

    BARBUN CU FENICUL SI PORTOCALE

    O rețetă fină, ușoară, gătită în hârtie de copt (en papilotte). Cu ingredientele împăturite ca într-un plic, prepararea se face la abur, în suc propriu. Elementele nutritive se păstrează, iar savoarea este garantată.
    Ingrediente:
    4 bucăți de barbun (a câte 150 gr fiecare )
    2 bucăți de fenicul, tăiat felii, pe lungime (câte 6 felii pe bucată)
    4 portocale, desprinse în felii, fără sâmburi, fără pielițe
    4 ardei iuți, tăiați în felii subțiri
    2 pahare de vin alb
    2 linguri semințe de fenicul
    piper măcinat, simplu ori cu lămâie
    ulei de măsline
    4 foi de hârtie de copt
    Mod de preparare:
    Pliați fiecare foaie de hârtie de copt în două, având grijă să-i treceți la final marginile una peste alta (un dreptunghi , cu 3 laterale sigilate prin împăturire). Puneți în interior, în mijlocul jumătății de hârtie, felii de fenicul, felii de portocală, peștele deasupra, condimentat cu ulei de măsline, sare, piper, semințe de fenicul. Presarați ardei iute. Împăturiți hârtia ca pe un plic, iar prin ultima deschizătură rămasă, turnați 1/2 pahar de vin alb. Sigilați și așezați cu atenție în tava. Urmați aceiași pași pentru celelalte bucăți de barbun. Dați tava cu papilotte la cuptor (încălzit în prealabil la 180 grade C), pentru aproximativ 20 minute. Lăsați pachetele câteva minute să se „odihnească”, înainte de a fi servite. Închise, firește. Fiecare și-l va desface singur. Puteți completa cu o garnitura la alegere (mix de legume fierte, poate cartofi dulci cu sos tahini ori o salata mixtă dreasă cu lămâie).

    ÎNCEARCĂ ȘI:
    Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
    Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
    Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii, la loc de cinste în amintirile celor mari

    CURCAN cu CURMALE

    Reteta aceasta inspirată din preparatele faimosului chef Yotam Ottolenghi ridică la alt nivel gustul carnii de pasăre, felul culinar pe bază de curcan și curmale având o savoare nemaipomenită, extraordinară. Se gătește super simplu, conține ingrediente ușor de procurat, inclusiv melasa/siropul de curmale. Pe cât e de facilă, pe atât e de potrivită de sărbători, ca o alternativă de succes la banala friptură de porc/pui.
    Ingrediente:
    2 kg carne de curcan (pulpe inferioare, superioare, piept, aripă, după preferințe)
    150 gr curmale fără sâmburi, tăiate jumătăți pe lungime
    20 gr frunze proaspete de oregano
    4 linguri capere și 4 linguri cu sucul în care au fost conservate
    4 linguri de oțet (din vin roșu, balsamic)
    2 linguri de melasă de curmale (sau sirop)
    100 gr măsline verzi, fără sâmburi
    6 căței de usturoi zdrobiți
    4 linguri ulei de măsline
    200 gr vin alb (aproape o cană)
    3-4 foi de dafin
    sare și piper (după gust)
    Mod de preparare:
    Asezați curcanul într-un castron încăpător și adăugați toate ingredientele menționate mai sus, în afară de vin, melasa de curmale. Amestecați ușor totul, să se întrepătrundă aromele, acoperiți vasul și lăsați-l la frigider, la marinat, timp de una până la două zile, mixând ingredientele de câteva ori în timpul procesului. Transferați-le apoi pe toate într-o tavă de copt. Separat, combinați într-o cană vinul și melasa (siropul). După omogenizare, turnați-le peste carne. Dați la cuptor pentru 100-120 minute (cuptorul încălzit în prealabil la 180 grade C). În tot acest timp, întoarceți carnea de câteva ori, să fie rumenita frumos pe toate părțile. Completati cu vin sau apa dacă sosul se imputineaza. E gata când textura curcanului e fragedă (înțepați cu furculița). Se servește pe un platou frumos, ornata cu frunze proaspete de oregano.
    *Pulpele de pui (hrănit și crescut bio) pot înlocui carnea de curcan. În acest caz, timpul de gătire scade, friptura lasându-se în cuptor doar o oră.

    MUSCHIULEȚ DE PORC LA CUPTOR

    Am găsit friptura de porc reinventată, pentru că se coace la 180 grade C, doar 20 minute. Specific că trebuie să utilizati obligatoriu mușchiulețul, acea parte cu cea mai fragedă carne posibilă. Deci, nu mușchi, pulpă, coaste, spată, ceafă sau mai știu-eu-ce! În asta constă totul, în alegerea corectă a bucății. E atât de simplu de gătit și atât de savuros! Incercați cu altă ocazie, nu neapărat de Crăciun. Pentru cazul în care aveți emoții cu rezultatul final.
    Ingrediente:
    2 muschiuleti de porc (a câte 500-600 gr. fiecare)
    2 linguri de ulei de măsline
    sare grunjioasa (după gust)
    piper proaspăt macinat (după gust)
    100 gr unt
    cimbru proaspăt
    chimen (semnite ori pudra)
    2 lingurite mustar Dijon (optional)
    2 căței usturoi tăiați felii foarte subtiri
    Mod de preparare:
    Se spală mușchiuletii și se lasă pe un tocător, până ce ajung la temperatura camerei. Nu gătiți carnea imediat cum ați scos-o din frigider. Ștergeți-o bine prin tamponare cu un șervet curat de bucătărie. Într-o tigaie largă, încăpătoare, puneți carnea la prăjit, unsă dinainte cu ulei de măsline. Între timp, cuptorul trebuie să fie încălzit la 180 grade C, iar douaă tăvi de chec (cozonac) să fie pregătite, la îndemână, adică tapetate cu hârtie de copt.
    Rumeniți bucățile la foc mare, câte 2 minute pe fiecare parte și alte 30 de secunde pe lateralele neprăjite. Trebuie să capete o culoare frumoasă, apetisantă. Când ați terminat, le transferați urgent în tăvi, având grijă să le ungeți cu muștar (opțional) și să le condimentați peste tot cu sare grunjoasă, piper, chimen (praf sau semințe). Deasupra, așezati cu grijă untul tăiat bucățele și feliuțele de usturoi. Dați-le repede la cuptor pentru, cum scriam mai sus, 20 minute. Da! N-ați citit greșit. Dacă dețineți un termometru special, temperatura maximă în interiorul cărnii trebuie să fie de 72 grade C, corespunzătoare variantei medium.
    Textura va fi una foarte fragedă, suculentă, de culoare roz pal la interior, cu o crusta excelentă, în special de la untul adăugat. Pastrați mușchiuleții circa 15 minute sub folie de aluminiu, să se „odihnească” înainte de a fi serviți. Se recomandă a fi serviți rondele, alături de o garnitură la alegere. Vin cu sugestie, mai jos.
    * Un plus de aromă capată dacă, la finalizarea procesului de rumenire în tigaie, se flambează cu cognac fin, Armagnac sau orice alt alcool parfumat.
    ** Nu necesită condimente în exces (doar sare, piper, cimbru, chimen și, optional, muștar)
    ÎNCEARCĂ ȘI: Ce mâncare să mai fac? Meniu complet pentru copii. 30 de idei diferite pentru o lună întreagă: mic dejun, prânz și cină

    CARTOFI CU SOS DE CORIANDRU SI IAURT GRECESC

    O combinație echilibrată, aromată, fresh, adecvată consumului alături, de exemplu, de mușchiuleții de porc la cuptor.
    *Toate condimentele se găsesc la raft (atât în magazinele on line, cât și fizice)
    Ingrediente:
    1 kg cartofi roșii (noi, când e sezonul lor)
    500 gr. iaurt grecesc (10% grăsime)
    1 ceapă roșie
    condimente ( 2 lingurițe coriandru, 2 lingurițe negrilică, mix de condimente pentru cous-cous sau chaat Masala)
    sare
    Dressing din 2 linguri de pastă de tamarind (curmale indiene), 2 linguri zahăr și mix de condimente pentru couș-couș sau chaat Masala
    Sos de coriandru:
    60 gr coriandru proaspăt
    2 ardei iuți verzi
    2 linguri suc de lime (lămâie)
    120 ml ulei de măsline
    Se amestecă ingredientele într-un blender, până la omogenizare.
    Mod de preparare:
    Fierbeți cartofii într-o oală cu apă și sare. Când sunt aproape fierți, se decojesc și se taie felii groase, rotunde. Se trec printr-un amestec de ulei de măsline și condimente (ori pentru couș-couș, ori chaat masala), apoi așa unse cum sunt, se așează cu grijă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptor (încălzit în prealabil la 180 grade C), timp de 30 minute. Vor căpăta o culoare frumoasă, aurie, apetisantă. Tăiați în felii subțiri ardeii iuți și ceapa roșie. Prăjiți puțin într-o tigaie semințele de coriandru și negrilică, cât să-și potențeze aromele.
    Iaurtul se întinde cu lingură într-un platou festiv. Se toarnă ușor sosul de coriandru, fără a-l combina cu iaurtul. Apoi se adaugă uniform dressingul și feliile de cartof. Se decorează cu ceapă roșie și ardei iuți. La final, se presară semințele prăjite.

    TORT DE ZMEURA SI CIOCOLATĂ

    Un deșert baby-friendly, din ingrediente sanatoase, gustoase, aspectuoase.
    Ingrediente:
    Blat:
    200 gr făină
    150 gr zahăr (puteți folosi zahăr din nucă de cocos)
    50 gr pudră de cacao
    250 ml lapte (puteți folosi varianta vegană, din migdale, de vanilie)
    200 ml cafea fierbinte (puteți utiliza fără cofeină)
    2 ouă
    1 lingură oțet
    2 lingură esență de rom/vanilie
    2 lingurițe praf de copt
    1 linguriță bicarbonat alimentar de sodiu
    1 linguriță sare
    Umplutura:
    250 gr dulceață (gem) de zmeură
    Cremă de ciocolată:
    200 gr branză fină Philadelphia
    100 gr unt la temperatura camerei
    20 gr cacao (1 lingură)
    50 gr zahăr pudră
    Decor:
    500 gr zmeură proaspătă
    Mod de preparare:
    Amestecați într-o cană laptele cu oțetul. Combinați apoi toate ingredientele uscate (făina, zahărul, cacaoa, sarea, bicarbonatul, praful de copt), Procedați la fel cu cele umede, separat, în alt vas (mixați ouăle, laptele si uleiul de cocos topit, nu fierbinte/uleiul normal de floarea soarelui, la temperatura camerei, esențele). Încorporați cele două tipuri de ingrediente (umede și uscate), amestecându-le bine până la omogenizare. La sfârșit, adăugați cafeaua, continuând să mixați, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Turnați aluatul într-o formă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Dați la cuptor (încălzit în prealabil la 180 grade C), pentru 50 minute. Verificați textura făcând testul cu scobitoarea. Între timp, preparați crema de ciocolată, amestecând perfect componentele, în ordinea următoare:. întâi brânza, apoi untul (până devin cremoase) urmat de zahăr și cacao. O păstrați la frigider pana când blatul e gata de decorat.
    Scoateți tava din cuptor, lasati-o să se răcească 10-15 minute, scoateți blatul și, când e complet racit, îl tăiați în jumătate, pe orizontala. Pe prima bucata ungeti cu cantitatea de gem de zmeura/dulceața, o acoperiți cu a doua și îmbrăcați totul în crema de ciocolata. Ornati cu multă zmeura proaspătă (sa nu se vadă deloc crema, să fie toată suprafața de culoare roșie). Înainte de a-l servi, trebuie sa stea minimum 30 minute la rece, în frigider.

    CITEȘTE ȘI DESPRE:
    10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
    10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
    10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
    10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
    10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși

    22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
    8 Idei de REȚETE cu PASTE pentru copii
    10 idei de rețete cu QUINOA
    10 idei de rețete cu cartoful dulce

    MULTUMESC CĂ AI CITIT PÂNĂ LA FINAL!

    DĂ-NE LIKE ȘI DISTRIBUIE ARTICOLUL CA SĂ AFLE ȘI ALȚI PĂRINȚI!

    CREȘTEM ÎMPREUNĂ!

    IMPORTANT: Informatiile din acest articol sunt niste recomandari cu caracter facultativ si informativ, care nu inlocuiesc indicatiile date de medicul pediatru care urmareste evolutia copilului tau. Cunoscand aspectele individuale ale dezvoltarii copilului, acesta ar fi cel mai in masura sa iti ofere sfaturi specifice.

    Autor: Echipa ClubulBebelusilor - redactor, Toate drepturile rezervate Clubulbebelusilor.ro (c) 2024

    Data publicare: decembrie 20, 2022 3:16 pm | Data modificare: ianuarie 10, 2025 7:14 am

    Articol anterior: « Trucuri pentru un Crăciun fără crize și mofturi la copii – Mărturiile mamelor
    Articolul urmator: Cum mi-a schimbat viața bebelușul meu născut prematur »

    Citeste si :

    fetita cu om de zapada iarna
    Povestea omului de zăpadă
    Ninsese foarte mult în ultimele zile, iar soarele încerca din răsputeri să-şi facă apariţia printre norii grei, alb-cenuşii. Adi era […]
    sarbatori craciun copii
    Sarbatorile, bucuria copiilor
    Deja timpul a trecut si acum aveti in fata bradului un copilas in toata regula, care este uimit de toate […]
    nuielusa-de-mos-nicolae-intre-gluma-si-cosmar.jpg
    Nuielusa de Mos Nicolae – Intre gluma si cosmar
    Se stie ca, traditional, Mos Nicolae le aduce copiilor obraznici o nuielusa. Si cine a vazut copil cuminte? Insa care […]
    cum-le-spunem-copiilor-despre-mos-craciun.jpg
    Cum le spunem copiilor despre Mos Craciun
    In prezent, multi dintre parinti isi pun probleme legate de momentul in care copiii vor afla ca darurile pe care […]
    fulgi-de-zapada-din-hartie.jpg
    Fulgi de zapada din hartie
    Pentru ca mereu Craciunul e desprins parca din povesti, am decis sa te ajutam sa iti trasformi casa intr-o minunata […]
    Parinti si Bebe in cos
    Primul Crăciun cu BEBE. Stăm acasă. Ne bucurăm de bebe. De liniște. De noi ❤
    Anul acesta, de Crăciun, sunt mămică. Proaspătă mămică. Am nevoie de liniște și de bebelușul meu aproape. Și așa va […]

    Bara principală

    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Nume copii
    Alăptarea
    Diversificarea
    Rețete copii
    Familie și copii
    • Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
      Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
    • 5 activități Montessori pentru bebeluș. NU e nevoie de jucării! Spor la explorat!
      5 activități Montessori pentru bebeluș. NU e nevoie de jucării! Spor la explorat!
    • Ce mâncare să mai fac? Meniu complet pentru copii. 30 de idei diferite pentru o lună întreagă: mic dejun, prânz și cină
      Ce mâncare să mai fac? Meniu complet pentru copii. 30 de idei diferite pentru o lună întreagă: mic dejun, prânz și cină
    • 5 Tipuri de greșeli ale părinților începători frecvent întâlnite!
      5 Tipuri de greșeli ale părinților începători frecvent întâlnite!
    • Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
      Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
    Calitatea informatiilor este pe primul loc deoarece cei mici sunt pe primul loc.

    Footer

    Despre noi

    Clubulbebelusilor.ro este, din 2011, una din cele mai importante resurse online pentru părinții din România. Ce găsești la noi? Tot ce ai nevoie!

    Aspirantele la statutul de mamă, viitoarele, proaspetele și actualele mame pot găsi articole de actualitate despre sarcină, naștere, îngrijirea nou-născutului și a sugarului, evoluția normala a bebelușului, alăptare, diversificare, alimentație sănătoasă, activități educative în cadrul familiei dar și multe articole de parenting modern, educație empatică și respect reciproc. 

    citeste aici mai multe despre noi

    Informatii

    • Termeni si conditii
    • Confidentialitate
    • Cookies
    • Contact
    • Calculatoare
      • Calculator Sarcina
      • Calculator Ovulatie
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Calculator Nume Norocos
    • Sarcina
      • Simptome sarcina
      • Alimentatie sarcina
      • Sarcina pe saptamani
      • Trimestre sarcina
      • Nume copii
    • Pregatire Nastere
      • Despre travaliu
      • Bagaj maternitate
      • Nastere naturala
      • Cezariana
      • Ora magica
      • Lauzia
    • Bebelusii
      • Nou nascut
      • Puseuri crestere
      • Bebe pe luni
      • Primul an
      • Colici
      • Bebe plange
      • Botezul
      • Somn bebe
      • Dintii de lapte
    • Alimentatie
      • Bebelusi alaptati
      • Hranirea cu lapte praf
      • Diversificarea clasica
      • Autodiversificarea BLW
      • Retete bebe
      • Alimentatie sanatoasa
      • Vitamina D
      • Intarcarea

    Categorii

    • Sarcina
    • Nasterea
    • Bebelusul
    • Alaptarea
    • Diversificarea la bebelusi
    • Retete bebelusi
    • Mama
    • 1-3 ani
    • 3-6 ANI
    • Stiri pentru parinti

    Parteneri

    desprecopii.com
    depositphotos.com

    Setari politica cookies

    Toate drepturile rezervate © 2025 · Clubul Bebelusilor pe Genesis Framework · WordPress · Autentificare

    MENIU
    • Facebook Clubul Bebelusilor
    • Nume de copii
      • Nume de fete
      • Nume de baieti
      • Nume de Sfinți
      • Lista nume copii – baieti si fete
      • Nume norocos copii
    • Calculator Sarcina si Nastere
    • Scutecul Bambo Nature
    • GRIPA la copii
    • Sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Trimestre de sarcină
      • Semne sarcina
      • Despre sarcina
      • Alimentația în sarcină
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Infectii la gravide
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Sexul copilului
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Calculator Ovulatie – Perioada Fertila
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • Preconceptia
    • Nasterea
      • Pregătirea nașterii
      • Bagajul de maternitate
      • Travaliul
      • Nașterea prematură
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Naștere la privat
      • Recuperarea după naștere
      • Depresia postanală
    • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Bebelușul pe luni
      • Puseu de Crestere
      • Greutate bebelusi
      • Botezul ortodox
      • Alimentatia bebelusului
      • Febra la copii
      • Sănătatea bebelușului
      • Răceala la copii
      • Colici Bebeluși
      • Dezvoltare bebelusi
      • Vacanta cu bebe
      • Totul despre bebeluși
      • Dinții de lapte
      • Ingrijirea bebelușului
      • Dermatita atopica la bebeluși
      • Trusa de urgență de acasă
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Purtarea bebelusului
      • Despre Vaccinuri
      • Hranirea cu lapte praf
      • Jocuri bebelusi
    • Ghidul Mamelor
    • Utile pentru PĂRINȚI
    • Mama
      • Psihologia copilului
      • Familie si Copii
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Educatie copii
      • Viata de cuplu
      • Ghidul legislativ al gravidei
    • Alaptarea
      • Sprijin pentru alăptare
      • Poveștile mamelor în alăptare
      • Bebeluși alăptați
      • Despre laptele matern
      • Alăptarea la început
      • Probleme alaptare
      • Alimentația în alăptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
    • Diversificare Bebe
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Retete diversificare
      • Fructele la bebelusi
      • Legumele la bebelusi
      • Introducerea Proteinelor
      • Cerealele la bebelusi
    • Retete bebelusi
      • Retete diversificare bebe 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Meniuri bebelusi
      • Mic dejun bebelusi
      • Gustari intre mese bebe
      • Retete pranz copii
      • Retete supa crema
      • Retete copii 1 an
      • Budinca bebe
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Deserturi copii
      • Sanatate in bucatarie
    • Stiri pentru parinti
    • 1-3 ani
      • Dezvoltarea cognitivă
      • Dezvoltarea limbajului
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Alimentatie copii
      • Sanatate copii
      • Imunitate copii
      • Alergii la copii
      • Boli contagioase
      • Ingrijirea copilului mic
      • Trecerea la olita
      • Siguranta copilului
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
      • Activitati educative
    • 3-6 ANI
      • Autismul
      • Alimentatie sanatoasa
      • Obezitatea la copii
      • Comportament
      • Povesti pentru copii
      • Lectura de seara
      • Rugaciuni copii
      • Poezii romanesti
      • Cantece pentru copii
      • Colinde de Craciun
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Concursuri