Dezvoltarea osoasă nu este completă odată ce copilul se naște. Formarea scheletului copilului începe în pântecele mamei, între 15 și 20 de săptămâni de sarcină, iar până în luna a șaptea este complet dezvoltat. În acest moment, bebelușul tău are un sistem osos complet, flexibil, care îi permite să stea confortabil în uter până la naștere. Acest proces nu se oprește aici. După naștere, dezvoltarea osoasă în primele luni de viață continuă într-un ritm accelerat.
Scheletul unui bebeluș are 270 de oase în momentul nașterii. Această cifră se va schimba odată cu fuziunea unor oase, mai specific cele ale craniului sau sacrului și apariția altor oase (articulația încheieturii mâinii) până când va avea 206 oase la maturitate.
Dezvoltarea sistemului osos are loc pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, dezvoltarea osoasă în primele luni de viață are loc mai rapid și mai remarcabil, mai ales în primii doi ani de copilărie. Oasele sunt alcătuite din vase de sânge, nervi, colagen și celule vii, cum ar fi osteoblastele, care sunt responsabile pentru hrănirea oaselor.
Aceste celule vii sunt cele care permit restructurarea constanta, printr-un proces în care osteoblastele elimină celulele osoase vechi și formează un țesut nou, care este mai abundent și mai rezistent, care permite creșterea organismului. Acest lucru este influențat de diverși factori care fac parte din viața unui individ din momentul în care începe să se dezvolte.
Citește și despre: Când poate bebe să își susțină capul singur?
Factorii care influențează dezvoltarea oaselor în primele luni de viață
Genetica
Potențialul genetic este un factor ereditar care poate influenta pana la 80% din dezvoltarea bebelușului, cu condiția ca acesta să nu fie întrerupt de factori externi. Aceasta înseamnă că, dacă părinții sunt înalți, probabil si copiii vor fi mai înalți; același lucru este valabil și în cazul în care părinții sunt mai scunzi de înălțime. Acest factor devine relevant după vârsta de doi ani.
Alimentația
Acesta este un factor fundamental care începe să aibă efect de la dezvoltarea fătului. O dietă echilibrată în timpul sarcinii va asigura trecerea nutrienților prin placentă. Acest lucru este direct legat de creșterea fătului și de procesele metabolice viitoare. După naștere, copilul trebuie hrănit cu lapte matern până la vârsta de șase luni; prin urmare, dieta mamei ar trebui să fie completă și echilibrată, astfel încât copilul să dobândească toate substanțele nutritive necesare dezvoltării sale. În mod similar, atunci când copilul mănâncă, el va trebui să aibă o dietă complementară care depinde de nevoile sale.
Citește pe larg despre: 16 nutrienți esențiali de care are nevoie bebelușul tău în diferite etape ale dezvoltării
Somnul
O odihnă bună în timpul orelor de noapte este esențială pentru creștere. Cea mai mare producție de hormoni de creștere are loc în timpul nopții. Prin urmare, se recomandă ca micuții să doarmă de la ora 20. Somnul este vital pentru toată lumea, dar pentru copii are o serie de beneficii aparte. Citește pe larg despre: La ce oră trebuie să adoarmă un copil | Ora potrivită de culcare
Exercițiul fizic
Activitatea fizică ajută la menținerea sănătății corpului și a minții. Bebelușii trebuie să se miște astfel încât oasele și mușchii lor să câștige rezistență; în timp ce copiii ar trebui să se angajeze în activități în aer liber timp de cel puțin o jumătate de oră pe zi. Activitatea fizică ajută organismul să rămână în formă; în plus, prezența luminii solare este foarte importantă. Organismul absoarbe vitamina D, care este foarte importantă pentru creșterea și dezvoltarea corectă a oaselor. În cele din urmă, dezvoltarea oaselor în primele luni de viață este o parte vitală a maturizării copilului. În aceste momente, precum și pentru tot restul vieții, părinții trebuie să se asigure că respectă ceea ce este necesar pentru ca acest proces să se desfășoare fără probleme.
CITEȘTE ȘI: Deficitul de Vitamina D la bebeluși și copii | Interviu cu Dr. Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare
Fontanelele: la ce vârstă prinde contur craniul bebelușului?
Fontanelele ajută copilul să treacă prin canalul vaginal. Aceste zone moi de la nivelul craniului par uneori să se bombeze sau să pulseze și să intrige părinții tineri. Există două fontanele vizibile: cea mare, care se află în față, deasupra craniului copilului. Are forma unui diamant și măsoară 3 până la 6 cm lățime, în partea din spate a capului, există fontanela mică. Aceasta ia forma unui triunghi de aproximativ 1 cm lățime. Creșterea creierului bebelușilor este impresionantă (la 3 luni ajunge deja la jumătate din dimensiunea de adult), cutia craniană care îl adăpostește trebuie să crească în volum în timp. Creșterea craniului are loc la nivelul suturilor. Rolul fontanelei este pur și simplu de a permite această expansiune a cutiei craniene.
La ce vârstă craniul bebelușului ia forma finală?
La naștere, oasele capului copilului nu sunt încă bine sudate și de aceea puteți simți spații moi între diferitele oase ale craniului. Aceste zone moi se numesc fontanele. Aceste spații nu sunt găuri, deoarece membranele le conectează. Pe măsură ce îmbătrânești, circumferința capului va crește. La naștere măsoară aproximativ 35 cm. Pe măsură ce lunile trec, circumferința capului va crește, ajungând în medie până la 50 cm la vârsta de doi ani. După cei 2 ani, va crește doar cu 5 până la 6 cm până la înălțimea adultului.
CITEȘTE ȘI: Ecografia transfontanelară – un examen imagistic precis, ușor și neinvaziv pentru bebeluși
Fontanele: la ce vârstă se închid?
În medie, se consideră că fontanela anterioară se închide între 9 luni și doi ani. Cea mai mică, cea posterioară, se închide foarte devreme, adesea înainte de 2 luni. Aceste repere sunt orientative, sunt medii, unii copii au o fontanela care se închide devreme si asta nu afectează în niciun fel procesul corect de dezvoltare a creierului. O fontanela anterioară închisă nu împiedică creșterea craniului, care se oprește doar când suturile sunt închise.
Ce precauții să luați cu fontanela?
Fontanelele pot impresiona. Mai ales fontanela anterioară, cea mai mare, care poate da părinților impresia că creierul este la îndemână. Uneori, prin plasarea mâinii pe acest loc, este posibil chiar să simțiți bătăile circulației sanguine. Cu toate acestea, în ciuda flexibilității lor, ele protejează eficient creierul copilului. Nu există precauții speciale legate de fontanele, în orice caz, manevrăm cu grijă craniul unui copil, nu este un loc deosebit de fragil. Prin urmare, puteți gestiona acest loc fără teamă, ferindu-l, desigur, de eventuale șocuri. Nu este nevoie să te stresezi atunci când șamponezi copilul, creierul lui rămâne în siguranță.
Fontanele: de ce semne ar trebui să vă faceți griji?
În stare normală, o fontanelă ar trebui să fie flexibilă, poate fi lată în partea din față a craniului și pulsatilă. Uneori, poate fi chiar ușor rotunjită atunci când copilul plânge sau dimpotrivă poate fi ușor deprimata fără ca acest lucru să fie anormal.
Totuși, anumite semne pot alerta părinții: dacă fontanela este vizibil scobită, aceasta sugerează deshidratare, mai ales dacă cel mic suferă de tulburări digestive (diaree, vărsături). Aceste situații au devenit extrem de rare în țările așa-zise dezvoltate, dar pot fi întâlnite în țările în curs de dezvoltare. Pe de altă parte, dacă este puternic bombată poate fi o manifestare a hipertensiunii intracraniene, indicând o patologie subiacentă (tumoare, hemoragie intracraniană sau meningită): aceste situații necesită asistență medicală urgentă.
CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!