Co-sleeping-ul, adică dormitul mamei cu bebelușul, a devenit un fel de buton roșu în toate studiile care conțin sfaturi pentru părinți. Pe de o parte, Academia Americană de Pediatrie descurajează puternic această practică de împărțire a patului părinților cu bebelușul din cauza riscului de sufocare și a creării unei dependențe nesănătoase a celor mici. Asta în timp ce psihologii și susținătorii alăptării spun că această practică este benefică pentru legătura care se creează între mamă și sugar. Câteva mituri despre co-sleeping și oleacă de adevăruri pot face alegerea voastră mai ușoară.
Ce este co-sleepingul?
Co-sleepingul, adică dormitul împreună cu bebelușul, este adesea considerat sinonim cu împărțirea patului matrimonial cu sugarul. Dormitul în comun însă poate însemna și împărțirea camerei, adică bebelușul doarme în aceeași cameră cu părinții (sau doar cu mama), însă într-un pat separat de al acestora. Această practică pare să primească acordul Academiei Americane de Pediatrie.
INFO Clubul Bebelușilor: Cine se teme de co-sleeping?
Studiile arată că preferința pentru co-sleeping ține de factori culturali. Într-un studiu realizat pe 19 popoare, iese la iveală faptul că asiaticii, africanii și latino-americanii par să fie foarte deschiși la această practică (dormitul împreună cu bebelușii și copiii), în timp ce la europeni și nord-americani se practică destul de rar. Motivele rezultă, în principal, din temerile părinților: părinții asiatici, africani și latino-americani sunt îngrijorați de lipsa legăturii dintre ei și copii, pe când părinții europeni și nord-americani se temeau de lipsa intimității între părinți, dar și lipsa intimității de care ar avea nevoie copilul. Citește și despre: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală
Mituri despre co-sleeping
#1: Co-sleepingul este periculos, spun unii, deoarece crește riscul sindromului de moarte subită a sugarului.
Treaba asta a fost greșit înțeleasă. Altele par să fie cauzele acestui tragic sindrom. Fumatul în timpul sarcinii sau în camera unde doarme bebelușul este extrem de dăunător; la fel și culcatul copilului pe burtă sau păturicile, pernuțele ori jucăriile de pluș cu care poți încărca suprafața de somn a unui sugar. La fel de dăunător este să te culci lângă un sugar după ce ai consumat băuturi alcoolice sau droguri și nu mai ești stăpân pe acțiunile tale. Ori dacă lași un sugar în același pat cu un copil mai mare. E benefic atât pentru tine, cât și pentru sugar să dormiți amândoi în aceeași cameră, fie în același pat ori în pătuțul lui, lipit de patul tău. Citește și despre: Cum poți afla dacă bebelușul are un risc crescut pentru sindromul morții subite a nou-născutului
#2: Să fii mămică, mai ales dacă e prima oară, e extenuant. Să dormi alături de bebeluș nu te va ajuta să te odihnești.
Ia un nou-născut de lângă mama lui și spune-i femeii că te vei ocupa tu de el, ca ea să doarmă, să se odihnească și vei obține cele mai rapide și mai multe dislike-uri pe care le-ai văzut vreodată! Acum, sincer, cine o fi inventat motivul ăsta de mai sus, o fi născut vreodată?! O mamă care doarme lângă bebelușul ei arată armonie, dragoste, un tot, un sentiment nemaiîntâlnit! Nici nu vreau să știu cum e dacă l-aș duce în camera lui ca eu să pot dormi liniștită.
#3: Mie nu mi se poate întâmpla!
Să dormi în același pat cu bebelușul nu e sigur pentru viața copilului. Însă să dormi în aceeași cameră cu el, cu pătuțul lui lipit de patul tău, nu prezintă niciun risc. Academia Americană de Pediatrie susține că a dormi în apropierea sugarului (dar nu în același pat cu el) poate reduce riscul sindromului de moarte subită a sugarului cu până la 50%. CITEȘTE ȘI: 6 Poziții sigure în timpul somnului pentru nou născuți
Ce este adevărat despre co-sleeping?
#1: Mult mai multă lume decât crezi tu practică co-sleeping-ul
Față de anii trecuți, din ce în ce mai multe mame aleg varianta co-sleepingului. La nivel mondial, 3 din 4 mame aleg una dintre variantele co-sleeping-ului (dormitul în același pat cu părinții, dormitul în aceeași cameră cu părinții, dar într-un pătuț separat de patul acestora, dormitul în aceeași cameră cu părinții, însă în pătuțul lui, lipit de patul părinților). Până și medicii au început să-l recomande mai mult decât în anii trecuți.
#2: Bebelușii dorm mai bine
Dorm mai bine peste noapte și adorm mai repede. Cu doar 25% din creierul său dezvoltat la naștere, bebelușul depinde de apropierea și contactul cu corpul mamei sale. Pentru bebeluș, co-sleeping-ul reprezintă o formă de reglare fiziologică. Sugarii au nevoie de acest contact și apropiere, în primul rând din cauza nevoilor nutriționale (alăptarea), dar și din cauza imaturității sistemelor lor de termoreglare, imune și cardio-respiratorii.
#3: Mama doarme mai bine
Dormind alături de sugar, mama reușește mai bine să se sincronizeze cu ciclul de somn al bebelușului. Îl simte imediat când acesta se trezește peste noapte, îi satisface nevoile de hrană fără să fie nevoită să meargă în camera copilului pentru a-l alăpta și obține, în felul acesta, mai mult somn și pentru ea. Citește și despre: Cum „trebuie” să fie adormirea și somnul bebelușului? Este greșită asocierea sân somn?
#4: Alăptarea merge mai bine
Cererea și oferta se întâmplă mai repede, într-un singur loc. De cele mai multe ori, în co-sleeping, mama simte foamea celui mic înainte ca acesta să se trezească și poate acționa imediat, fără ca acesta să se trezească de tot. Și nu doar bebelușul primește repede lăpticulde care are nevoie, ci și mama se poate întoarce la somn imediat ce bebelușul a fost hrănit.
#5. Bebelușii care dorm cu mamele se dezvoltă mai bine emoțional și intelectual
Așa spun studiile, că bebelușii care dorm în primele luni de viață alături de mamele lor se dezvoltă mai repede și mai bine din toate punctele de vedere. CITEȘTE ȘI: Greșeli de somn pe care le facem noi, părinții
#6. Co-sleepingul ajută mamele să se relaxeze
Din cauza vieții stresante, somnul împreună cu bebelușii lor ajută mamele să câștige timpul pierdut departe de ei, multe fiind obligate să petreacă orele de peste zi în altă parte decât lângă ei. Dincolo de faptul că dormitul împreună susține continuarea alăptării, hormonii secretați atunci când alăptează le ajută pe mame să se elibereze de stres.
#7. Co-sleepingul nu creează dependență!
Și mă refer aici, desigur, la aceea dependență pe care ar putea să o manifeste copilul care doarme mai multe luni în aceeași cameră cu părinții materializată în imposibilitatea de a se liniști singur, de a adormi singur și chiar de a nu putea lua decizii în viață. Ascultați-mă cu atenție: nu somnul cu puiul îi va altera acestuia comportamentul ci, mai degrabă natura relației voastre cu el în decursul zilei, zi de zi. În dezvoltarea lui ca om, conținutul și forma relațiilor zilnice pe care le aveți cu el contează cel puțin la fel de mult ca somnul și locul unde acesta doarme.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Citește mai jos răspunsurile mamelor din comunitatea Clubul Bebelușilor la întrebarea: Dormi în pat cu copilul? De la ce vărstă?