În prezent, rafturile magazinelor alimentare sunt înțesate de tot felul de produse, printre ele numărându-se și unele nesănătoase, toxice chiar. Această ramură a industriei calcă pedala de accelerație de la o zi la alta, fabricând mai mult și mai mult, în interesul cantității, nicidecum a cantității. Se discută deseori despre anumite preparate dăunătoare sau nocive organismului. Aparent în variante bune, apetisante și gustoase, ascund în spatele etichetelor ingrediente mai puțin știute. Am prezentat deja cât de periculoase sunt mezelurile, chips-urile, sucurile și tipul mâncării fast-food. Venim acum cu recomandări din zona dressing-urilor, în ideea de a fi pe cât posibil evitate, din cauza conținutului lor artificial.
„Păcăleala” frecvent întâlnită apare atunci când încercăm să ne autoconvingem că o cantitate mică dintr-un preparat junk nu dăunează grav sănătății, chiar dacă e ingerată în mod constant. Siguranța stării de bine e susținută de mental, însă e șubredă din punct de vedere practic. I-a fost vreodată rău copilului după ce a mâncat un sandwich cu maioneză? Sau un hot-dog cu ketchcup? Sigur că da, dar deoarece de multe ori n-a avut nimic, de ce m-aș îngrijora? E ceva de genul, n-are rost să mă stresez dacă copilul e ok. Abia atunci când îi va fi rău, o să văd cum o să gestionez eu o nouă dietă (regim, tratament, etc.). La momentul cu pricina, altfel de ce-aș lua măsuri din timp? Vă lămurim noi, pentru că unele efecte ale nutriției defectoase nu se observă în termen scurt, ci după o lungă perioadă. Și, când te dumirești care e cauza deteriorării sănătății, încep să-ți încolțească și parerile de rău.
Partea proastă este că preparatele și sosurile cele mai gustoase sunt acelea care ar cam trebui evitate. Nici să nu ne gândim cum ar fi un meniu cu cartofi prăjiți fără un sos alături. De asemenea, ce rost ar mai avea o friptură pusă pe grătar, dacă nu o marinăm cu condimente la plic, special combinate pentru carne. Toți știm că minunile astea au un potențiator de gust incredibil, iar plăcerea de a le savura, caracterizează majoritatea. Citește și despre: 4 Alimente total INTERZISE în meniul copilului, nu sunt recomandate nici măcar adulților!
Ai putea mânca pizza fără sos roșu? Dar cartofi prăjiți fără să-i întingi în maioneză?
Dacă ați conștientiza cât de rele sunt dressing-urile și sosurile procesate din magazine, le-ați înlocui de îndată cu variante sănătoase, la fel de gustoase. Știm că e frustrant, enervant, în trend, dar a sosit momentul în care să spunem „STOP” tentațiilor și să identificăm ce e bun și ce e rău pentru organism (al nostru, însă mai ales al copilului). Promitem să nu vă înșirăm o ditamai lista, ci doar 5 preparate gustoase, des întâlnite în cămările noastre, comune meniurilor fast-food și nu numai, însă inadecvate unui stil de viață sănătos. CITEȘTE ȘI: 10 semne de deficiențe nutriționale la copii
#1 Maioneza
Maioneza din comerț este full de grăsimi nesănătoase. Da, știm că există și grăsimi sănătoase, dar sosul de maioneză la tub sau la borcan nu are vreo urmă din ele. E preparată în principal cu ulei de soia, unul dintre cele mai nocive uleiuri care se pot consuma. Produsul provoacă un adevărat haos la nivel celular, poate cauza obezitate, declanșa diabet sau afecțiuni cardiace.
Chiar dacă nu este un preparat dulce, maioneza are un nivel ridicat de fructoză, un compus organic care, consumat în exces, îngreunează funcțiile ficatului.
Dacă am evita să mai cumpărăm maioneză din market și să alegem a o prepara în casă, organismul nostru ne-ar ridica o statuie. Pentru o variantă apetisantă, sunt necesare câteva ingrediente de bază: ulei (preferabil de măsline), gălbenușuri de ou, zeamă de lămâie, muștar și puțină sare. Iese la fel de gustoasă ca cea din comerț, timpul de preparare este relativ scurt, iar efectele dăunătoare asupra sănătății dispar.
Încercați chiar azi cea mai simplă rețetă de Maioneză de casă
Într-o farfurie adâncă, se bat rapid cu furculița (ca la omletă), 1 gălbenuș, 1 linguriță de muștar clasic, puțin ulei, câteva picături de zeamă de lamâie și un praf de sare. Compoziția crește (se înmulțește odată cu cei 125 ml de ulei, turnat treptat, puțin câte puțin). Textura se capătă din fermitatea cu care e bătută maioneza. Puteți utiliza la fel de bine mixerul. Clasicul ulei se poate înlocui cu uleiul de măsline. Gustul va fi diferit însă, pentru un plus de sănătate în farfurie, ne învățăm să-l apreciem. CITEȘTE ȘI: 12 superalimente care ajută sistemul imunitar și satisfac toate nevoile nutriționale ale copiilor
#2 Smântâna /sosurile procesate (dulci-acrișoare/maioneză cu ustori/stridii/tartar)
Dacă mă întrebați pe mine, cartofii prăjiți cu sos acrișor de smântână și un pic de usturoi sunt un real deliciu. În urmă cu ceva timp, am aflat cât de mult greșesc. Sortimentele irezistibile comercializate la sticlă sau în tuburi frumos colorate, speciale pentru legume, paste sau carne, conțin o multitudine de ingrediente periculoase. Au conservanți, coloranți, arome sintetice și îndulcitori artificiali, toate adăugate pentru a îmbunătăți gustul, aspectul si durata de viață a produselor. sunt bogate in calorii, sare si zahar, iar consumul lor regulat poate creste riscul de boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, bolile de inima si hipertensiunea arteriala.
Este mai recomandat să preparăm acasă sosuri de acest fel. Putem opta pentru smântână bio, suc de lămâie, o legătură de verdeață proaspătă și câțiva căței de usturoi. Adaptate pe stil românesc, rețetele sunt de 100 de ori mai sănătoase. Iat-o mai jos pe cea simplă:
Sos acrișor de smânână
Într-un bol, se amestecă 1 linguriță de muștar, 1 linguriță de miere, sucul de la o jumătate de lămâie. Se adaugă 1 pahar cu smântână (alegeți o variantă cât mai naturală. Presărați mărar (opțional) și veți obține o bunătate de sos, numai bun de înmuiat legumele. CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil
#3 Dressing-uri pentru salate
Aici, mulți citesc cu surprindere și se minunează cum niște pliculețe aromate, vărsate peste salate, ar putea dăuna în vreun fel sănătății noastre. Nici gând că ne-ar afecta, mai ales că verdețurile sunt incluse în toate dietele posibile! Ați pomenit de cure și regimuri fără salate? Nu! Situația stă în felul următor, ingredientele din dressing-uri și metoda prin care acestea se procesează sunt, fără dubii, nocive. Atât de nocive încât există posibilitatea ca odată ce au fost ingerate, tractul digestiv nici măcar să nu le recunoască ca fiind alimente și să reacționeze la ele atacându-le, ca și cum s-ar întâlni cu un corp străin (studiile arata, nu e invenția noastră). Combinația dintre monoglutamat și coloranții alimentari constituie o adevărată provocare pentru organism. Nu-i așa că-i mai indicat să previi deterioarea sănătășii, evitând?
Renunțați, pe cât posibil, la a cumpăra dressing-uri pentru salate, chiar dacă aveați impresia că mâncați ceva sănătos. Puteți folosi în schimb preparate asemănătoare, făcute din ulei de măsline BIO, oțet chinezesc/lamâie și diverse ierburi aromatice. De asemenea, puteți prepara dressing-uri pe bază de iaurt bio, mentă sau alte plante aromate.
Iată o rețetă super simplă:
Dressing clasic pentru salate verzi
100 ml ulei de măsline, zeama de la o lămâie mare, 1 linguriță de oregano proaspăt (busuioc / frunze de coriandru pătrunjel / mărăr), un praf de sare, se amestecă bine, până la omogenizare. Dă savoare salatelor verzi.
CITEȘTE ȘI: Grăsimi bune de care au nevoie copiii
#4 Ketchup
Ketchup-ul este unul dintre preferatele noastre sosuri, încă de la vârste fragede. Atât de savuros, de minunat colorat, grozav pe pizza, paste, chiftele sau cartofi prăjiți, odată consumat are efectul unei perfuzii cu fructoză. Am scris corect, nu vă mirați. Știați că doar o singură linguriță de ketchup comercializat la raft conține, de regulă, 4 gr de zahăr? Iar consumul asociat unui fel culinar este, de cele mai multe ori, în cantitate mai mare decât o simplă linguriță. Vedeți cum vi se acumulează încărcătura zilnică de zahăr? Rapid!
Ideea e că nu prea există ingrediente sănătoase specificate pe etichetele sticlelor de ketchup. Și atunci, e de preferat a fi gătit în casă, din roșii proaspete, coapte, de sezon. Fierte, zdrobite, asezonate cu ierburi aromatice, cu *sare și un *praf de piper reprezintă alternativa ideală la ketchup-ul procesat.
*Eliminați sarea și piperul dacă preparatul e servit bebelușilor
Iată o rețetă simplă, ce se face pe loc:
Se amestecă 300 gr pastă de tomate foarte concentrată, 2 linguri miere, 2 linguri oțet de mere, 2 linguri de apă, 2 căței de usturoi pisați, 2 lingurițe de praf bio de ceapă, un praf de sare, 1 linguriță de scoțișoară, un praf de nucșoară. Se blenduiesc puternic, până la omogenizare.
#5 Sosurile pentru cărnuri
Indiferent dacă vorbim despre o friptură făcută în casă, la cuptor sau o bucată de carne pusă pe grătar, regula e simplă, trebuie să avem neapărat un sos barbeque, sweet chilly sau cine-știe-ce arome interesante ne mai vin în minte. Altfel, felul nu are farmec. Asta da capcană. La fel ca restul sosurilor, cele asociate preparatelor la grătar sunt o alegere extrem de proastă pentru nutriția noastră. Majoritatea sticluțelor intens aromate conțin o varietate de agenți de îngroșare, coloranți și alte elemente chimice, care n-ar trebui să apară în vreun aliment de pe piață.
Cu riscul de a vă enerva, repetarea aceluiași sfat sunând ca un disc stricat, faceți-vă propriile sosuri acasă! Există multe rețete cu rezultate excelente la prepararea sosurilor de friptură. Aromatizate piure fin de mere, stafide și usturoi (ignorați, dacă se poate, zahărul), sunt mai mult ca sigur o alternativă la BBQ Souce din comerț (am dat un exemplu de produs, generic denumit BBQ)
Iată și o rețetă simplă:
Într-o cratiță, amestecați 200 gr prune uscate (fără sâmburi, fierte în prealabil 15 minute și apoi tocate mărunt), 200 gr nuci măcinate, 500 gr ketchup (făcut în casă). Fierbeți 5 minute. Înainte de a fi gata, nu uitați să adăugați zeama și coaja rasă de la o lămâie.
Am scris azi doar despre 5 preparate bune de ținut la distanța. Voi știți însă ca lista e deschisă și oricând se poate completa cu altele și altele, ce induc pofta, au zero aport nutritiv, generează profit și șubrezesc sănătatea.
Fiți atenți la modul în care vă hrăniți copiii! Citește și despre: Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz