Uleiul de masline este cunoscut si recunoscut pentru numeroasele sale proprietati benefice asupra sanatatii. Cel mai recomandat este uleiul de masline extra-virgin, care este obtinut din prima presa la rece si nu este supus procesarii chimice, prin urmare toti nutrientii sai raman intacti. Afla care sunt beneficiile pentru sanatate ale uleiului de masline si cand se poate introduce in meniul bebelusului.
Sa vedem care sunt aceste valori nutritionale ale uleiului de masline:
- Este bogat din punct de vedere caloric;
- Contine grasimi monosaturate care scad colesterolul rau si cresc colesterolul bun;
- Contine acizi grasi asemanatori celor din laptele matern, acizi care ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului;
- Contine acid oleic care contribuie la dezvoltarea creierului;
- Este bogat in vitaminele A, C, D, E, K precum si in complexul de vitamine B;
- Este o importanta sursa de anti-oxidanti care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului;
- Contine amino-acizi esentiali care ajuta la refacerea celulelor si contribuie la mentinerea unui sistem cardio-vascular sanatos;
- Are proprietati anti-inflamatoare care previn sau limiteaza alergiile.
Este uleiul de masline recomandat in meniul bebelusilor – Cand se poate introduce?
Pentru toate proprietatile sale benefice enumerate anterior uleiul de masline este recomandat in meniul bebelusilor de la varsta de 6 luni, de la inceperea diversificarii, dar cu anumite precautii deoarece in cantitate prea mare poate provoca diaree, deci trebuie dozat cu grija in mancare. Uleiul de masline inlocuieste cu succes alte tipuri de uleiuri mai putin sanatoase si poate fi inclus in dieta copilului in diverse moduri: presarat deasupra legumelor fierte sau coapte, amestecat in piureuri de diverse legume, inclusiv de cartofi, in supe dupa ce a fost stins focul.
Trebuie sa tineti cont ca multor bebelusi gustul uleiului de masline li se pare prea puternic si de aceea trebuie sa incepeti cu cantitati infime, cam un sfert de lingurita pana se obisnuieste, si din acest motiv dar si din cauza efectului laxativ. Uleiul de masline provoaca foarte rar alergii, dar ca in cazul oricarui aliment trebuie sa se ia masuri de precautie, de aceea cand il oferiti pentru prima data trebuie sa fie in combinatie cu un aliment deja testat si tolerat, astfel in cazul unei reactii alergice sa stiti care este “vinovatul”.
Cum alegem cel mai bun ulei de masline?
In primul rand trebuie sa ne asiguram ca alegem uleiul de masline extra-virgin, datorita proprietatilor sale deja mentionate. Exista si alte tipuri de ulei de masline, mai ieftine, dar de calitate mai slaba de aceea nu trebuie sa facem rabat cand vine vorba de dieta copilului. Pe langa ulei extra-virgin care este cel mai recomandat mai putem gasi pe rafturi:
- Ulei de masline virgin: diferenta dintre acesta si cel extra-virgin fiind aciditatea mai mare;
- Ulei de masline: acesta este ulei de masline virgin amestecat cu ulei de masline rafinat si de calitate mai slaba. Este recomandat mai mult pentru gatit decat pentru salate sau pentru presarat peste mancare;
- Ulei de samburi de masline: acesta este cel mai ieftin dar si de calitatea cea mai slaba si nu se recomanda in dieta copiilor.
Alegeti uleiul de masline ambalat in sticle inchise la culoare in defavoarea celor transparente, aceasta deoarece sticlele intunecate previn oxidarea si deci deteriorarea uleiului de masline.
Uitati-va daca pe eticheta este trecuta data recoltarii/ producerii, ceea ce este recomandat. Uleiul de masline este cu atat mai bun cu cat este mai proaspat, perioada optima de pastrare fiind de maximum 2 ani, in conditii potrivite si anume in incaperi intunecoase si la temperature camerei.
Cum mai putem folosi uleiul de masline in afara de gatit?
Multa lume recomanda folosirea uleiului de masline la masajul bebelusului. Inca nu exista studii stiintifice care sa confirme sau sa conteste beneficiile uleiului de masline asupra pielii sugarului astfel incat alegerea revine parintilor. Cert este ca uleiul de masline extra-virgin este lipsit de chimicale, spre deosebire de uleiurile speciale de masaj pentru bebelusi care uneori chiar abunda in substante nocive desi sunt produse destinate copiilor! Evitati insa folosirea uleiului de masline daca pielea copilului este afectata de eczema deoarece acidul oleic o poate accentua.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.