Toate mamele stiu ca a avea un bebelus este sinonim cu multe lucruri minunate insa si cu nopti nedormite. Totusi, cand se termina cu multele treziri nocturne? Citeste la ce varsta poate bebelusul sa renunte la mesele de noapte si cum il poti ajuta sa doarma linistit toata noaptea.
Teoretic, medicii pediatri spun ca la varsta de 6 luni bebelusii nu mai au nevoie de mese in timpul noptii. Totusi, cum bebelusii sunt diferiti, iar motivul pentru care se trezesc noaptea nu e intotdeauna foamea, putini dintre ei asculta din proprie initiativa recomandarile din carti. Modul in care reactionezi vizavi de mesele nocturne depinde in mare masura de cum te simti. Daca ai inceput serviciul sau daca ai mai multi copii si sanse aproape de zero sa te odihnesti in timpul zilei, probabil ca abia astepti sa se termine cu trezirile nocturne.
Retine insa ca un bebelus de 6-9 luni care doarme 5-6 ore legate este minunat. Un somn de 10 ore legate este prea mult pentru un copil cu varsta sub un an. Daca pe de alta parte, nu te deranjeaza sa te trezesti noaptea, sau daca alaptezi practic prin somn, nu ai motive sa il fortezi pe cel mic sa renunte la san inainte de a o face singur. Citește și despre: Mi-am învățat bebelușul să doarmă noaptea și am devenit o mamă mai bună
Renuntarea la masa de noapte a bebelusului
Primul pas spre un somn de noapte linistit este, conform dr. Sears, crearea unei rutine si a unui mediu de somn linistit, in care bebelusul sa se simta in siguranta. Copilul nu trebuie lasat sa planga noaptea, neconsolat, deoarece metoda ii transmite un mesaj gresit si il face sa se simta singur si neimportant. Pe de alta parte, nu trebuie ca la fiecare mica foiala sa raspunzi cu o portie de lapte. Mai degraba incearca sa il linistesti, sa il mangai, sa ii schimbi pozitia, facandu-l sa adoarma la loc.
Motivul trezirilor nocturne dupa varsta de 6 luni este adesea altul decat foamea! Mai degraba discutam de un disconfort legat de burtica balonata, eruptia dentara, caldura. Pusul la san si suptul sunt metodele prin care stiu bebelusii sa se linisteasca insa, pe masura ce cresc, trebuie invatati si cu alte metode de reconfortare. De asemenea, este bine ca bebelusul sa nu creeze o legatura de dependenta intre alaptat si somn. CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Renuntarea la mesele de noapte – Un bebelus care mananca bine ziua se va trezi mai putin noaptea!
Asadar, incearca sa il pui pe bebe mai des la san ziua, sau mareste-i putin portia de lapte praf in cazul in care este alimentat artificial. De mare ajutor poate fi sa il trezesti pentru inca o masa, chiar inainte de a te duce tu insati la culcare. Daca ultima masa de lapte a fost la ora 8, cel mai probabil ca pe la 3 dimineata va cere iar mancare daca nu chiar mai devreme. Pe de alta parte, daca il alaptezi la ora 10-11 seara, ai sanse mari sa nu te mai trezesti pana la 5-6 dimineata.
Daca tii neaparat sa scoti mesele de noapte imediat ce bebelusul implineste 6 luni, este recomandat ca tatal sa se ocupe de bebelus in timpul trezirilor nocturne. Este greu de inteles pentru un bebelus de ce deodata mami, care miroase a laptic, refuza sa ii mai dea sanul. In cazul in care bebelusul doarme in patul familiei, il poti lasa sa decida singur cand e momentul sa renunte la suptul din timpul noptii.
Pana o va face, este comod sa ii oferi sanul in pozitia culcat si in curand vei descoperi ca nu va veti trezi nici unul dintre voi in timpul acestui proces. Astfel, copilul va suge de cate ori simte nevoia si nu te va mai trezi complet.
La ce varsta a renuntat bebelusul tau la mesele de noapte? A facut-o singur, sau l-ai ajutat?
CITEȘTE ȘI: Vrei un copil sănătos emoțional? Iată TOT ce trebuie să faci!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.