Te pregătești de o plimbare pe afară împreună cu bebelușul? Asigură-te că îl protejezi împotriva razelor soarelui, căci pielea sa sensibilă este susceptibilă la arsuri severe! Cea mai bună formă de protecție solară este statul la interior sau la umbră în intervalul 10.00 – 16.00, când radiațiile solare au intensitate maximă. Totuși, dacă acest lucru nu este întotdeauna posibil, apelează la ajutorul de urgență: crema de protecție solară. Iată câteva recomandări despre cum să alegi o cremă cu SPF sigură pentru copii.
De la ce vârstă se poate folosi crema cu SPF pentru copii?
Recomandările legate de utilizarea cremei SPF la copii variază în funcție de vârstă.
Nou-născuți și bebeluși mai mici de 6 luni
Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii cu vârsta mai mică de 6 luni s nu fie deloc expuși la soare. Totuși, în situațiile în care umbra nu este deloc disponibilă, se poate aplica o cantitate mică de cremă cu SPF destinată bebelușilor, cu un SPF între 30 – 50, pe zonele de piele care nu pot fi protejat de îmbrăcăminte: pe față, pe dosul mâinilor și pe partea superioară a tălpilor.
Cel mai bun tip de cremă solară pentru bebelușii mai mici de 6 luni este cel cu filtru mineral, care include ingrediente precum dioxidul de titan sau oxidul de zinc. Acestea sunt blânde și au un potențial iritant extrem de mic.
Am văzut că și crema pentru iritație de scutec a celui mic conține oxid de zinc. Medicul pediatru mi-a confirmat că este un ingredient sigur pentru cei mici, pentru că formează o peliculă protectoare fără să se absoarbă în piele. Dar până la 6 luni nu prea am stat mult la soare, oricum. Citește pe larg despre: Riscurile bebelușului BRONZAT | Ce se întâmplă când un bebeluș se bronzează?
Bebeluși mai mari de 6 luni
În cazul bebelușilor mai mari de 6 luni, crema de protecție solară cu SPF mai mare de 30 poate fi aplicată pe toate suprafețele de piele expusă.
Pentru toți bebelușii
Înainte de utilizarea propriu-zisă a cremei de protecție solară, fă un test de alergie pe o zonă de dimensiuni reduse. Aplică o cantitate mică de cremă cu aproximativ 48 ore înainte de utilizare.
Fii prudent atunci când vine vorba despre fața copilului. Evită să ajungă crema în ochi, iar dacă totuși acest lucru se întâmplă, șterge ochii cu ajutorul unei lavete curate sau al unei dischete demachiante, umede.
Crema cu SPF trebuie folosită pe tot parcursul anului, inclusiv iarna. Reține că norii nu blochează radiațiile ultraviolete, cel mult le filtrează, așadar crema SPF este utilă inclusiv în zilele înnorate.
La început, mă enerva crema asta cu filtru mineral, albă, care lasă urme pe piele. După aceea, am început să o prefer, copiii se distrează dându-se cu cremă, se pictează, se vopsesc, îmi cer ei singuri crema, nu mai este nevoie să mă mai cert cu ei!
Citește pe larg despre: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
Câtă cremă SPF ar trebui să aplici?
Răspunsul la această întrebare depinde, încă o dată, de vârsta bebelușului.
Bebelușii mai mici de 6 luni
În cazul bebelușilor mai mici de 6 luni, aplicarea cremei cu SPF este rezervată momentelor extreme în care nu este disponibilă o altă metodă eficientă de protecție. Specialiștii recomandă utilizarea unei cantități mici de cremă, doar pe suprafețele de piele care nu pot fi protejate altfel.
Bebelușii mai mari de 6 luni
Aplică o cantitate generoasă de cremă pe toate suprafețele de piele expuse la soare, cu minim 15 – 30 minute înainte de a ieși din casă. Reaplică crema la fiecare 2 ore dacă discutăm despre un produs rezistent la apă, sau după fiecare bălăceală, în cazul altor tipuri de cremă. Nu uita că eficiența cremei se manifestă abia la aproximativ 30 minute după aplicare.
Ce tip de cremă SPF este sigură pentru bebeluși?
Există unele tipuri de creme SPF mai eficiente și mai sigure pentru bebeluși decât altele. Iată câteva recomandări.
Alege mereu un produs special formulat pentru copii și bebeluși;
Optează pentru o cremă rezistentă la apă;
Asigură-te că ingredientele active sunt reprezentate de dioxid de titan sau oxid de zinc – acestea sunt hipoalergenice și au un risc redus de a declanșa iritații;
Verifică eticheta pentru mențiunea „spectru larg de protecție sau „UVA + UVB”;
Optează pentru un SPF de 30 – 50, niciodată mai mic de 15;
Evită cremele de protecție solară care includ repelente pentru insecte, deoarece sunt mai puțin eficiente și pot avea un risc mai mare de iritații. Poți aplica spray împotriva insectelor separat, după ce crema cu SPF a intrat în piele.
Nu uita: întotdeauna, metodele fizice de protecție (umbră, îmbrăcăminte, ochelari de soare) sunt preferabile, mai ales în cazul copiilor de vârstă foarte mică. Citește pe larg despre: Bebelușii și canicula | Ghid de supraviețuire pe timp de VARĂ