Abuzul de antibiotice este periculos, iar efectele sale sunt cunoscute. Stiai insa ca si antibioticele oferite animalelor de ferma, pentru a creste productia, sunt la fel de nocive?
Producatorii de carne administreaza efectivelor de animale antibiotice in doze sub-terapeutice. Este o practica ce se aplica de multa vreme insa de curand, oamenii de stiinta au ridicat o problema: administrarea acestor doze de antibiotic reprezinta un pericol pentru sanatatea populatiei. Iata de ce!
De ce li se administreaza animalelor de ferma antibiotice?
Spre deosebire de medicina umana, in care medicamentele in general si antibioticele in special, sunt administrate doar atunci cand ne imbolnavim, in zootehnie animalelor li se administreaza zilnic doze foarte mici de antibiotice deoarece s-a observat ca aceasta practica se asociaza cu un spor in greutate superior.
Care sunt riscurile administrarii continue de antibiotice la animalele de ferma?
Producatorii de carne nu ofera informatii complete despre antibioticele pe care le utilizeaza. Cea mai mare controversa este legata de faptul ca animalele primesc antibiotice care se folosesc si in medicina umana, iar aceasta administrare continua de antibiotice nu face decat sa duca la selectarea unor specii de bacterii rezistente la antibiotice.
Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat ca „administrarea de antibiotice utilizate in medicina umana sa fie stopata imediat” atunci cand este vorba despre dozele subterapeutice folosite ca stimulenti de crestere. Multe tari din Uniunea Europeana au introdus deja reglementari stricte in aceasta privinta, la care Romania nu a aderat inca.
Un studiu efectuat pe un antibiotic puternic denumit ciprofloxacina a evidentiat exact cat de nociva este practica administrarii antibioticelor in doze subterapeutice la animale.
Ciprofloxacina se folosea pentru tratamentul mai multor infectii grave, inclusiv a celei cu Campylobacter. In Statele Unite, 2,4 milioane de oameni sunt infectati anual cu Campylobacter, si 100 dintre ei mor in urma infectiei.
In anul 1990, rezistenta bacteriei la ciprofloxacina era inexistenta. In anul 1996 s-a aprobat utilizarea ciprofloxacinei in fermele de crestere a puilor pentru carne. In consecinta, in anul 2001, 19% dintre tulpinile de Campylobacter devenisera rezistente la ciprofloxacina.
De ce este nociva administrarea preventiva de antibiotice?
Administrarea preventiva a antibioticelor la animalele crescute pentru carne este daunatoare pentru toata lumea.
Sanatatea umana este afectata in mod negativ deoarece aceasta practica duce la selectarea unor tulpini de bacterii patogene rezistente la antibiotice. Carnea de pui, de exemplu, este contaminata in prezent cu macar o specie de bacterii rezistenta la antibiotice!
Si mediul are de suferit din cauza acestei practici. Materiile fecale ale animalelor care primesc antibiotice, contin la randul lor antibiotice, care contamineaza solul si apele. Doze de antibiotic au fost regasite inclusiv in legumele crescute pe terenuri fertilizate cu ingrasamant natural.
Animalele de ferma nu sunt nici ele protejate. Administrarea preventiva de antibiotice mascheaza efectele unor conditii improprii de crestere, care in mod normal ar expune animalele la numeroase imbolnaviri.
Citeste mai departe despre gainile crescute la sol si carnea bio.
Carnea si ouale provenite de la gaini crescute la sol sunt curate?
Nu. Faptul ca pasarile nu sunt crescute in baterii nu reprezinta nici o garantie ca nu primesc antibiotice in furaj.
Carnea bio are antibiotice?
Reglementarile in ceea ce priveste certificarea produselor ca apartinand categoriei bio sunt ceva mai stricte. Teoretic, aceste animale nu primesc antibiotice. In practica insa, avand in vedere ca solul, furajele si apa sunt contaminate, probabil ca nici aceste animale nu sunt ferite.
Eu nu cumpar carne din comert, in familie se mananca doar carne de la animale de curte.
Desigur ca in aceste conditii, probabil ca in familia ta se mananca o mancare mai gustoasa. Nu neaparat si mai sanatoasa. Faptul ca animalele sunt crescute in gospodariile populatiei nu ofera neaparat o garantie. In multe gospodarii, oamenii au deprins obiceiul de a oferi animalelor furaje combinate care contin deja antibiotice.
Altii le adauga preventiv in apa de baut a animalelor, motivand ca „ asa se face, ca sa nu se imbolnaveasca”. Uneori aceste situatii sunt si mai periculoase, avand in vedere ca nu exista nici un control asupra tratamentelor care le-au fost oferite animalelor, si nici nu se cunoaste cu cat timp inainte de sacrificare a fost intrerupt tratamentul.
Desigur, daca animalele au fost crescute in curtea cuiva apropiat, acest gen de probleme pot fi evitate. Insa faptul ca mediul inconjurator este atat de poluat cu antibiotice face ca, indirect, si animalele crescute „curat” sa fie la randul lor contaminate.
Problema rezistentei la antibiotice este una globala si ne afecteaza pe toti, indiferent de sursa din care consumam carnea. Pentru ca problema majora nu e ca, odata cu carnea, ingeram si o doza oarecare de antibiotice, ci ca aceste antibiotice administrate de rutina duc la dezvoltarea fenomenului de rezistenta la antibiotice.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.