Obișnuim, mai degrabă, să asociem vara cu vacanțele și relaxarea decât cu riscuri și pericole, dar se știe că paza bună trece primejdia rea și că anticiparea este mama prevenției, prin urmare am decis să îți prezentăm câteva pericole neștiute și nebănuite care îi pot afecta pe cei mici în sezonul cald:
Soarele și crema de protecție solară la copii
Temperaturile ridicate și copiii
Piscinuțele pentru copii
Plantele pot fi toxice pentru copii?
Insecticidele și repelentele sunt sigure?
Înțepăturile de albine și viespi, cum le prevenim
Ferestrele deschise și copiii!
Excesul de apă poate fi periculos în primul an
Paturile nesigure când nu dormim acasă
Citește și despre:
Lecțiile de înot – esențiale pentru orice copil! Ajută-l pe copilul tău să fie în siguranță în apă!
Cum tratăm arsurile solare la bebeluși? Când e cazul să contactăm medicul
Crema cu SPF în primul an de viață al bebelușului – sfaturi și recomandări pentru prevenția arsurilor
Bebelușii și aerul condiționat, cât de sigur este? Cum menținem o temperatură confortabilă în casă pe timp de vară
Soarele și crema de protecție solară
Probabil că știi deja cât de important este să îl protejezi pe bebe împotriva arsurilor solare, dar e foarte posibil să nu realizezi cât de sensibilă este pielea sa în fața cremelor cu SPF. În cazul bebelușilor cu vârsta mai mică de 6 luni, comunitatea pediatrică mondială recomandă evitarea completă a expunerii la soare și protejarea cu ajutorul mijloacelor fizice de protecție: îmbrăcăminte adecvată, pălăriuțe cu boruri largi, copertine, umbrele de soare și așa mai departe.
În cazul bebelușilor mai mari de 6 luni, se poate folosi o cremă de protecție solară adecvată, dar se recomandă una cu filtru mineral, din gama dermatocosmeticelor, special formulată pentru copii.
Chiar eram foarte îngrijorată despre perspectiva de a aplica tot felul de chimicale pe pielea bebelușului. Am citit, m-am informat, am discutat cu medicul și am descoperit efectele cumulative ale radiațiilor solare asupra pielii, și atunci am hotărât că riscul lipsei de protecție adecvată este prea mare! Citește pe larg despre: Riscurile bebelușului BRONZAT | Ce se întâmplă când un bebeluș se bronzează?
Temperaturile ridicate și copiii
Nu e nici o surpriză că temperaturile ridicate sunt inconfortabile și pot deveni periculoase, dar există un prag al confortului termic dincolo de care e mai bine să stai cu bebe la interior. Este vorba despre zilele călduroase în care și umiditatea aerului este crescută și care sunt dificil de suportat. E în regulă să ieși la o plimbare de o oră, dimineața devreme sau dup-amiaza, cu tot cu bebe, dar dacă te așteaptă o zi întreagă de umblat prin oraș, mai bine o suni pe buni să îl preia. Bebelușii și copiii mici sunt extrem de vulnerabili la supraîncălzire și deshidratare. Citește pe larg despre: Bebelușii și canicula | Ghid de supraviețuire pe timp de VARĂ
Piscinuțele pentru copii
Cu toții suntem cu ochii pe bebeluș sau pe copilul mic atunci când mergem la mare sau la piscină, dar majoritatea părinților nu par să realizeze că și piscinele mici, speciale pentru bebeluși, reprezintă un potențial pericol. S-a demonstrat, din păcate prin cazuri concrete, că bebelușii se pot îneca în doar 5 cm de apă.
Sigur, instalează piscinuța și lasă-l pe bebe să se joace în ea oricât dorește, se va distra copios! Dar nu îl lăsa nici o clipă singur, chiar dacă abia dacă există un pic de apă în ea. Stai mereu lângă cel mic, atunci când petrece timp în apă, oricât de puțină apă ar fi! Mereu le spun prietenelor care au și ele copii, cât de periculos e să lași copilul nesupravegheat, chiar și într-o lingură de apă. Am văzut pe pielea mea cum a alunecat E. în piscinuță și cum habar nu avea ce să facă să se ridice!
Plantele pot fi toxice pentru copii?
Iarba moale pare să fie o invitație la joacă, relaxare și mers desculț, dar realitatea este că există pericole asociate acesteia, mai ales când vine vorba despre bebeluși. Primul e reprezentat de plantele iritante sau chiar toxice cu care bebe ar putea intra în contact – statistic vorbind, plantele sunt principala sursă de intoxicații la copii. Al doilea are legătură cu pesticidele și ierbicidele utilizate pentru a ține la distanță buruienile – bebe nu trebuie să se joace prin iarbă în primele 48 ore după aplicarea unui astfel de tratament chimic.
Noi nu am rut să stropim cu nimic prin curte, e o curte mică, am aruncat semințe de gazon și trifoi și am smuls manual buruienile mai mari. Am vrut flori, fluturi… Vecinii au stropit peste tot, vântul a adus substanțele și la noi în curte, nu mai spun de cum se infiltrează ele prin sol… Păcat!
Insecticidele și repelentele sunt sigure?
Sigur, o ușcătură de țânțar nu e neapărat un lucru care să te îngrijoreze, dar nici confortabilă nu este. Academia Americană de Pediatrie recomandă folosirea repelentelor împotriva insectelor după vârsta de 2 luni.
Cea mai potrivită opțiune este considerată spray-ul repelent pe bază de DEET cu o concentrație de 10-30%. Eficiența lor este similară, diferența se regăsește la nivelul intervalului de timp de protecție: o soluție 10% protejează pentru aproximativ 2 ore, în timp ce soluția 30% extinde timpul de protecție la 5 ore.
Indiferent care este vârsta copilului, evită produsele care combină soluții repelente cu creme cu SPF: crema SPF trebuie reaplicată la fiecare 2 ore, ceea ce poate determina o supradozare a DEET. Citește pe larg despre: Care este cel mai bun spray împotriva insectelor pentru bebeluși și copii? Sunt sigure pentru cei mici?
Înțepăturile de albine și viespi, cum le prevenim
Înțepăturile de insecte sunt, în general, mai mult enervante decât periculoase, dar lucrurile se schimbă atunci când vine vorba despre viespi și albine. Chiar și bebelușii pot fi alergici față de veninul acestor insecte, prin urmare apelează imediat la medic într-o asemenea eventualitate. De asemenea, știai că este foarte important să îndepărtezi cât mai repede acul albinei? Astfel, previi situația în care acesta reușește să pompeze o cantitate mai mare de venin. E suficient să folosești unghia pentru a-l „răzui” de pe piele.
Citește pe larg despre:
Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Tularemia: o afecțiune rară, dar cu impact puternic
Când este prea cald pentru a ieși cu bebelușul afară?
30 de activități pentru tătic și copilul său
Convulsiile febrile sunt înspăimântătoare
Flora intestinală a bebelușului, alergiile și dermatita atopică
7 tentații irezistibile pentru bebeluși și cu ce să le înlocuiești
5 activități Montessori pentru bebeluș. NU e nevoie de jucării!
Dezvoltarea sistemului osos al bebelușului în primii ani de viață
Ferestrele deschise și copiii!
Sigur, e plăcut să te bucuri de aerul de vară, dar foarte mulți părinți nu realizează deloc cât de ușor le este bebelușilor, chiar și celor mai mici, să se răsucească, să se târască, să se rostogolească și să se pună în pericol. Instalează protecții pentru ferestre în toate zonele delicate, la care bebelușul ar putea ajunge, și pregătește-te pentru perioada în care copilul va merge singur și va ști să își tragă și scaunul în apropierea zonei care îi stârnește curiozitatea…Nu e an să nu auzi, la știri, despre copii căzuți de la etaj. Am chemat o echipă care montează termopane și mi-au instalat un sistem de încuiere cu cheie a geamurilor. Dar când aerisesc trebuie să fiu cu ochii în 4, mereu.
Excesul de apă poate fi periculos în primul an
În cazul bebelușilor care sunt protejați adecvat împotriva soarelui și a temperaturilor ridicate, deshidratarea nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În plus, bebelușii știu exact când le este foame sau sete, așadar este suficient să îi alăptezi/hrănești la cerere, fără să încerci să îi înopi, în mod exagerat, cu fluide.
Atunci când insiști ca bebelușul să bea multă apă, stomacul lui mic rămâne fără loc pentru lapte. În general, apa se oferă după începerea diversificării, dar continuarea alăptării la cerere reduce necesarul de apă în cazul copiilor cu vârsta mai mică de un an. Citește pe larg despre: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
Paturile nesigure când nu dormim acasă
Vara înseamnă vacanță, deci călătorii și somn în alte paturi decât în cel ales și pregătit cu atâta grijă, acasă. În cazul bebelușilor de vârste mici, specialiștii recomandă utilizarea pătuțurilor portabile, pentru un plus de siguranță. Somnul în patul părinților nu este o soluție adecvată, mai ales la copiii mai mici de un an. De asemenea, cu scuzele de rigoare, s-a observat că bunicii au tendința de a-și răsfăța nepoții cu pătuțuri pline de păturici, pernuțe și jucării de pluș – scoate-le înainte de a-l pune pe bebe la somn și discută cu aceștia despre regulile de siguranță și riscurile asociate nerespectării lor.
Fii mereu cu ochii pe bebe și vă veți bucura, împreună, de o vară relaxată și fără griji!
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.