Ce este diabetul?
Un copil care bea mult, urineaza mult, este obosit, trebuie supravegheat pentru ca poate avea diabet. Numărul copiilor cu diabet zaharat continuă să crească, în special de tip 1 dar din ce în ce mai des de tip 2.
Diabetul este o afecțiune care va provoca o creștere anormală a nivelului zahărului din sânge, afectând aproape 250 de milioane de oameni din întreaga lume. Există două forme de diabet. „Diabetul de tip 1, sau dependent de insulină, este o boală autoimună: autoanticorpii vor distruge celulele pancreasului care sintetizează insulină (celule beta). Acest lucru va duce la un defect în sinteza hormonului permițând zahărului să „pătrundă” în celule.
Majoritatea copiilor diabetici au acest diabet insulino-dependent, care uneori debutează foarte precoce. Diabetul de tip 2 este diabetul rezistent la insulină, care nu permite zahărului să „pătrundă” în celule. Este cauzată de excesul de greutate și de vârstă, motiv pentru care afectează rar copiii. „Dar vedem din ce în ce mai mulți adolescenți tineri care sunt afectați. Sunt adesea tineri dezavantajați, care au o dietă foarte proastă”.
Citește și despre: Gras și pufos nu înseamnă și sănătos! Semnal de alarmă: OBEZITATEA la copii, unde greșim?
Diabetul juvenil: simptome, vârstă, cauze, speranța de viață
Setea intensă și urina abundentă sunt simptome de avertizare. Diabetul de tip 1 sau diabetul dependent de insulină va provoca prea mult zahăr în sânge, ceea ce se numește hiperglicemie. Anumite semne fac posibilă suspectarea diabetului de tip 1 la copii. Dacă copilul bea mult, urinează mult (poliurie), slăbește în ciuda apetitului păstrat și este obosit, acestea sunt semne care ar trebui să conducă la consultație. Într-adevăr, diabetul de tip 1 trebuie tratat rapid: peste 30% dintre copiii care sunt internați pentru diabet au deja cetoacidoză (deshidratare, vărsături, dureri abdominale, stare de rău , respirație rapidă, crampe și anorexie), o complicație majoră a bolii. Copilul trebuie deci tratat rapid, deoarece aceste simptome pot evolua spre o comă de cetoacidoză și uneori pot duce chiar la deces.
Cauzele dibetului la copii
Dacă cauzele diabetului de tip 1 la copii sunt necunoscute, numărul tinerilor diabetici a cunoscut o creștere anuală. Sunt evocate câteva ipoteze precum prezența unei obezități a mamei în timpul sarcinii, chiar dacă nu are diabet sau chiar diabet de tip 1 la mamă, astfel triplând riscul cu 3 la copilul ei. Sunt prezentate și alte teorii, cum ar fi un sistem imunitar care luptă mai puțin împotriva microbilor din cauza unui mediu din ce în ce mai igienizat.
Diagnosticul diabetului la copii
Există unele semne clinice, deși diabetul este o boală tăcută la început: un sentiment foarte puternic de sete, impulsuri mai frecvente de a urina, ajungând uneori până la udarea patului.
Diferite teste pot confirma prezența diabetului: glicemia capilară este prea mare și o bandă de urină, care evidențiază prezența zahărului în urină (glicozurie). Dacă aceste 2 analize sunt pozitive, se va efectua un test de sânge mai aprofundat și spitalizare timp de câteva zile pentru confirmarea diagnosticului. După aceea, copilul și părinții săi vor trebui să-și schimbe modul de viață pentru a se adapta la diabet.
CITEȘTE ȘI: 10 semne de deficiențe nutriționale la copii
Tratamentul diabetului presupune mai multe etape:
În primul rând, familia trebuie să fie introdusă în regulile de igienă și alimentație esențiale pentru un echilibru bun al diabetului.
Apoi, ea trebuie să se adapteze la multiple injecții de insulină prin stilou injector (pen), care să fie făcute de mai multe ori pe zi. Acest lucru poate deranja copilul în viața de zi cu zi, motiv pentru care, la copiii mici, este indicat să se facă tratament cu o pompă externă, care să permită livrarea continuă a insulinei prin evitarea injectării.
Tipul de insulină (lent, intermediar sau rapid), precum și doza, sunt determinate de medic. În cazul regimurilor cu injecții, monitorizarea riguroasă a glicemiei este importantă. Într-adevăr, dozele de insulină sunt adaptate în funcție de nivelurile de zahăr din sânge observate.
Prin urmare, nivelul zahărului din sânge trebuie măsurat de mai multe ori pe zi, folosind un dispozitiv specific iar măsurătorile trebuie păstrate. În cele din urmă, părinții trebuie să cunoască semnele revelatoare ale unei complicații.
Peste 30% dintre copiii care sunt internați pentru diabet au deja o complicație majoră a bolii, cetoacidoza. Complicațiile pe termen lung ale diabetului sunt numeroase: tulburări de vedere, neuropatii, boli renale. Acestea agravează diabetul și reduc speranța de viață.
CITEȘTE ȘI: Grăsimi bune de care au nevoie copiii
Complicațiile severe ale diabetului zaharat infantil pot necesita spitalizare de urgență.
Acestea trebuie identificate cât mai devreme pentru a le trata rapid si a evita agravarea lor. Complicațiile cronice apar mai ales în vasele mici ale ochilor, rinichilor sau nervilor, provocând retinopatie, nefropatie sau neuropatie. Retinopatia diabetica, boala a retinei, este una dintre principalele complicatii ale diabetului zaharat care poate duce la orbire. De fapt, diabetul este principala cauză a orbirii în lumea occidentală.
Nefropatia diabetică este cauzată de afectarea vaselor mici ale rinichilor.
Prezența proteinelor în urină permite cel mai adesea diagnosticul de nefropatie atunci când nu este detectată nicio altă manifestare. Neuropatia este un atac de afectiuni nervoase. Există și alte complicații, precum lipodistrofiile, hiperglicemia matinală sau tulburările de creștere.
Evoluţia diabetului la copii
Un copil cu diabet zaharat de tip 1 va avea nevoie de tratament pe tot parcursul vieții. Acest lucru necesită în mod evident învățare și adaptare. Într-adevăr, boala implică un risc de hipoglicemie și disconfort, așa că este necesară adaptarea mai ales pentru activități sportive.
Diabetul la copii – Sfaturi pentru părinți
Odată pus diagnosticul, viața de zi cu zi a familiilor este „întoarsă cu susul în jos” și necesită o perioadă de adaptare, timp în care rolul părinților este decisiv. Familia și copilul trebuie să dobândească noi reflexe, atât din punct de vedere igienic, cât și alimentar și automonitorizarea glicemiei (citirea și înțelegerea rezultatelor etc.) sau tratamentul. Constrângerile impuse de diabet și managementul acestuia trebuie înțelese și acceptate: de exemplu, utilizarea unei injecții poate fi percepută ca „răutate”. Prin urmare, este esențial ca copilul să înțeleagă că acest gest este binevoitor. Pentru asta, trebuie să-i explici și să-l liniștești.
Este necesar să se limiteze zaharurile rapide, nu mai mult de o băutură dulce sau suc de fructe pe zi. Este necesar să se limiteze excesele de amidon: ar fi deci necesar să se favorizeze pâinea integrală sau cea cu cereale care au un indice glicemic mai mic decât pâinea albă, și să le împartă în porții mici.
Asigurați o bună igienă orală a copiilor diabetici.
Saliva mai dulce și rezistența scăzută la infecțiile microbiene îi fac pe copiii cu diabet zaharat mai vulnerabili la: carii, infecții bucale (abcese dentare), infecție gingivală. Este important să faceți ceea ce este necesar pentru a evita aceste complicații, asigurându-vă că copilul sau adolescentul mentine o igiena orală bună cu periaj dentar regulat, cu atât mai important atunci când este necesară purtarea de aparate ortodontice pentru malpozitia dentara; să fie urmărit în mod regulat de medicul său stomatolog.
Diabetul neonatal tranzitoriu
La un anumit număr de copii, există o anomalie la nivelul cromozomului 6, o disomie uniparentală paternă pe acest cromozom 6: cele două lanțuri de nucleotide ale cromozomului provin doar de la tată, în timp ce în mod normal un lanț provine din fiecare dintre părinţi.
Cercetările sunt în desfășurare pentru a înțelege modul în care această anomalie de pe cromozomul 6 este responsabilă pentru diabetul neonatal.
Diabetul neonatal se manifestă în primele zile sau săptămâni de viață. Este foarte rar, 250 până la 500.000 de nou-născuți în Europa. La fel de mulți băieți cât fete. Poate fi permanent (tratamentul nu poate fi oprit) sau tranzitoriu (insulina poate fi oprită, de obicei înainte de vârsta de 6 luni, dar o recidivă a diabetului zaharat este posibilă la pubertate sau la vârsta adultă).
CITEȘTE ȘI:
Șocul anafilactic. Primul ajutor împotriva unei reacții alergice severe la copil
Boala (sindromul) Cushing la copii: simptome, diagnostic și tratament
Copiii pot face operații oftalmologice! Ce probleme pot fi rezolvate chiar de la o vârstă fragedă
Alunițele la copii. Ce sunt și când ar trebui să ne îngrijoreze – Sfatul dermatologului
ATENȚIE la intoxicația cu CLOR!
Aerosolii cu dexametazonă și adrenalină pot fi periculoși pentru copii
Analize sange copii | Limfocitele crescute sau scăzute
Stafilococul auriu la copii poate provoca o varietate de infecții grave. Purtătorii sănătoși nu se tratează
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.