Deși trăim cea mai sigură perioadă din întreaga istorie a umanității, copiii noștri sunt, în continuare, expuși la o multitudine de factori care le pot afecta energia, vitalitatea și sănătatea. Poate fi vorba despre creșterea rapidă, naturală în primii ani de viață, despre stresul adaptării la grădiniță, stresul examenelor școlare, convalescența după virozele de sezon – toate acestea și multe altele sunt provocări pe care copilul le poate depăși rapid și cu succes atunci când organismul său beneficiază de susținerea potrivită!
Care sunt provocările specifice cu care se confruntă copiii noștri?
Copiii se confruntă cu o gamă variată de provocări specifice etapei de viață în care se află:
Creșterea rapidă a organismului, în special a scheletului în primii ani de viață presupune un aport semnificativ de resurse nutritive: copiii au nevoie de cantități mari de calciu, magneziu, vitamina D pentru sănătatea oaselor care cresc într-un ritm accelerat până la vârsta de 7 ani, dar mai ales în primii 3 ani de viață;
Maturizarea sistemului imunitar este un proces de durată; specialiștii în imunologie spun că abia după vârsta de 5 ani sistemul imunitar al copilului începe să devină ceva mai competent și abia după vârsta de 7 ani părinții pot observa o rărire semnificativă a episoadelor de boală. Până atunci, sistemul imunitar se află „sub foc continuu” și muncește din greu pentru protejarea și refacerea organismului;
Stresul este o prezență incontestabilă în viețile copiilor noștri, fie că este vorba despre adaptarea la creșă sau la grădiniță, despre presiunea pe care o pun interacțiunile cu alți copii sau de eforturile academice ale copiilor mai mari. Organismul consumă resurse importante pentru a putea gestiona în mod adecvat stresul, ceea ce înseamnă că are nevoie de un aport semnificativ pentru ca eforturile să fie sustenabile pe termen lung;
Copiii noștri trăiesc într-un mediu mult mai poluat decât părinții și bunicii lor; ei consumă alimente procesate, tratate, chimizate și un stil de viață sănătos este mai dificil de susținut în prezent, decât era acum câteva zeci de ani. Efectele poluării își fac simțită prezența mai devreme, iar antioxidanții din alimentație și suplimente sunt una dintre puținele soluții care oferă un oarecare grad de protecție.
Importanța unei alimentații echilibrate pentru sănătatea celor mici
Știm cu toții că o alimentație bogată și nutritivă este secretul sănătății, dar când vine vorba despre copii, de multe ori părinții sunt prinși în lupta lui „Nu vreau” sau „Nu îmi place” sau „Vreau altceva” și deși se spune că un copil sănătos și stă flămând cu mâncarea în față, realitatea este că există destui copii care preferă să se ridice flămânzi de la masă decât să mănânce ceva ce nu le place.
Copiii nu înțeleg argumentele părinților legate de nutrienți, vitamine, minerale, grame calculate și așa mai departe; pentru ei, lucrurile sunt simple: mâncarea le este pe plac, sau NU!
Alinan Ostart Complex este un sirop special gândit pentru nevoile crescute ale copiilor. Formula special concepută conține un complex de nutrienți indispensabili pentru formarea și dezvoltarea armonioasă a scheletului și dinților, dar recomandarile sale nu se opresc aici!
Alinan Ostart Complex poate fi administrat în toate situațiile în care organismul are nevoie de un aport suplimentar de minerale: în perioadele de creștere, în perioadele de activitate fizică și psihică intensă și în perioadele de convalescență, când ajută la recuperarea mai ușoară și mai rapidă. De asemenea, Alinan Ostart Complex este recomandat de către specialiști și în situațiile în care există pierderi semnificative de minerale, de lichide și de electroliți.
Cu o aromă plăcută de citrice și un conținut de calciu, magneziu, zinc si vitamina D3 care acopera aportul zilnic recomandat pentru copiii intre 4 și 6 ani, Ostart complex poate fi administrat inclusiv la preadolescenți. Îl poți comanda de pe shopfiterman.ro
Importanța exercițiului fizic regulat pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor
Activitatea fizică regulată este esențială nu numai pentru sănătatea fizică, ci și pentru starea generală de bine și pentru nivelurile de energie ale copiilor. Micuții au nevoie și simt impulsul natural de a petrece timp afară, de a participa în activități fizice care le plac, de a se implica în jocuri de echipă. Înscrierea copilului la un sport cât mai devreme, chiar de la vârsta de 3 ani, este o modalitate excelentă de a-l menține energic și activ și de a-i susține dezvoltarea fiaică și mentală.
Importanța metodelor de gestionare a stresului pentru sănătatea corpului
Poate că te vei întreba ce motive au copiii ca să fie stresați. Poate te gândești la gestionarea stresului numai prin prisma tehnicilor de meditație complicate la care apelezi tu, ca adult, când ai timp – ce copil ar putea face asemenea exerciții, la vârsta preșcolară?
Ei bine, copiii resimt intens perioadele de stres, chiar dacă nu știu să denumească în cuvinte agitația și emoțiile care îi stăpânesc. Tu, ca părinte, trebuie să îi înveți tehnici simple de control al emoțiilor, pe care le vor stăpâni tot mai bine, în timp:
Respirația profundă poate fi explicată încă de la vârste mici și, mai important, poate fi exemplificată. Arată-i copilului cum să respire până își umple pieptul, cum să numere până la 3 până iese tot aerul din plămâni și fă exercițiul împreună cu el. Odată ce exercițiul v-a intrat în obișnuință, întreabă-l cum s-a simțit, înainte și după ce l-a făcut;
Încurajează copilul să petreacă timp afară ori de câte ori se simte copleșit. Puteți îmbrățișa împreună un copac din fața blocului sau puteți găsi forme amuzante în norii de pe cer sau puteți atinge iarba proaspătă – sunt metode simple de a-l menține în prezent și de a-l ajuta să se liniștească;
Învață-l să folosească activitățile care îi plac în mod deosebit pentru a se liniști și a se bine-dispune: desenatul, pictura, muzica sau construitul țin mâinile și mintea ocupate și contribuie la reducerea stresului și la calmarea creierului agitat.
Ca părinți, rolul nostru nu este de a-i proteja pe copii de toate necazurile, amenințările sau dificultățile din lume. Mai degrabă avem sarcina de a le da încredere în ei înșiși și în puterea lor de a găsi rezolvări! Susține dezvoltarea copilului într-un mod discret și neintruziv și pregătește-l pentru viață!
CITEȘTE ȘI DESPRE: Nevoile unui organism puternic, de la mic la mare. Ce poți face pentru un sistem imunitar puternic