Toate viitoarele mame visează la momentul în care își vor strânge bebelușul la piept, și vor încerca să-l alăpteze pentru prima oară. Este un amestec de bucurie și teamă totodată, completate de dorința tuturor mamelor de a oferi tot ceea ce este mai bun pentru bebelușul lor.
Probabil majoritatea proaspetelor mamici au auzit adesea îndemnuri de genul : „trebuie să alăptezi bebelușul la sân”, „laptele matern este cel mai important nutrient pentru sănătatea copilului tău”.
Aceste afirmații sunt adevărate însă….
Există situații în care o parte dintre mămici experimentează emoții negative, dacă află că nu pot alăpta din diverse motive medicale. Alte mămici aleg să nu alăpteze, iar ochii critici a celor din jur nu ezită să apară, ceea ce face ca ea să nu se simtă întru totul mama potrivită pentru copilul său, fapt ce contribuie la creșterea stării de anxietate, ce duce în unele situații la depresia post-partum.
Chiar dacă în final doar hrănirea cu biberonul a bebelușului a rămas pentru acestea singura soluție, unele mame rămân în continuare încercate de un sentiment de vinovăție, pentru că nu pot experimenta împreună cu cel mic emoțiile apropierii ca la sân.
Specialiștii însă au studiat această dezvoltare afectivă dintre mamă și copil, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Iată ce au descoperit:
În urma unei cercetări efectuată acum 60 de ani, Dr. Harry Harlow, de profesie psiholog, a descoperit că apropierea dintre mamă și copil nu rezultă ca urmare a suptului sau a hrănirii cu lapte matern, ci a atingerii, a tandreții și a îndeplinirii nevoilor afective. Studiul a fost aplicat pe puii de maimuță, care au interacționat cu două mame. Una dintre acestea era confecționată dintr-un material dur, iar cealaltă din material textil și moale. Astfel s-au format două grupuri de pui. Deși acestea erau hrănite în mod similar, cu același lapte, din interacțiunea cu mama din textil au rezultat reacții pozitive în dezvoltarea afectivă a grupului, deoarece textura moale a acesteia le-a oferit siguranță și apropiere, spre deoasebire de mama confecționată din material dur, față de care puii de maimuță nu s-au putut atinge, prezentându-se astfel mult mai apatici și cu probleme digestive.
Îi oferim mai puțină iubire bebelușului când îl hrănim cu biberonul?
Răspunsul este nu. Cu biberonul inovator Mammafeel de la LOVI, micuțul tău se va simți foarte aproape de sânul mamei. Culoarea, forma, textura și dinamica tetinei sale sunt inspirate de sezațiile ce apar în timpul alăptării la sân, și în același timp, nu modifică reflexul de supt. Inelul său unic, colorat, din silicon special, asemănător pielii mamei, imită de asemenea moliciunea areolei mamare.
Forma largă, profilată, aproape la fel ca sânul mamei și proporțiile perfecte, ajută gura bebelușului să fie poziționată într-un unghi corect de 157 grade (aproape de 160 de grade, cum se întâmplă natural la sân), cu buzele strâns lipite. Astfel laptele nu se prelinge pe lângă buze, iar copilul poate respira liber pe nas, ceea ce reduce riscul apariției colicilor.
Mămicile pot folosi această soluție inovatoare pentru a împărtăși responsabilitatea hrănirii bebelușului și cu ceilalți membrii ai familiei, astfel dezvoltându-se apropierea copilului și cu cei din jur.
Totodată, alegera unei poziții similare cu cea din timpul alăptării este importantă. Poți așeza copilul pe pielea ta în timp ce-l hrănești și poate asculta și bătăile inimii sau îl poți purta în marsupiu sau în brațe.
Cum să lupți cu gândurile negative?
Disperarea, durerea, senzația de neputință, neîmplinirea, negarea sau furia sunt emoții normale și naturale în timpul schimbărilor hormonale, pe care le percepem drept nedorite și pe care nu le putem ține sub control. Cu toate acestea, în mod natural nu putem fi integral absolviți de aceste emoții, de aceea este recomandat să apelezi fără rețineri la sfaturile unui specialist, pentru a putea trece mai repede și ușor de aceste obstacole.
Cea mai bună mamă din lume!
Nu contează dacă îl hrănești cu biberonul sau îl alăptezi. Ceea ce este important este că îl iubești și îl alinți, că bebelușul tău te are alături atunci când are nevoie de tine. Importante sunt zâmbetul tău, cuvintele duioase, mângâierea și dezmierdarea. Importantă este atingerea ta liniștitoare dată bebelușului, pentru că el să poată crește mare simțindu-se încrezător, sigur, având o stare fizică și psihică foarte bună. Așadar, dragi mămici, sunteți cele mai bune din lume, așa că zâmbiți și îmbrățișați-vă copiii!
Citește și despre: Problemele din perioada alăptării și soluțiile care îți vor spori confortul