Toți părinții sunt îngrijorați că vor trece printr-o situație de urgență cu copilul lor și că poate nu vor reacționa corect sau că vor face ceea ce trebuie. Totuși, experiența pediatrilor ne spune că cei mai mulți părinți fac ceea ce trebuie atunci când copilul are o problemă de sănătate, acționând rapid și sigur. În cursul primului an de viața părinții se pot confrunta cu cel puțin un episod de tuse, febră sau iritații ale pielii. Iată cum este corect să recunoști semnele de alarmă și cum îți poți ajuta copilul.
Are un episod febril? Care sunt soluțiile pentru febră la bebeluș?
Febra este o parte inevitabilă în primii 5-6 ani de viața a copilului, iar în majoritatea cazurilor nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Singura excepție este febra la copilul mai mic de 3 luni, în special în primele 6 săptămîni de viață. În această situație trebuie să consultați fără întârziere medicul. Iar dacă în urma analizelor de sânge sau a exudatului faringian se constată o infecție bacteriană, trebuie început tratamentul cu antibiotice. În alte cazuri de îmbolnăvire care se manifestă prin apariția febrei, în timp ce așteptați să vedeți un medic (ceea ce nu este întotdeauna necesar la un copil mai mare cu o infecție virală), anumite măsuri pot îmbunătăți confortul copilului. Dacă febra este bine tolerată, nu trebuie să fie coborâtă absolut: permite organismului să lupte împotriva infecției și, prin urmare, are importanță biologică. Printre măsurile de bază pe care e bine să le luați se numără:
– evitați să acoperiți prea mult copilul.
– ventilați camera și nu o supraîncălziți (18-19 ° C).
– încurajați copilul să bea cât mai des posibil (apă, soluții de rehidratare, lapte sau alăptați des)
Nu este indicat să faceți o baie călduță, deoarece aceasta crește disconfortul cu riscul de convulsii și șoc termic.
Citește și despre:
A venit frigul! Parcă văd că iar mi se îmbolnăvește copilul!
Mucozități în gât la bebeluși și copii – ce sunt, de ce apar, cum se elimină?
Menținerea căilor nazale curate. Cum se face lavajul nazal la bebeluși și copii
Cum facem față virozelor și bolilor contagioase ale copilăriei în sezonul rece
Vedeta sezonului rece – Virusul sincițial respirator (RSV) la bebeluși și copii
Dacă este necesar, copilului i se poate administra un medicament antipiretic. Aveți grijă să respectați dozele, să favorizați un singur medicament (nu le combinați fără sfatul medicului) și să respectați timpul recomandat între doze.
Avertizare! Nu administrați ibuprofen unui copil cu vârsta sub 6 luni și nu dați niciodată aspirină (= acid acetilsalicilic) unui copil fără sfatul medicului. Înainte de 6 luni, este autorizat doar paracetamolul (= acetaminofen, cu excepția cazului in care avizul medical indica contrariul). Ibuprofenul, un antiinflamator nesteroidian (= AINS), poate fi oferit de la 6 luni. Alternarea paracetamolului cu ibuprofenul nu este recomandată, deoarece niciun studiu nu a demonstrat că acest lucru este benefic. Copiii se pot întoarce în colectivitate după ce timp de cel puțin 24 de ore temperatura a înregistrat valori normale. Nu-i faceți niciun bine copilului dacă îi dați antitermic și îl duceți la grădiniță. CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC
Se recomandă asistență medicală de urgență dacă un bebeluș febril prezintă în plus următoarele simptome:
– iritabilitate extremă
– plâns necontrolat care durează ore în șir
– letargie, slăbiciune a mușchilor
– erupție sau pete purpurii
– buze, limbă și unghii vinete
– fontanela bombată
– gât înțepenit
– dificulțăți de respirație
– convulsii.
Cum să calmezi un bebeluș care prezintă tuse:
Majoritatea acceselor de tuse dispar de la sine, dar între timp puteți face următoarele pentru a vă ajuta copilul:
– Ofera-i frecvent băuturi pentru a umezi căile respiratorii si a-l menține hidratat.
– Instalează un umidificator de aer sau un vaporizator, mai ales dacă aerul din casa ta este foarte uscat.
– Așezați-vă cu copilul în baia închisă, faceți apă caldă la duș pentru a face aburi și respirați aer umed. Acest lucru poate ameliora tusea, mai ales înainte de culcare.
– Daca bebelusul tău tuseste in timp ce doarme poți încerca sa ridici ușor tablia patului.
Tratament pentru tuse?
Tratamentul potrivit pentru un bebeluș care tușește, dacă este necesar, depinde de ceea ce a declanșat tusea. Astfel, o tuse uscată cauzată de astm bronșic nu va fi tratată în același mod ca o tuse grasă de origine virală. Deoarece majoritatea tuselor sunt cauzate de infecții virale, antibioticele nu sunt în general recomandate și tusea va dispărea după două săptămâni sau mai mult.
Părinții nu trebuie să ofere sugarilor și copiilor mici produse fără prescripție medicală pentru tuse și răceală. Nu s-a demonstrat că aceste produse funcționează asupra unui bebeluș care tușește și pot provoca chiar efecte nedorite. Prin urmare, cel mai bine este să le evitați, cu excepția cazului în care medicul le recomandă în mod specific. Citește și despre: Să tratăm corect tusea seacă și productivă la copii! Apelăm la siropuri de tuse?
Obstrucția nazală este frecventă la sugari.
Știați că până la vârsta de aproximativ 3 luni bebelușii respiră doar pe nas? Acest organ deține un loc central în respirația sa pe care este esențial să nu-l neglijeze. Igiena nazală este esențială pentru bunăstarea micuțului, mai ales în condițiile de iarnă unde mucoasa care îi căptușește nasul este deosebit de abuzată. Când persistă, obstrucția nazală este o sursă de îngrijorare pentru părinți. Este un motiv frecvent de consultare cu medicul pediatru, medicul sau specialistul ORL, pentru a asigura starea de sanatate a copilului. Anatomia particulară a faringolaringelui sugarilor îl face deosebit de sensibil la detresă respiratorie, care trebuie să fie foarte vigilentă. Unele semne sunt simptomatice ale obstrucției nazale care necesită îngrijire medicală:
– Dificultate la mâncare
– Pierdere în greutate
– Somn de proastă calitate
– Respirația provoacă sforăit
– Gură uscată
– Plâns mai des.
Pentru spălarea zilnică a nasului, în afară de o perioadă rece, este de preferat să folosiți soluții saline izotonice (0,9%) sau pipete saline fiziologice. Nu trebuie să vă fie frică să împingeți vârful prea adânc în nara bebelușului, există pipete cu vârf mai mare pentru a evita acest lucru și pot fi folosite încă de la naștere. Orice capsule deschisă trebuie aruncată după utilizare. Sau spray-uri cu apă de mare cu vârfuri adaptate narii bebelușului. Pentru raceli se folosesc soluții saline hipertonice pentru ca decongestioneaza nasul si usureaza respiratia.
Indiferent de spray, vârful acestuia trebuie clătit cu apă curată după fiecare utilizare. Citește și despre: Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Ce cauzează iritațiile pielii la bebeluși?
Problemele de piele sunt foarte frecvente la bebeluși. În cele mai multe cazuri, iritațiile pielii la bebeluși sunt cauzate de deteriorarea barierei pielii. Bariera cutanată a bebelușilor este atât de sensibilă, în special pentru că:
– Pielea bebelușilor este mai subțire decât cea a adulților și, prin urmare, mai sensibilă la iritanți și alte agresiuni externe.
– În primii ani, pielea bebelușilor încă se adaptează la viața din afara uterului. Prin urmare, este mai sensibil la lumina soarelui și la frecarea țesuturilor
– Bebelușii au uneori tendința de a transpira foarte mult atunci când temperatura lor internă se schimbă, iar această transpirație uneori le poate irita pielea.
Iată câteva sfaturi pentru a preveni dezvoltarea iritației pielii la bebeluși:
– Alege să faci bebelușului băi scurte și asigură-te că apa nu este prea fierbinte
– Evitați săpunurile iritante, parfumate
– Utilizați de preferință produse care au fost formulate special pentru bebeluși, dermatocosmetice
– Uscați pielea bebelușului, nu frecați niciodată
– Nu vă supraîncălziți casa
– Îmbrăcați-vă copilul pe vreme rece
– Utilizați un detergent blând, special conceput pentru hainele bebelușilor
– Menține-ți copilul bine hidratat
– Tăiați unghiile bebelușului, astfel încât să nu se irită prin zgâriere.
Citește pe larg despre: Pielea cu dermatită atopică la bebeluși și copii | Diagnostic și tratament corect | INTERVIU