Colectivitatea e colectivitate, indiferent că e vorba despre un grup de joacă, mersul la creșă sau la grădiniță. La copiii mai mici de 5 – 7 ani, al căror sistem imunitar este imaturi și în continuă dezvoltare, răcelile, gripa, gastroenteritele sunt diagnostice frecvente și pot duce la epuizarea psihică a oricărui părinte. E adevărat că e greu să îți vezi copilul bolnav, dar e la fel de adevărat că e perfect normal să se întâmple asta.
5 – 7 răceli pe an
Diverse studii statistice medicale au demonstrat că e normal ca bebelușii și preșcolarii să aibă 5 – 7 răceli pe an, determinate de virusuri comune. În cazul copiilor care merg în colectivitate în grupe mari și care petrec mult timp în interior, e de așteptat ca numărul infecțiilor respiratorii să crească și mai mult. Având în vedere că frecvența infecțiilor respiratorii este mai mare în lunile reci, din septembrie până în aprilie – mai, și că în creșele și grădinițele din România se petrece majoritatea timpului în sala de clasă, se poate trage concluzia că e de așteptat ca orice copil care frecventează colectivitatea să răcească, în medie, o dată pe lună.
Nu e vina nimănui!
Nimeni nu e vinovat pentru faptul că cei mici răcesc atât de des. Nu e vina părinților, nu e vina creșei/grădiniței și nu sunt vinovate educatoarele sau organizarea grădiniței. Nu e vina alimentației, a programului de somn sau a faptului că juniorul a stat cam mult afară, prin băltoace, cu câteva zile înainte. Este, pur și simplu, normal.
Este foarte dificil pentru întreaga familie să aibă, permanent, copii cu nasul înfundat, răciți, cu febră sau cu tuse. O provocare în plus este reprezentată de faptul că adulții din familie au și ei o mare probabilitate să se molipsească, fiind expuși aproape constant la o sursă importantă de germeni. Asta înseamnă zile de concediu medical atunci când simptomele sunt prea intense, și presupune să lucrezi inclusiv atunci când nu te simți bine. Iar dacă în familie există mai mulți copii, fiecare dintre ei cu un întreg cortegiu de viroze, lucrurile se complică și mai mult.
Răcelile sunt necesare pentru orice copil sănătos
Chiar dacă produs atât de mult disconfort, răcelile sunt necesare pentru ca sistemul imunitar să aibă ocazia să se maturizeze. Numai trecând, astfel, prin infecții, copiii ajung să își dezvolte un sistem imunitar sănătos, matur, care să îi protejeze pe viitor.
Realitatea este că, oricât disconfort ar provoca pe moment, majoritatea răcelilor copiilor sunt ușoare și nu presupun riscuri importante. E adevărat, unele dintre ele se pot complica: otite, bronșite, pneumonii – dar acest lucru se întâmplă rareori. În plus, dacă monitorizezi cu atenție starea copilului, aceste complicații vor fi rapid identificate și tratate cu ajutorul medicului.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 5 Cele mai frecvente GREȘELI ale părinților când copilul este bolnav, unele putând fi chiar fatale
Așadar, nu pot face nimic…?
Primul lucru pe care îl poți face este să accepți că este normal ca micuțul tău să răcească, la fel cum este normal să se trezească des noaptea în perioada achizițiilor motorii sau cognitive importante, sau la fel cum este normal să plângă în perioada erupției dentare. Toate acestea fac parte din procesul normal de creștere.
Al doilea lucru pe care îl ai de făcut este să planifici soluții și alternative pentru zilele în care copilul nu poate fi dus în colectivitate. Poate nu ai bunici disponibili care să te ajute, probabil nu poți lipsi de la serviciu pe termen nelimitat, și atunci ai nevoie de o bonă sau de alte variante. CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
Vorbește cu medicul copilului despre vaccinurile opționale disponibile. Unele dintre ele – cum sunt cele antipneumococice – pot reduce riscul de apariție a unor infecții bacteriene severe. Chiar dacă nu oferă protecție 100% împotriva bolilor – copilul va lua la fel de multe viroze dacă îl vaccinezi împotriva pneumococului – vaccinul de acest gen poate fi de ajutor.
Un stil de viață activ și sănătos nu previne infecțiile, dar ajută sistemul imunitar să le gestioneze cu mai multă eficiență. Oferă-i celui mic o alimentație variată, bogată în nutrienți și asigură-te că petreceți cât de mult timp în aer liber. Nu uita: nu există vreme rea, există doar îmbrăcăminte nepotrivită. Și, în sfârșit, înarmează-te cu multă răbdare. Va trece și asta!
Citește și despre: 7 lucruri care NU trebuie să îți lipsească din casă în plin sezon de viroze la copii și adulți