Fie ca este aniversarea micutului tau sau perioada Sarbatorilor momentul este marcat de multi musafiri si speram si de multe cadouri pentru cel mic. Insa nu toti musafirii au copii si nu toate cadourile sunt potrivite pentru cei mici. Stii pe care dintre jucarii e mai bine sa le faci pierdute, sa nu i le oferi copilului? Fii atenta la jucariile toxice sau periculoase care pot crea neplaceri grave!
De cele mai multe ori musafirii pregatesc cate o mica atentie pentru copii, fie din partea Mosului, fie cu alta ocazie in functie de eveniment. Insa nu intotdeauna musafirii fac cele mai inspirate alegeri. Fie ca nu au copii sau copiii lor sunt de acum mari, fie ca nu au fost atenti la unele aspecte importante, te poti trezi in posesia unor jucarii potential periculoase pentru copilul tau. Iata cateva motive pentru care mai bine pui la pastrare unele jucarii.
Materialele din care sunt facute nu sunt testate si aprobate ca fiind sigure pentru copii
Exista de exemplu jucarii din „spuma”, care au textura unui burete, folosita des pentru puzzle-urile de podea. Se pare ca acel polimer emana in aer niste compusi toxici pentru copii. Asadar, pentru a fi in deplina siguranta, opteaza numai pentru jucariile din materiale sigure pentru copii. Una dintre marile calitati ale jucariilor produse de firme mari si specializate numai pe asa ceva este aceea ca au in compozitia lor numai materiale testate.
Unele jucarii de plus sunt umplute cu bilute care pot fi inghitite daca se desfac cusaturile. Altele sunt pufoase, iar copilul poate inghiti firele de „blanita” sintetica.
Jucariile contin piese mici care pot fi inghitite
In general pe eticheta jucariilor este precizata varsta de la care este sigura utilizarea lor. Uneori insa aceasta atentionare poate lipsi sau poate fi lipita abuziv pe jucarii contrafacute. Cel mai sigur este sa verifici singura daca jucaria contine sau nu fragmente mici care pot fi inghitite, bagate in nas sau in ureche.
Jucariile sunt nepotrivite pentru copiii mici
Unele jucarii au muchii taioase sau varfuri ascutite in care copilul se poate taia sau intepa. Unele jucarii sunt instabile, iar copilul se poate rasturna cu usurinta, lovindu-se in cadere. In general, jucariile sunt destinate copiilor cu varsta pornind de la cea inscrisa pe cutie. Descopera cateva indicii dupa care sa te ghidezi in alegerea jucariei perfecte
Jucariile sunt toxice
Plastelina sau diversele vopsele pentru copi sunt etichetate ca fiind netoxice. Totusi, cand vine vorba de un bebelus si de siguranta sa, credem ca niciodata nu poti fi prea prudent. Asadar iti recomandam sa supraveghezi cu mare atentie joaca celui mic cu asemenea obiecte sau sa eviti folosirea lor. Le poti inlocui cu vopsele facute in casa si cu plastelina din faina care chiar nu ridica nici o problema.
Magnetii sunt extrem de periculosi!
Inghititi, magnetii sunt un pericol urias pentru copil. Atunci cand copilul inghite doi magneti, ei se pot lipi unul de altul chiar daca se afla in segmente diferite ale tubului digestiv. Astfel, ei ajung sa striveasca peretele intestinal intr-un anumit punct, oprind circulatia sangelui si cauzand necroza intestinului, fapt ce duce la peritonita, adesea mortala. Asadar magnetii de frigider sau orice alt tip de magneti sunt absolut interzisi pentru copiii mici cu varsta sub 3 ani.
In general, pentru a evita neplacerile, trebuie sa tii cont de cateva reguli atunci cand e vorba de jucariile pentru copii.
Prefera jucariile facute de firme consacrate, chiar daca sunt un pic mai scumpe. De cele mai multe ori si calitatea lor este net superioara si sunt mult mai rezistente decat cele contrafacute. Daca preferi sa optezi pentru variante mai ieftine, iti recomandam sa fii atenta si sa le examinezi cu atentie, sa nu exista piese mici detasabile sau slab fixate care se pot desprinde. Calitatea plasticului din care sunt facute jucariile este un alt subiect care ar trebui sa te preocupe. Plasticul poate fi subtire si fragil si sa se rupa, lasand margini ascutite si aschii care pot produce accidente.
Opteaza intotdeauna pentru jucarii potrivite categoriei de varsta careia ii apartine copilul. Aceste indicatii sunt importante din multe puncte de vedere. De exemplu, unele jucarii sunt destinate copiilor cu varste peste 3 ani deoarece la aceasta varsta copiii au renuntat in general sa mai bage in gura tot ceea ce le cade in mana.
Nu cumpara zece jucarii care, in final, se folosesc la fel. Exista de exemplu nenumarate variante de sortatoare de forme care faca celasi lucru, chiar daca unul are forma de borcan, de broasca testoasa sau de trenulet.
Indiferent cu ce se joaca cei mici, ei trebuie supravegheati indeaproape. Neavand simtul pericolului sau capacitatea de anticipare, ei sunt mereu expusi accidentelor.
In cazul copiilor mai mari, tine cont de faptul ca ei sunt extrem de interesati de a experimenta, de a afla cum functioneaza obiectele si „ce e inauntru”. Iti sugeram sa ai in vedere jocuri care explica fenomene ale naturii, procese fizice si reactii chimice, corespunzator varstei si capacitatii lor de intelegere.
Nu in ultimul rand, trebuie sa nu uiti niciodata ca interesul copiilor se muta repede de la un obiect la altul, asa ca este destul de dificil sa tii ocupat un bebelus mai mult de 5 minute cu aceeasi jucarie. In plus, pentru ei deosebit de interesante sunt obiecte uzuale: castroane de plastic si inox, tacamuri de plastic, linguri de lemn.
Tu de ce anume tii cont cand alegi si sortezi jucariile pentru copilul tau? Ce jucarii pe care acestia le-au primit le-ai considerat nepotrivite si din ce motive? Completeaza lista noastra de posibile pericole ascunse ale jucariilor!