- Creierul alb lasă loc inimii roșii…
- Creierul taților nu se resetează
- Reflexe primare pentru toată familia!
- Ce fac dacă plânge?
- Ține-l în brațe cât vrei tu, că nu-l răsfeți!
- Dormi cu el și alături de el peste zi, că nu vei divorța din cauza asta!
- Alăptează cât vrei tu, cât vrea el, nu cât spune lumea!
- Pune iubirea în rutina zilnică
Instinctul matern: se învaţă sau vine în mod natural?
Înainte de a deveni mamă, eram expertă în sfaturi despre creșterea bebelușilor. Când a apărut primul meu copil, un burete invizibil mi-a șters din minte tot ce credeam că știu despre copii. Și m-am trezit că am aceleași întrebări pe care mi le adresau prietenele care deveniseră mame înaintea mea. Ce fac dacă plânge? Cât îl las să doarmă? Ce să-i dau să pape? Cum să-l îmbrac?
Știu că înțelegi ce spun, că și tu ai trecut prin asta. Sau ești încă aici… Ți se blochează mintea, pur și simplu, când vine vorba de bebelușul tău. Instinctul ăla matern de care vorbea toată scriitura de parenting, la mine, părea ca lipsește cu desăvârșire. Oare?
Se spune că proaspetele mame trec după naștere printr-o perioadă în care au „ceață în creier“. Scanat, creierul unei femei după naștere, pare să-și fi redus materia cenușie din anumite zone. Ups! De asta îmi este mie imposibil să mai găsesc ceva care să funcționeze prin el…?
CITEȘTE ȘI: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Instinctul matern – Creierul alb lasă loc inimii roșii…
De fapt, e chiar bine, căci în felul acesta, creierul se retrage lăsând loc inimii să conducă, locul de unde se vor naște acele acțiuni ce țin de instinct. Ei bine, nu doar inimii, ci și acelor zone din creier care ne ajută să înțelegem mai bine limbajul non-verbal, singurul pe care îl au bebelușii noștri când vin pe lume. Vei fi capabilă să auzi plânsul copilului oriunde ai fi. Eu îl auzeam mai ales când intram la duș, după ce venea soțul de la serviciu. La început, ieșeam din cabină și năvăleam în cameră, ca să descopăr că toate erau în regulă. Cu timpul, am învățat să fac deosebirea între ceea ce simțeam și ceea ce se întâmpla în realitate. Asta se va întâmpla și la tine după ce capeți încredere în instinctul ăsta!
Creierul taților nu se resetează
Tații nu beneficiază de aceste schimbări. Creierul lor rămâne neschimbat chiar dacă devin tați. E bine de știu, mai ales că e nevoie de mintea lor limpede, pe lângă creierul nostru care s-a pregătit mai mult să drăgălească. De asta e nevoie și de tati pentru a crește un bebeluș? Se pare că da…
Reflexe primare pentru toată familia!
Ți-aduci aminte când l-ai văzut prima oară întorcând capul și căutând cu gurița deschisă sânul ca să se hrănească? Ei bine, ai fost martoră la un reflex cu care Mama Natură a înzestrat toți bebelușii. Nou-născuții sunt, de-a dreptul, uimitori!
Nici părinții bebelușilor nu sunt uitați de Mama Natură. Creierul mamelor se schimbă încă din timpul sarcinii, hormonii fiind cei care resetează totul. Oxitocina, căruia i se mai spune și „hormonul iubirii“ va influența creierul mamei să transmită mesaje care se vor concretiza în dorința de a răspunde plânsului celui mic, de a-l lua în brațe, de a-l alinta și iubi. Nu te opune, nu pune întrebări, ai deja toate răspunsurile. Fă ceea ce simți! CITEȘTE ȘI: Bebe se dezvoltă normal? Reflexele primare și semne de alarmă în dezvoltare
Ce fac dacă bebe plânge?
Îl iei în brațe. Îl iubești, îl liniștești. Când spui „bebelușul meu plânge des“ e ca și cum ai spune că „vorbește prea mult!“. Plânsul este limbajul lui, felul lui de a-ți spune că are nevoie de ceva. Și, da, câteodată, acel ceva este doar o îmbrățișare, un legănat, dorul de mirosul tău. Bebelușul tău este un copil comunicativ, îi va plăcea să-ți povestească, să spună ce simte, veți împărtăși împreună experiențe.
Ține-l în brațe cât vrei tu, că nu-l răsfeți!
Deși prostia asta-i veche și și-a cam ieșit din uz, nu-ți garantăm că nu vei mai auzi vreo tăntiță care să-ți spună că dacă îți ții copilul în brațe tot timpul o să faci din el un răsfățat. Bebelușii nu au maturitatea mentală pentru a te manipula. Când plâng, bebelușii își exprimă nevoile, nu doar cele fizice, ci și pe cele emoționale. Iar tu ești singura ființă din Univers care îl poate liniști. Așa că ține-l în brațe, mângâie-l și sărută-l, pentru că nu există nicio șansă să devină un răsfățat. Ba din contră, va fi un copil liniștit, cooperant, sigur pe el la fel cum sigur a fost pe tine toată bebelușia lui. CITEȘTE ȘI: Avantajele copiilor ținuți în brațe
Dormi cu el și alături de el peste zi, că nu vei divorța din cauza asta!
Am cumpărat pătuțul pentru copil și al meu n-a dormit nici măcar o oră în el. De când a venit pe lume, a preferat să doarmă lângă mine, în patul mare. Au mai fost voci care mi-au spus că-l învăț așa, că nu mai scap de el, dar am preferat să fac ce simt. Și știi ce – n-am pierdut nimic, nici soțul, nici căsnicia, nici copilul n-a devenit răsfățat. Ne cuibărim seara la culcare unul în altul, îmi dă mânuțele să i le pup, apoi și le pune în jurul gâtului meu. Îl sărut pe gât, se gâdilă, oftează adânc, zâmbește și adoarme. Piciorușele lui se încălzesc pe burta mea toată noaptea. Sunt astfel de momente pe care vrei să le ai! Decât să-l adorm în brațe, legănându-l, prefer să-l strâng la pieptul meu și să-l înfășor în brațele mele. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Alăptează cât vrei tu, cât vrea el, nu cât spune lumea!
Laptele mamei nu doar hrănește și astâmpără setea. Momentele când îl pui la pieptul tău și te fixează cu privirea… iar tu îi șoptești că-l iubești, că e frumos, că e dragul tău cel mai drag. Câteodată li se desprind buzele de pe sân și îți oferă un zâmbet larg, numai gingii! Ah, Doamne, cum e! Sau când se joacă cu degețelele lui grăsunele pe sânul tău… ori când te împinge ritmic pe burtă cu tălpile alea mici, mici, de pitic. Uneori adoarme și e atât de liniștit și fericit, încât pur și simplu simți că ai făcut ceea ce trebuie pentru el. CITEȘTE ȘI: Când devine laptele matern apă chioară?
Pune iubirea în rutina zilnică
E grozav să ai lapte! Cel mai bine a zis-o un tătic. Mi-a rămas în cap asta – cât e mic și suge lapte de la maică-sa, e ușor: ai masa lui asigurată oriunde ai pleca, oricând. Așa că nu te mai gândi la toate sau la toți, gândește-te doar să vă fie bine. Lasă curățenia casei pe mai încolo, când va începe să meargă de-a bușilea; lasă mâncarea gătită și rezumă-te la un grătar de pui și o salată, fă să-ți fie bine, să ai timp să stai cu el. Iubește-l mult, sărută-l des, fă-l să râdă, ține-l în brațe. Bucură-te de el cât e încă în brațele tale! Știi cât de repede trece timpul…
CITEȘTE ȘI: Să ne bucurăm acum de copiii noștri