Astepti cu nerabdare ca cel mic sa manance singur si sa foloseasca tacamurile. Iata la ce varsta se intampla de obicei asta, si cum il poti ajuta! Dupa ce ai trecut cu bine des inceputul diversificarii te vei intreba cand mananca bebe singur?
Mancatul singur este un aspect important in evolutia copilului. Exista mai multe etape in acest proces, care vor duce in cele din urma la folosirea cu naturalete si indemanare a tacamurilor. Multi parinti se intreaba ce trebuie sa faca pentru a-i invata pe copil sa manance singuri. De fapt, este o abilitate care se dobandeste treptat si este important sa il lasi pe cel mic sa incerce sa manance singur atunci cand manifesta interes pentru asta.
Multi parinti amana momentul pentru ca le e groaza de mizeria pe care o va face cel mic prin casa. De multe ori copilul isi pierde interesul, astfel ca ajunge ca la 4-5 ani sa fie in continuare hranit de catre adult.
Cand mananca bebe singur – Mancatul cu mana
Mancatul cu mana incepe undeva in jurul varstei de 8 luni. Intai, bebelusul va apuca mancarea in pumn si va incerca sa o indese in gura. Mai tarziu, va incepe sa isi foloseasca degetele si sa apuce mancarea cu doar 2-3 degete. Asigura-te ca ii oferi ocazia sa invete sa manance singur, ca ii oferi bucatele de mancare destul de mari cat sa le poata apuca, dar prea mici ca sa se inece cu ele. Daca pare sa aiba dificultati in a-si folosi degetele, da-i intai cate o bucatica de mancare pe care sa o apuce singur. Daca nu o ia de pe masa, incearca sa i-o dai din mana. Exersati asta cateva minute la inceputul fiecarei mese, pana cand il vezi ca reuseste sa apuce cu degetul mare si aratatorul. CITEȘTE ȘI: OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută
Cand mananca bebe singur – Folosirea linguritei
In general, copiii trebuie sa fie in stare sa manance singuri cu lingurita in jurul varstei de 2 ani. Totusi, multi dintre ei reusesc sa faca asta mai devreme, daca sunt lasati sa incerce. In principiu, la varsta de un an, copiii sunt in stare sa se hraneasca singuri, chiar daca fac mizerie in jurul lor! Atunci cand il asezi pe bebelus la masa, da-i si lui o lingurita a sa. Bebelusul va exersa, la inceput neindemanatic, folosirea linguritei. Cand reuseste sa isi bage lingurita in gura, ajuta-l sa ia un strop de mancare in ea si sa o duca la gurita. Repeta miscarea de cateva ori, si va intelege ideea.
Odata ce a facut-o, ofera-i pe langa lingurita si un bol cu mancare. Bolurile cu ventuza sunt cele mai indicate, ca sa nu il verse dintr-o singura miscare. Ajuta-l sa duca mancare in gura cu lingurita, si reaminteste-i sa faca asta ori de cate ori se va lasa distras de joaca cu mancarea. Vei pastra cele doua boluri cu mancare pana cand bebelusul va reusi sa manance mai mult de jumatate din cantitatea de mancare pusa in bolul lui. Atunci, poti renunta sa il mai hranesti tu si va fi suficient sa il supraveghezi sau sa il ajuti cu cate o inghititura mai mare.
Nu uita ca in aceasta faza e indicat sa ii oferi supe crema, piureuri de legume si alte mancaruri cu o consistenta ceva mai crescuta, care sunt mai usor de tinut in lingurita. Exista copii care refuza sa incerce sa se hraneasca singuri deoarece nu le place sa se murdareasca. In acest caz, arata-i celui mic ca ai un prosop la indemana, cu care sa il stergi ori de cate ori este nevoie. Citește și despre: Trucuri pentru un copil care nu mănâncă aproape nimic. Cum îl poți convinge să accepte o diversitate de alimente?
Folosirea furculitei
Copilul mananca singur. Specialistii spun ca cel mic ar trebui sa foloseasca singur furculita in jurul varstei de 2 ani. In realitate, multi copii fac asta cu indemanacre inca de la 15-18 luni. Ofera-le o furculita pentru bebelusi si ceva moale, care se inteapa usor cu furculita, cum e o bucata de branza sau una de pui. Evita pentru inceput bucatile de fructe, care aluneca, sau cele de cartof, care se sfarama. Nu vrei sa cel mic sa fie frustrat inca de la primele incercari! Multi copii sunt fascinati de folosirea furculitei, si vor incerca iar si iar, pana cand ajung sa se priceapa. In ciuda acestui fapt, majoritatea inca prefera sa manance cu mana pana mai tarziu, cand convenientele sociale se vor impune.
Copilul tau la ce varsta a inceput sa manance singur?
Citește și despre:
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Copilul se lovește singur – De ce se întâmplă asta și cum îl poți ajuta
Cum învățăm copilul să se îmbrace singur?
Bebe face primii pași? Cum îl protejezi de căderi și lovituri
3 motive pentru care piticul tau refuza sa manance
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.