Mai ales in perioada sarbatorilor, piata este suprasaturata cu jucarii, care de care mai ochioasa, mai frumoasa, mai specializata, mai „cea mai cea”. Cum faci insa sa alegi jucaria potrivita pentru copilul tau?
Si noi adultii suntem coplesiti de uriasa oferta de jucarii din preajma sarbatorilor de iarna. Nu e clar daca jucariile sunt mai multe decat in restul anului, dar cu siguranta sunt promovate mai mult. Rafturile cu jucarii sunt plasate chiar la intrarea in magazine, vrafurile de jucarii depasesc inaltimea unui adult, iar cele mai vizibile sunt cele din reclame. Cum alegem insa jucaria perfecta?
Ce este jucaria perfecta?
In mod ideal, o jucarie trebuie sa fie educativa, amuzanta si dorita de copil. Trebuie sa ii ocupe timpul, sa nu il plictiseasca dupa 2 zile, sa ii stimuleze imaginatia, sa il invete ceva. Jucariile perfecte chiar exista, insa identificarea lor este dificila. Iata cateva indicii dupa care trebuie sa te ghidezi:
Copilul trebuie sa si-o doreasca >> Este o conditie indispensabila. O alta jucarie, oricat de grozava ar fi, nu poate obtine titlul de „perfect”. Daca nu esti incantata de jucariile de care e tentat copilul tau, poti face cu el o plimbare prin magazin, sa studiati ce sa ii ceara Mosului. Macar asa vede si alte jucarii in afara celor din reclamele tv.
Jucaria nu trebuie sa fie prea perfectionata >> O papusa simpla este mult mai utila pe termen lung decat o papusa care se imbolnaveste. Daca cel mic stie ca papusa respectiva trebuie tratata, probabil se va limita sa faca asta cu ea. In schimb, o papusa simpla poate fi hranita, pieptanata, luata in excursie, trimisa la scoala…si uneori poate face guturai.
Jucariile simple stimuleaza imaginatia >> Din contra, jucariile specializate nu fac asta. Seturile de contructie, de creatie, de decorat adaptate varstei copilului sunt mult mai incitante pe termen lung decat alte obiecte.
Alege jucarii potrivite sezonului >> Degeaba isi doreste copilul skateboard daca va sta si se va uita la el cu jind inca 4 luni pana vine primavara. Cu siguranta exista un alt eveniment in cursul anului care sa justifice un cadou substantial. E putin probabil ca cel mic sa se bucure cu adevarat de bicicleta in mijlocul iernii; mai degraba te poti orienta spre o pereche de patine.
Orienteaza-te dupa pasiunile pe care le are copilul >> Daca este un mare iubitor de animale, un set de joaca cu animalele de la ferma poate fi apreciat si de asemenea ii va permite sa joace jocuri de rol. Daca este pasionat de lucruri marunte si activitati minutioase, ii poti alege un set de bijuterii de confectionat. Daca are multa rabdare si se concentreaza intens atunci cand are ceva de facut, orienteaza-te catre un puzzle 3D.
Pana la varsta de 5-6 ani copiii sunt impresionati si de cantitate >> Poate pentru noi, ca adulti, un cadou unic si valoros poate parea minunat, mai ales daca e vorba de o mica extravaganta, de un lucru pe care in mod normal nu l-am cumpara pentru noi insine. Pentru copilul prescolar, un singur cadou pus sub brad poate parea dezamagitor, chiar daca e vorba de un centru de joaca pentru exterior care a costat cat jumatate de masina. Asadar iti sugeram ca pe langa cadoul principal sa cauti diverse maruntisuri pe placul celui mic, in asa fel incat sa nu mai ramana nici un locusor liber sub bradul de Craciun.
Care a fost alegerea ta in materie de jucarii anul asta? Ce varsta are copilul tau si ce pasiuni, care ti-au determinat decizia? In ce masura a contat lista pe care i-a compus-o el Mosului?