Acidul folic sau vitamina B9 este o vitamina esentiala in sarcina, deoarece poate reduce riscul de malformatii congenitale ale fatului. Vitamina B9 are un rol important in producerea celulelor rosii, iar carenta ei poate duce la anemie.
Studiile arata ca suplimentele de acid folic au un efect pozitiv in sarcina. Femeile pot reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural precum spina bifida, luand suplimente de acid folic. Spina bifida este un defect al coloanei vertebrale in care una sau mai multe vertebre nu se formeaza corect, lasand o deschizatura sau o fisura.
Surse bune de acid folic sunt cerealele integrale, legumele verzi, sfecla rosie, portocale, banane. In cazul acidului folic, sursele naturale nu pot asigura necesarul zilnic recomandat. Mai mult decat atat, acidul folic din suplimente se asimileaza mai usor decat cel din surse naturale, acesta fiind foarte sensibil la lumina si caldura.
Cand se administreaza suplimentele cu acid folic?
Specialistii atrag atentia ca femeile ar trebui sa suplimenteze doza de acid folic chiar inainte de conceptie cu cateva luni. Chiar si viitorului tatic ii sunt recomandate aceste suplimente. Creierul si coloana vertebrala se formeaza intre zilele 22 si 28 de sarcina, cand multe feme nici nu banuiesc ca sunt insarcinate, aceasta fiind perioada de risc.
Care este necesarul zilnic de acid folic in sarcina?
Necesarul de acid folic in sarcina este de 600 mg, cu 200 mg mai mult decat in mod normal. Aceasta doza este necesara pana in saptamana 12 de sarcina, tubul neural fiind complet dezvoltat atunci. Si dupa aceasta saptamana ai nevoie sa asiguri cel putin 400 mg de acid folic zilnic.
Top 5 alimente bogate in Acid folic:
- Cerealele integrale si painea (graham sau integrala) combinate cu legume verzi (salata, verde, ceapa verde, spanac, mazare, varza) aduc un necesar maxim de acid folic.
- Lintea – doar o portie asigura 50% din necesarul zilnic. Lintea mai este o sursa buna de proteine vegetale, fier si fibre. Pentru a creste valoarea proteinelor este indicat sa fie asociata cu cereale, orezul ar fi o alegere foarte buna.
- Citricele – in special portocalele. Un pahar de suc de la doua portocale stoarse asigura 100 mg de acid folic.
- Avocado – dintr-un fruct poti obtine aproximativ 25% din doza zilnica de acid folic. Avocado este o sursa excelenta de acizi grasi nesaturati de care bebelusul tau are mare nevoie pentru o buna dezvoltare a sistemului nervos central si a creierului.
- Broccoli – este, de asemenea, o sursa buna de acid folic, o portie asigurand 100 mg din doza zilnica recomandata. Dintre toate legumele, broccoli contine cel mai mult fier. In cazul in care esti vegetariana, broccoli te poate proteja impotriva anemiei.
Te-ar mai putea interesa pe aceeas tema:
Pericole alimentare in timpul sarcinii
Controalele medicale in sarcina
Factorul Rh
Ghidul analizelor de sange in sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.