Mâncarea oferită bebelușilor are un impact major asupra obiceiurilor sale alimentare ulterioare. Ca atare, este responsabilitatea părinților să vă asigurați că micuții primesc nutrienții adecvați, necesari creșterii și dezvoltarii lor. E important ca preparatele să fie gătite într-un mod care să le confere un gust cât mai bun, iar ingredientele să fie alese cu un plus de atenție. Uneori, procesul de hrănire întâmpină dificultăți. Poate copilul nu agreează ce i-ați pregătit, poate e capricios ori agitat. Intr-o astfel de situație, optați cu încredere pentru cartofii dulci. Alegerea e excelentă, în special pentru bebelușii aflați la etapa întâi a diversificării (6-9 luni).
Cartofii dulci, săraci în grăsimi și cu un conținut de aproximativ 77% apă, sunt hrănitori și delicioși. Cartofii dulci reprezintă unul dintre primele alimente solide recomandate în nutriția bebelușului, începând cu vârsta de 6 luni. La început se pot servi ca piure de legume, în asociere cu alte legume precum morcov, dovlecel, cartof alb, după ce sunt bine fierți sau copți, textura lor fiind cremoasă, placută, ușor de înghițit și de digerat. După vârsta de 8 luni, cartofii dulci se pot consuma și sub formă de degețele (curățați, spălați, tăiați pe lung, copti în cuptor alături de alte legume și serviți eventual cu un sos preparat în casă alături). Aroma lor dulce ii poziționeaza printre preferințele bebelușilor.
Pentru a le crește valoarea nutritivă, cartofii dulci se pot combina cu alte legume, cu ovăz sau orez.
Printre beneficiile cartofilor dulci se numără prevenirea și tratarea constipației, îmbunătațirea vederii datorită aportului de vitamina A provenită din betacaroten, întarirea imunitații (vitaminele C și E ajută în lupta cu răcelile de tot felul la care copiii sunt expuși), întărirea oaselor, prevenirea anemiei.
De regulă, cartofii dulci nu provoacă reacții alergice. Pot exista totuși unele efecte secundare dar care sunt, de cele mai multe ori, ușoare și controlabile. Vă recomandăm să cumparați pe cât posibil cartofi dulci cultivați organic (sfat valabil, de altfel, pentru orice legumă), de dimensiuni medii, cu coajă fermă și netedă (fără zone moi ori pete maronii). Cei mari au un conținut ridicat de amidon. Rețineți, cu cât culoarea cartofului este mai intensă, cu atât este mai bogat în antioxidanți.
Cartofii dulci se păstrează în cămară sau în orice alta zonă uscată, răcoroasă a casei. Depozitați în astfel de condiții, rezistă și până la două săptămâni. Înainte de a-i prepara, necesită să fie spălați și curățați de coajă (mai puțin în cazul celor copți, când se lasă cu tot cu coajă, în cuptorul preîncălzit la 200 grade C). Se pot fierbe în apă, în abur, rapid în oala sub presiune, se poate coace în cuptorul normal ori în cel cu microunde.
Sumarul rețetelor pe bază de cartofi dulci in diversificare (sau batate cum mai sunt denumiți)
- Cartof dulce, mazăre și praz
- Cod cu cartof dulce, roșie și busuioc
- Somon cu cartof dulce și mărar
- Piure de dovleac alb, cartofi dulci, cu iepure
- Piure de cartof dulce cu rață
- Cremă de andive cu cartof dulce
- Orez cu lapte și cartofi dulci
- Carne de pui cu cartof dulce si măr
- Pui cu cartof dulce și alte legume de vară
- Pui cu cartof dulce și alte legume de vară
Cartofi dulci, mazăre și praz la bebelusi
Ingrediente (3 porții):
– o linguriță de unt
– 125 gr. praz, curățat, spălat și tăiat rondele mici
– 175 gr. cartof dulce, curățat și tăiat cuburi
– 100 gr. mazăre congelată
– 400 ml. supă de legume nesarată (vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor)
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, se sotează la foc mic, timp de câteva de minute, prazul și cartoful dulce (acoperiți parțial vasul cu un capac). Se toarnă apoi supa, se lasă la fiert cam 20 de minute și, când legumele sunt înmuiate, adăugați și mazărea. Continuați fierberea încă 10 minute. La final, strecurați legumele și faceți din ele un piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită.
* Pentru că sunt mai accesibile la preț, iar prospețimea li se păstrează, folosiți cu încredere și legume congelate.
Cod cu cartof dulce, roșie și busuioc
Ingrediente (5 porții):
– o linguriță de ulei de măsline
– 75 gr ardei gras roșu curățat de semințe și tăiat cubulețe
– 200 gr roșii fără semințe, tăiate mărunt ( puteți opta pentru roșii în conservă )
– 100 gr ceapă curățata și tăiată mărunt
– 200 gr cartof dulce curățat și tăiat cubulețe
– 300 ml apă
– 250 gr file de cod fără oase și fără piele, tăiat cubulețe
– 15 gr cașcaval ras
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se încinge uleiul. Se adaugă 2 linguri de apă apoi ardeiul, ceapa și se sotează căteva minute. Puneți cartoful, roșiile și apa și lăsați la fiert, la foc mic, circa 20 de minute, până se înmoaie ingredientele. Urmează cubulețele de cod. Continuați fierberea încă 10-15 minute, până când codul e fraged. Mixați astfel încât să se omogenizeze. Amestecați cu cașcavalul ras.
* În timpul preparării, acoperiți parțial crăticioara cu un capac.
Somon cu cartof dulce și mărar
Ingrediente (3 porții):
– o linguriță de unt 82% grăsime
– 75 gr ceapă curățată și tăiată mărunt
– 75 gr morcov curățat și tăiat cubulețe
– 125 gr cartof dulce curățat și tăiat cubulețe
– 250 ml lapte
– 100 gr file de somon fără oase și fără piele, tăiat cubulețe
– 1 linguriță de mărar tocat
– 1 linguriță de zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se topește untul. Se adaugă ceapa și se călește căteva minute. Puneti cartoful, morcovul și căliți alte 5 de minute. Se toarnă laptele, iar conținutul se fierbe circa 20 de minute, până se înmoaie ingredientele. Urmează adăugate cubulețele de somon și mărarul. Continuați fierberea încă 10 minute, până când somonul e fraged. Mixați până la omogenizare. Stropiți cu zeamă de lămâie.
* În timpul preparării, acoperiți parțial crăticioara cu un capac.
** Somonul este bogat în acizi grași polinesaturați, lipide numite benefice. Omega 3 contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a creierului, iar Omega 6 intervine în formarea celulelor. Alegeți somon sălbatic ori de crescătorie BIO (fără adaos de coloranți).
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Piure de dovleac alb, cartofi dulci, cu iepure
Ingrediente (2 porții):
– 200 gr dovleac alb (o bucată mică)
– 200 gr cartofi dulci (3 bucăți)
– 20 gr carne de iepure (se poate înlocui cu orice carne)
– 30 ml lapte
– 2 lingurițe de ulei de măsline
Mod de preparare:
Dovleacul se curăță de coajă, i se scot semințele și apoi se spală. Se taie cubulețe. Procedați la fel și cu cartofii dulci ( curățați, spălați, tăiați cuburi ). Fierbeți la abur legumele și carnea tăiată bucațele, timp de 30 minute. Când sunt moi, mixați toate ingredientele. Întâi carnea, apoi adăugați legumele și la final, laptele. La servire, picurați puțin ulei ( 5 gr / porție )
* Puteți înlocui cartofii dulci cu cartofi violeți ( dau o culoare interesantă preparatului ) sau cu cartofi obișnuiți.
** Carnea de iepure este foarte slabă, cu gust delicat. Are un conținut bogat de vitamine (B3, B12), aminoacizi și minerale (fosfor, în special)
Piure de cartof dulce cu rață
Ingrediente (2 porții):
– 20 gr file de rață
– 300 – 400 gr cartofi dulci (3 – 4 bucăți)
– un praf de nucușoară măcinată
– 50 ml lapte
– 2 lingurițe de ulei de măsline
Mod de preparare:
Cartofii se curăță de coajă și se spală. Se taie cubulețe. Se fierb la abur 30 minute (sau 20 minute la oala sub presiune). În acest timp, frigeți la grătar fileul de rață, fără adaos de materie grasă. Mixați carnea friptă. Când cartofii sunt moi, sfărâmați-i ori pasați-i. Adăugați laptele, apoi carnea mixată și praful de nucușoară. La servire, picurați puțin ulei (5 gr / porție).
* Carnea de rață este bogată în acizi grași mononesaturați (Omega 9), a căror compoziție se apropie de cea a uleiului de măsline. Aceștia reduc riscul afecțiunilor cardiovasculare. Un consum regulat de produse bogate in Omega 9 asigura echilibrul în aportul de lipide.
Cremă de andive
Ingrediente (2 porții):
– 1 cartof dulce
– 1 andivă
– 1 crenguță cimbru
– 2 lingurițe brânză de vaci
– 350 ml apă
Mod de preparare:
Spălați și curățați legumele. Mărunțiți andiva. Tăiați în cuburi mici cartoful. Puneți-le la fiert în apă, timp de 30 minute, cu tot cu crenguța de cimbru. Când sunt moi, mixați-le, nu înainte de a înlatura cimbrul. Adăugați brânză de vaci în momentul servirii.
*Cartoful dulce este perfect în această combinație deoarece maschează mai mult decât orice altă legumă gustul amărui al andivei.
Orez cu lapte și cartofi dulci
Ingrediente (4 porții):
– 1 cană orez
– 4 cartofi dulci
– 2 căni apă
– 2 căni lapte
– un praf de scorțișoară
Mod de preparare:
Spălați și curățați cartofii. Tăiați-i în cuburi mici. Puneți-i la fiert în apă împreuna cu orezul (spălat bine înainte), timp de 15-20 minute. Apoi adăugați laptele și amestecați ușor, astfel încât amestecul să nu se prindă de fundul cratiței. Continuați fierberea încă 20 de minute sau până ingredientele devin moi. Presărați și praful de scorțișoară. Lăsați preparatul la răcit înainte de a fi servit.
* Acest fel este bogat în fibre alimentare care ajută la o bună digestie. Opțiunea de desert este una sănătoasă pentru bebeluși întrucât nu conține deloc zahăr.
Carne de pui cu cartof dulce si măr
Ingrediente (4 porții):
– 40 gr. ceapă tocată
– 15 gr. unt 82% grăsime
– 100 gr. piept de pui tocat
– o jumătate de măr curățat și tocat
– un cartof dulce curățat și tocat (circa 300 gr.)
Mod de preparare:
Se topește untul într-o crăticioară, se adaugă ceapa tocată mărunt cu 2 linguri de apă și se sotează timp de 5 minute. Se pun si bucățile de pui și se sotează până capată o culoare opacă, deschisă. Se adaugă cartoful dulce, mărul și supa de pui simplă ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor ori a cărnii ). Se fierb toate ingredientele la foc mic, circa 25 minute ( crăticioara să fie acoperită parțial cu un capac ). Se pasează până se obține consistența dorită.
Pui cu cartof dulce și alte legume de vară
Ingrediente (4 porții):
– 200 gr cartof dulce, curățat de coajă și tocat
– 100 gr dovlecel curățat și tăiat cubulețe
– 50 gr mazăre proaspătă ori congelată
– 1 ceapă tocată
– 1/2 ardei gras roșu, curățat de semințe și tocat fin
– 1 + 1/2 lingură ulei de măsline
– 1 cățel de usturoi pisat
– 1 piept de pui tăiat bucățele ( aproximativ 125 gr )
– 2 linguri suc de mere
– 1 lingură busuioc proaspăt tocat fin
– 175 ml supă de pui concentrată ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor ori a cărnii )
Mod de preparare:
Într-o oală se sotează în ulei + 2 linguri apă, ceapa, ardeiul gras și usturoiul, până toate legumele se înmoaie. Se adaugă carnea de pui și se continuă sotarea încă 10 minute (la foc mic). Se toarnă sucul de mere și supa de pui concentrată. Puneți apoi cartofii dulci, dovlecelul și lăsați la fiert circa 15-20 minute. Spre final adăugați mazărea care mai fierbe alte 10 minute. Se mărunțesc sau se pasează până la omogenizare. Aromatizați cu busuioc.
* Cartoful dulce, mărul și mazărea conferă o dulceață naturală pe care bebelușii o adoră. Savoarea e dată de usturoi și busuioc întrucât sarea nu se consumă până la vârsta de 1 an.
Piure de linte și legume de vară
Ingrediente (6 porții):
– 250 gr cartof dulce, curățat de coajă și tocat
– 100 gr morcov curățat și tăiat cubulețe
– 15 gr țelină tocată
– 50 gr ceapă tocată ori praz
– 1 lingură ulei
– 50 gr linte roșie sfărâmată
– 200 ml pastă de roșii
– 50 gr brânză Cheddar rasă
Mod de preparare:
Într-o oală se sotează în ulei + apă, ceapa, morcovul și țelina circa 10 minute, până se înmoaie ingredientele. Apoi se adaugă în vas lintea (să fie spălată și pusă la înmuiat cel puțin o oră înainte), cartofii dulci și se continuă încă 5 minute călirea. Se toarnă pasta de roșii amestecată cu o lingură de apă. Se lasă 30 – 40 minute la fiert. Când e gata se ia de pe foc și se combină cu brânza până ce aceasta se topește. Se face piureul cu ajutorul blenderului.
* Lintea e o sursă bună și ieftină de energie. Asigură aportul de fier, în special între 6 luni și 2 ani. Pasta de roșii se poate prepara în casă, trecând roșiile printr-o sită sau se poate cumpăra (conservă, borcan, cutie de carton)
După cum observați, rețetele nu sunt complicat de pregătit, ingredientele nu sunt greu de procurat, iar copiii nu sunt dificil de hrănit cu feluri ce conțin cartof dulce. Pofta mare!
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.