In prezent pe piata exista numeroase tipuri de uleiuri. Afla despre proprietatile lor si modul in care le poti folosi in alimentatia copilului.
Uleiul este foarte important in alimentatia oricui si cu precadere a copilului, creierul avand nevoie de grasimi bune pentru a se dezvolta iar uleiul fiind una dintre surse.
Desigur ca nu toate uleiurile sunt la fel, pe langa faptul ca sunt obtinute din ingredient diferite ele nici nu au aceleasi proprietati, au intrebuintari diferite, anumite temperaturi de gatire si asa mai departe.
Uleiul poate fi folosit in alimentatia copilului mic pentru a da savoare piureurilor, poate fi pus in salate, in mancaruri gatite, la sosuri, la sotat legume, la copt, in aluaturi. Evitati prajitul caci alimentele prajite nu sunt recomandate in nutritia copilului, nici a adultului.
Multa lume e obisnuita doar cu uleiul de floarea-soarelui dar sunt numeroase tipuri de uleiuri. Sa vedem care sunt cele mai intrebuintate uleiuri, caracteristicile lor, modul de folosire.
Tipuri de uleiuri
Uleiul de floarea-soarelui: este cel mai folosit la noi. Bogat in vitamina E, el poate fi folosit la gatit si are un gust usor, placut.
Uleiul de masline: a devenit din ce in ce mai apreciat la noi, fiind considerat unul dintre cele mai sanatoase. Este un ulei monosaturat care poate fi extravirgin considerat cel mai de calitate, virgin sau din samburi de masline mai slab din punct de vedere al calitatii. Au gusturi diferite si puncte de ardere diferite.
Uleiul de susan: este bogat in vitamine si minerale, contine lecitina si este un intaritor al sistemului imunitar si un bun antioxidant. Este folosit in principal in produse de patiserie dar se pot asezona si mancarurile cu el. Cel rafinat are un punct de ardere ridicat si poate fi folosit la prajit.
Uleiul din samburi de struguri: este folosit in salate, in mancaruri raw-vegan dar si la gatit.
Uleiul de rapita: desi multi au amintiri neplacute despre el, din vremea saraciei, a comunismului, uleiul de rapita este foarte sanatos. Este benefic pentru inima, datorita acizilor grasi si a continutului de omega 3 si este perfect pentru gatire usoara, salate, maioneze.
Uleiul de alune: este nutritiv, bogat in calciu, cu proprietati vermifuge si remineralizante. Este de preferat sa fie folosit in mancaruri reci si salate, prin incalzire fiindu-i afectat gustul delicat.
Uleiul de palmier: foarte folosit in industria alimentara deoarece rezista la temperaturi ridicate si poate fi refolosit, el nepreluand mirosul mancarurilor prajite.
Uleiul de nuca de cocos: este bogat in vitaminele E si K, impiedica actiunea nociva a radicalilor liberi asupra organismului. Uleiul de cocos este recomandat pentru gatit de multi specialisti.
Dintre aceste tipuri de uleiuri si am enumerate doar cateva, mai accesibile la noi, unele sunt rafinate altele nerafinate. Sa vedem ce inseamna acest lucru:
Uleiurile rafinate: unele uleiuri se rafineaza pentru a fi mai stabile la gatit, potrivite pentru gatit la temperaturi inalte. Insa conferindu-li-se aceste beneficii, le sunt distruse altele si anume procesul rafinarii le ia aproape toata savoarea si nutrientii.
Uleiurile nerafinate sunt obtinute prin presare la rece si isi pastreaza toate proprietatile, vitaminele, savoarea si culoarea. Sunt potrivite pentru gatire la temperaturi cat mai joase sau pentru folosit ca atare, la asezonarea mancarurilor, salatelor. Nu sunt potrivite pentru gatit deoarece au punct de ardere foarte scazut si pot devein toxice cand sunt puse pe foc.
Modul de intrebuintare al uleiurilor:
Pentru gatit: cele mai potrivite sunt uleiul de rapita, floarea-soarelui si palmier, dar si uleiul de porumb sau de soia, daca sunt rafinate.
Pentru prajit: datorita punctului inalt de ardere, ideale sunt uleiul de palmier si cel de susan.
Pentru sotat: uleiul de masline, de nuca de cocos, de samburi de strugure, de floarea-soarelui, toate sunt foarte bune de folosit la sotat.
Pentru asezonat salate sau in mancaruri reci: uleiul de masline, de nuci, de alune, de susan.
Iata si punctele de ardere pentru diferite uleiuri:
- Ulei de palmier: 235 grade C
- Ulei de floarea soarelui: 227 grade C
- Ulei de samburi de masline: 238 grade C
- Ulei de masline extra-virgin: 190 grade C
- Ulei de rapita: 240 grade C
- Ulei de porumb: 232 grade C
- Ulei de susan: 232 grade C
Cum pastram uleiul?
Trebuie sa stim ca atat caldura cat si lumina pot afecta calitatea uleiului, de aceea trebuie depozitat in locuri intunecoase si racoroase, uscate, cum ar fi camara.
Recipientul de pastrare al uleiului ar trebui sa fie de sticla, de culoare inchisa. In special uleiurile polinesaturate sunt afectate de caldura, de aceea acestea pot fi pastrate in raftul frigiderului pentru a nu rancezi. In general perioada de valabilitate a uleiurilor este de 6 pana la 8 luni de la deschidere.
Cum ne debarasam de uleiul folosit la gatit?
Una dintre problemele oricarei gospodine este legata de debarasarea de uleiul folosit. Ideal ar fi sa aflam despre centrele/punctele de colectare a uleiului folosit si sa-l predam acolo.
In nici un caz nu se arunca in chiuvete sau vase de wc deoarece poate bloca si distruge conductele. Daca nu gasiti puncte de colectare, puneti-l in recipient etans si depozitati-l unde depozitati si gunoiul menajer.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.