A venit momentul introducerii alimentelor solide în alimentația bebelușului și te-ai decis să mergi pe metoda condusă de copil, autodiversificarea sau diversificarea naturală (BLW)? Iată câteva informații utile care vor fi de folos pentru un început lin și fără peripeții!
În jurul vârstei de 6 luni, deci la începutul autodiversificării, bebelușii tind să apuce cu întreaga mână, deci nu oferiți alimente prea mari, care nu pot fi cuprinse de mânuța lor. Bucățile de mâncare trebuie să încapă în pumnul lor și să aibă un capăt în afara pumnului, pentru a putea fi duse la gură. Se recomandă bucăți lungi de 5-6 cm și destul de subțiri care pot fi culese cu ușurință de pe măsuță.
Începe cu alimente suficient de moi, cum ar fi buchețele de broccoli fiert, bastonașe de morcovi fierți astfel încât să se zdrobească de cerul gurii, dar nu atât de moi încât să fie făcute terci în pumn, bastonașe de cartof dulce fiert sau avocado copt, deși acesta are o textură înecăcioasă pentru mulți copii la început. Lasă-ți copilul să ia singur bucățile de mâncare și să le ducă singur la gură, așa cum poate. Bebelușii au nevoie să învețe să manevreze mâncarea în siguranță, de aceea nu puneți voi mâncarea în gura lor! Lăsându-i să se autoservească vor învăța să aleagă doar mâncarea pe care o pot gestiona și se reduce riscul de înec.
CITEȘTE ȘI:
Reflexul de gag la bebeluși | Cum deosebim gag-ul de înec?
Primii pași în diversificare – Sfatul medicului la început de drum
Semne false că bebe este pregătit de diversificare sau că poftește anumite alimente
Riscuri posibile în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Pregătește-te pentru o experiență cauzatoare de murdărie!
Sigur că există și bebeluși care din start sunt delicați cu mâncarea și înclinați spre a fi grijulii în mod natural, dar nu are sens să pornești cu asemenea așteptări, căci majoritatea bebelușilor lasă un dezastru în urma lor în primele zile, săptămâni sau chiar luni!
Găsește un scaun de masă înalt cât mai simplu, fără pernuțe și fundițe, fără spătare pline de pliuri. Este de preferat unul integral din plastic rezistent, cât mai ușor de spălat și curățat. Oferiți-i alimentele direct pe tăvița scaunului, nu pe farfurii sau în boluri pe care mai mult ca sigur le vor răsturna. Îmbrăcați copilul cu haine de care să nu vă pară rău că le pătează sau lăsați-l cât mai dezgolit, uneori va fi nevoie să îl băgați direct la duș. Există unele accesorii care v-ar putea ușura munca: boluri cu ventuză, bavetă cu buzunar de colectare a bucățelelor scăpate, hăinuțe impermeabile, ca un fel de pelerine cu mâneci care protejează hainele. Sub scaun puteți pune o mușama mare sau o draperie de duș pentru ca podeaua/gresia să nu se murdărească.
BLW nu este doar despre nutriție ci și despre socilizarea membrilor familiei în jurul mesei, oferirea unei experiențe plăcute în familie.
Fiți cu ochii pe copil mereu dar mâncați împreună, nu îl faceți să se simtă ca subiectul unui experiment. Nu îl distrageți cu vreun televizor pornit sau cu ceva care să-l deturneze de la a mânca, faceți din luarea mesei un eveniment în sine, nu un fundal pentru o altă activitate cum ar fi privitul la televizor. CITEȘTE ȘI: Autodiversificarea celor 3 copii povestită de mamica psiholog și coach, Bianca Jula Nedelcu
Nu-ți fă griji dacă bebelușul refuză anumite alimente, este important să exploreze o varietate cât mai mare de gusturi dar are dreptul la propriile preferințe sau versiuni. Oricum copiii au diverse faze, pot mânca un aliment cu plăcere pentru ca mai apoi să îl refuze total sau invers. Deși am spus că trebuie să exploreze o diversitate de alimente, nu trebuie să-i oferim prea multe feluri la o masă fiindcă nu va ști ce să aleagă, îl vom bulversa. În primele săptămâni este suficient să-i punem pe tăviță 2-3 feluri de alimente.
Diversificarea naturala si riscul de sufocare
Trebuie să fiți în permanență conștienți că anumite alimente NU se oferă copiilor la începutul diversificării, unele până pe la 1-2 ani, altele chiar până la 5! Mărul crud, morcovul crud sau alte fructe și legume tari nu au ce căuta în alimentația copilului până nu este capabil să le gestioneze și asta poate să dureze și 2-3 ani, în funcție de copil! Ele se oferă la început coapte sau fierte și ulterior în bastonașe sau felii foarte subțiri.
Rodia, alunele, nuciferele în general nu au ce căuta în alimentația copilului până la 5 ani decât hidratate și/sau râșnite. Aveți grijă să-i informați de aceste riscuri și interdicții și pe ceilalți membri ai familiei care ar putea hrăni uneori bebelușul( bunici, frați mai mari etc) pentru a se evita situații neplăcute sau chiar tragedii. Dacă bebelușul este lăsat frecvent în grija bunicilor sau a unei bone, oferiți-le și lor acces la informații, documentare dar cel mai bine un curs de prim-ajutor.
Diversificarea naturala, la ce vârstă începem?
Așteaptă până copilul tău este pregătit, căci cele 6 luni nu sunt bătute în cuie. Dacă vezi că nu își poate ține echilibrul în scaun neasistat sau nu prezintă interes pentru mâncare, nu e nimic greșit în a amâna momentul începerii diversificării. Nu toți copiii dobândesc aceleași abilități motrice în același timp, nu toți bifează aceleași achiziții în același moment, copilul trebuie ajutat dar nu forțat, este bine să-i respectăm ritmul propriu, nu e concurs.
În timpul mesei nu grăbi copilul, nu insista dacă nu poate să mănânce întreaga cantitate, nu-l manipula prin diverse tertipuri să mănânce mai mult decât vrea și poate. El trebuie să aleagă ce, cât și cum mănâncă, acesta este un principiu de bază al autodiversificării. Luarea mesei se face…la masă, după cum zice și numele acțiunii! Nu lăsa copilul să umble prin casă sau mai rău, să alerge cu mâncarea în gură prin casă, riscul de înec este enorm! CITEȘTE ȘI: Alimente cu risc mare de înec pentru copii înainte de 5 ani
Acestea fiind zise, facem un scurt rezumat: informațiile corecte, răbdarea și așteptările realiste sunt trio-ul unui start de succes în autodiversificare! De asemenea, încrederea în noi dar și în copil sunt esențial. Încrederea în noi că vom face față unor posibile episoade neplăcute, datorită informațiilor deținute și a cursurilor de prim-ajutor urmate, și încrederea în copil că este capabil de autoservire, își poate exersa cu succes abilitățile și se poate perfecționa doar dacă-i este încurajată independența, autonomia, într-un cadru potrivit și cu urmarea unor reguli de siguranță. CITEȘTE ȘI: 10 Avantaje ale autodiversificarii (BLW)
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!