Alimentația optimă a mamei în perioada alăptării. 10 idei de gustări pentru proaspetele mămici
Continuăm materialul despre alimentația din timpul perioadei de alăptare cu prezentarea a 10 sugestii de gustări, potrivite pentru nevoile copilului și ale mamei. După cum am mai scris și în prima parte, laptele matern este sănătate curată pentru bebeluș. Toți experții îl recomandă exclusiv până la 6 luni. Se digeră mult mai ușor în comparație cu laptele praf, ca atare copiii alăptați pot mânca mai des decât cei hrăniți artificial, cu lapte formulă specială. Cea mai bună modalitate de a stimula producția abundentă de lapte este de a-ți hrăni puiuțul de câte ori îi este foame, fără a-i limita numărul meselor.
Să nu vă îngrijorați că alăptatul v-ar limita libertatea de mișcare. Hrănirea la sân nu echivalează cu statul, luni de zile, în casă. În măsura în care sunteți dispuse, puteți călători cu ușurință oriunde, alăptând în public, fără a deranja majoritatea celor aflați în preajmă. Să nu vă temeți că sânii vi se vor lăsa. Genetica și organismul sunt factorii care, până la urmă, determină fermitatea lor. Cu plusuri date de exerciții ale mușchilor pectorali sau, pentru formă, de alegerea unui sutien potrivit.
Mămici, purtați-vă de grijă hrănindu-vă sănătos. Nu vă neglijați! Nevoile unei mame sunt la fel de importante precum nevoile copilului. Canalizați-vă energia către interacțiunea cu bebelușul. Fiți lui și familiei un model de urmat și în privința a ceea ce mâncați.
Haideți să vedem ce ați putea servi în timpul unei zile, între mese.
Citește și despre: Cum să crești producția de lapte matern. Cele mai bune 30 de alimente care stimulează lactația
Idei de mancare cand alaptezi
- Pastă de ton
- Sandwich cu șuncă de curcan, pesto, brânză de capră și roșii
- Sandwich cu avocado, roșii și busuioc
- Sandwich cu sardine
- Sandwich cu guacamole, roșii și brânză brie
- Guacamole
- Hummus
- Pastă de nuci cu usturoi
- Pâine cu banane
- Batoane energizante
Pastă de ton
Pentru a face preparatul light, la această rețetă, maioneza clasică se înlocuiește cu iaurt. Opțional, se pot adăuga castraveți ori varză de Bruxelles.
Ingrediente (pentru 2 porții)
– 2-4 felii de pâine
– 1 conservă de ton în apă, bine scursă ( 180 gr )
– 1 tulpină de țelină ( apio ), tocată mărunt
– 1 + 1/2 iaurt simplu
– 1 linguriță de curry ( pastă de curry )
– 1 cățel de usturoi pisat
– 1/2 cană de cașcaval ras sau brânză Gouda rasă
Mod de preparare:
Amestecați bine tonul, țelina, iaurtul, curry și usturoiul. Pasta rezultată se întinde pe feliile de pâine, urmând să adaugați brânza rasă deasupra. Apoi, feliile de pâine se coc 5 – 7 minute în cuptor ( să fie încălzit în prealabil la 180 grade ), până când se rumenesc ușor, iar stratul de brânză se topește.
Citește și despre:
Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere! Nu ceasul spune când trebuie hrănit, ci chiar puiuțul pe care îl ții în brațe
Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Alăptarea poate fi GREA! Ce trebuie să știe mamele pentru a putea trece peste perioadele dificile
Sandwich cu șuncă de curcan, pesto, brânză de capră și roșii
* Dacă preparați această gustare pentru „la pachet” sau pentru „mai tarziu”, adăugați roșia în sandwich chiar întaintea de a-l servi.
Ingrediente (pentru 1 porție):
-2 felii de pâine integrală ori o baghetă integrală, tăiată pe lung
– 1 linguriță de muștar
– 2 linguri de brânză de capră
– 2 linguri de Pesto ( mix-ul de busuioc, muguri de pin, ulei de măsline, parmezan ras, brânză Pecorino rasa, puțin usturoi, un praf de sare )
– 6 felii de șuncă de curcan (produs fiert)
-1/2 roșie, tăiată felii subțiri
Mod de preparare:
Întindeți muștarul pe una dintre feliile de pâine. Pe cealaltă felie întindeți brânza de capră, peste care adăgați pesto, apoi salamul și roșia. Uniți feliile de pâine și savurați un sandwich absolut delicios.
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
Sandwich cu avocado, roșii și busuioc
* Busuiocul dă o aromă aparte fructului de avocado. Dacă însă nu aveți la îndemână bucuioc proaspăt, îl puteți înlocui cu Pesto.
Ingrediente (pentru 1 porție):
– 2 felii de pâine integrală
– 1 linguriță de muștar
– 1/2 roșie, tăiată felii subțiri
– 1/4 avocado, feliat
– 4 frunze mari de busuioc proaspăt
– sare și piper negru măcinat
Mod de preparare:
Întindeți muștarul pe o felie de pâine. Adăugați roșia, avocado și busuiocul, apoi presărați sarea și piperul. Puneți deasupra cealaltă felie de pâine
Sandwich cu sardine
* Un sandwich doar cu sardine ar fi cel mai simplu de preparat, însă nu atât de gustos ca atunci când îi adăugăm câteva ingrediente. Sardinele se pot înlocui cu pește afumat.
Ingrediente (pentru 2 porții):
– 1 conservă de sardine (100gr.)
-2 felii de pâine integrală
– 1 lingură de ceapă tăiată mărunt
– 1 lingură de iaurt simplu
– 1 linguriță de muștar
– 1 lingură de suc de lămâie proaspăt stors
Mod de preparare:
Scurgeți sardinele, iar apoi adăugați ceapa, iaurtul, muștarul și sucul de lămâie. Întindeți compoziția pe 2 felii de pâine prajită.
Citește pe larg despre: Frenul restrictiv poate afecta hrănirea la sân a bebelușului. Intervenția de frenectomie (tăierea frenului lingual)
Sandwich cu guacamole, roșii și brânză brie
* După o pauză de 9 luni, brânza brie se poate întoarce în meniul proaspetelor mămici. Pasta de guacamole se poate înlocui cu câteva felii de avocado copt peste care presărați sare și piper.
Ingrediente (pentru 4 porții):
– 2 felii de pâine integrală
– Guacamole (folosiți rețeta de mai jos)
– 1/2 roșie tâiată felii subțiri
– 120 gr. brânză brie, felii.
Mod de preparare:
Prăjește pâinea și întinde pe una dintre felii pasta de guacamole. Puneți deasupra feliile de roșie, brânza brie și cealaltă felie de pâine.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
Guacamole – Idei de mancare cand alaptezi
* Avocado este un fruct sănătos, atât pentru adulți cât și pentru copii. Guacamole se poate servi alături de chipsuri tortilla sau de legume crude, se poate întinde pe pâine ca sandwich sau pe post de condiment pentru taco sau quesadilla.
Ingrediente (pentru 2 porții):
– 2 fructe de avocado
– 2 linguri de suc de lămâie
– 1 roșie tăiată cubulețe
– 1/4 cană de iaurt simplu
– 1-2 căței de usturoi pisați
– 1/2 linguriță de sare
– 1/2 linguriță de chimion (opțional)
– 1/2 linguriță de praf de chili (opțional)
– 1/4 linguriță de ardei iute (opțional)
Mod de preparare:
Se taie avocado pe jumătate și se elimină sâmburele. Scobiți fructul de miezul moale cu ajutorul unei linguri și pasați-l bine. Stropiți-l cu suc de lămâie și amestecați. Adăugați roșia, iaurtul, usturoiul, sarea, chimionul, praful de chili, ardeiul iute și mixați-le până se omogenizează. La final, acoperiți compoziția cu o folie alimentara și păstrați-o la frigider timp de 30 minute înainte de a o servi pe felii de pâine normală ori prajită.
CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre alăptarea copiilor mai mari de 1 an
Hummus – Idei de mancare cand alaptezi
* După realizarea acestei rețete de hummus, puțini sunt cei care mai acceptă un alt mod de a o prepara. Atât de delicioasă este!
** Personal folosesc doar conserva cu pasta de năut
Ingrediente (pentru 3 porții):
– 1 conservă de năut boabe (540 gr.) sau de năut pasat
– 6 linguri de ulei de măsline
– 1/4 cană de tahini (pastă de susan)
– 4 căței de usturoi decojiți
– 1 lingură chimion
– 1/2 linguriță sare
– boia de ardei dulce sau iute (după gust)
– zeama de la o lămâie
– 2 linguri de apă (opțional, în cazul în care vreți să subțiați preparatul).
Mod de preparare:
Scurgeți năutul de sucul propriu, decojiți boabele și pasați-le cu blenderul (sau, mai simplu, cumpărați direct pastă de năut). Adăugați apoi uleiul, lămâia, sosul tahini, usturoiul, chimionul, sarea și mixați totul până ce ingredientele se omogenizează. Subțiați cu apă pentru a obține o consistență mai moale. Ornați din loc în loc cu boia de ardei.
ÎNCEARCĂ ȘI: Alimentația mamei în perioada alăptării. 10 idei de mese principale pentru proaspetele mămici
Pastă de nuci cu usturoi
* Se recomanda ca nucile să fie foarte bune la gust pentru această rețetă (nu cu iz iute, gust ușor amărui sau rânced). Preparatul final se poate servi cu pâine integrală, biscuiți sărați ori legume.
Ingrediente (pentru 2 porții):
– 3 felii de pâine integrală
-1/4 cană de nuci
– 3 căței de usturoi curățați
– 3/4 cană de apă
-3 linguri de suc de lămâie
– 1 lingură de ulei de măsline
– 2 linguri de pătrunjel proaspăt
– sare și piper negru macinat
Mod de preparare:
Prăjiți pâinea și sfărâmați-o cu robotul de bucătărie până se face pesmet. Adăugați nucile, usturoiul și amestecați-le cu blenderul până devin omogene. Adăugați apa, sucul de lămâie, uleiul, pătrunjelul, sarea, piperul continuând blenduirea până obțineți o consistență asemănătoare hummusului. În cazul în care pasta rezultată este prea uscată, mai completați cu puțină apă.
Pâine cu banane
* Este potrivit să aveți la îndemână această rețetă pentru a folosi bananele înainte de a se altera (dacă nu sunt consumate repede, bananele capătă numaidecât o culoare urâtă, maronie).
** Uleiul de canola se poate înlocui cu ulei de floarea soarelui/struguri
Ingrediente
– 3 banane bine coapte, zdrobite cu furculița
-2/3 cană de zahăr
– 1/2 cană de iaurt simplu sau de vanilie
– 1/4 cană de ulei canola (un produs foarte sănătos datorită conținutului bogat de Omega 3)
– 2 ouă bătute
-1 cană și 1/2 făină albă
– 1/2 cană de stafide
– 1+1/2 linguriță de bicarbonat
– 1 linguriță de praf de copt
-1/2 linguriță de sare
Mod de preparare:
Într-un castron mare, amestecați bananele, zahărul, iaurtul, uleiul și ouăle. În alt castron, amestecați făina, stafidele, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Adăugați al doilea castron peste primul (cel cu banane). Turnați compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (utilizați tava de chec). Coaceți preparatul circa 1 oră, in cuptorul încălzit în prealabil la 180 grade C. La final, folosiți o scobitoare pentru a-i testa textura. Lăsați pâinea să se răcească 10 minute în tavă înainte de a o scoate pe un platou.
Batoane energizante – Idei de mancare cand alaptezi
* Fructele uscate se taie destul de greu. Dacă nu le găsiți direct tăiate și ambalate, ungeți-vă cuțitul cu ulei înainte de a le toca.
Ingrediente (pentru 24 de batoane)
– 3 căni de fulgi de ovăz
-1 cană de făină albă
– 1 cană de zahăr brun
– 1 cană de caise uscate tăiate în bucăți
– 2/3 cană de migdale prăjite
– 1/2 cană de germeni de grâu prăjiți
– 1/2 cană de stafide albe
– 2 ouă bătute
– 1/2 cană de ulei de canola (de floarea soarelui/struguri)
-1/2 cană de sirop de agave sau miere/sirop de arțar/melasa/sirop de porumb
Mod de preparare:
Într-un castron mare, amestecați fulgii de ovăz, zahărul brun, caisele, migdalele, germenii de grâu și stafidele. În alt castron, bateți ouăle, impreună cu uleiul și siropul dulce ( mierea ), apoi răsturnați totul peste compoziția de ovăz. Amestecați până se inmoaie. Întindeți compoziția obținută în 2 tăvi și coaceți preparatul timp de circa 30 minute, în cuptorul încălzit în prealabil la 180 grade C. Când e gata, lăsați-o să se răcească în tavă și abia apoi tăiați-o sub formă de batoane (să fie totuși puțin calduță căci altfel se va sfărâma).
Nu trebuie ca mesele să corespundă normelor convenționale de mic dejun, prânz, cină. O supă se poate consuma la fel de bine dimineața, budinca rămasă de seara e binevenită oricând a doua zi, iar omleta e foarte bună preparată seara, la cină. Important este să vă hrăniți bine, asumându-vă o flexibilitate în program și în felurile preparate. Dacă nu dispuneți de timp de stat în tihnă la masă, mâncați des, în cantități mici, pe durata întregii zile. Gustările de mai sus sunt perfecte în orice moment. Pofta mare, mame minunate!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.