Vara e, cu siguranță, anotimpul preferat al multora dintre noi. Din păcate, la pachet cu relaxarea vin şi momentele sufocante în care căldura dă de furcă, atât părinților cât și copiilor. În continuare, câteva sfaturi practice pentru un sezon răcoros şi confortabil.
Creşte aportul de vitamina C
Cercetătorii de la Universitatea Alabama au descoperit că suplimentele de vitamina C au darul de a creşte toleranţa la căldură prin prelungirea funcţionalităţii glandelor sudoripare. De asemenea, se pare că vitamina C previne creşterea temperaturii corporale în momentul expunerii la căldură; o doză de 250 miligrame este suficientă.
Ia nişte plante de interior
Plantele de interior aduc numeroase beneficii: îţi îmbunătăţesc starea de spirit, purifică aerul şi, printre altele, fac ca aerul din încăpere să pară ceva mai răcoros. Plantele cresc umiditatea din atmosferă, ceea ce ajută la menţinerea nivelului de umezeală într-un interval confortabil.
Foloseşte înţelept difuzorul de arome
Nu toate mirosurile sunt similare atunci când vine vorba despre temperatura din mediu. De pilda, în medicina azurvedică, lemnul de santal este folosit pentru a scădea temperatura corporală, aşa că dacă tocmai te gândeai să faci o comandă de uleiuri pentru aromaterapie, aceasta este o sugestie nu doar plăcută, ci şi practică.
Caută umbra
Dacă chiar vrei să te simţi confortabil atunci când călătoreşti pe timp de vară, caută pe cât posibil umbra. Umbra copacilor e mai răcoroasă decât umbra zidurilor; copacii îşi menţin temperatura între anumite limite datorită apei care circulă în interiorul lor. Eliberând umezeală în atmosferă, ei reuşesc să reducă temperatura aerului din jurul lor. Pe de altă parte, clădirile înmagazinează căldura şi apoi o iradiază în mediu.
Alege mâncăruri condimentate
Există un motiv pentru care alimentele foarte picante sau puternic condimentate sunt atât de populare în zonele cu climă caldă. Se pare că mâncatul alimentelor iuţi este o metodă foarte bună de a te răcori. Capsaicina, substanţa pe care o conţin ardeii şi care generează iuţeala, se leagă de receptorii pentru durere din interiorul gurii. Creierul interpretează asta ca pe o supraîncălzire a organismului şi declanşează un val de transpiraţie, ceea ce ajută la scăderea temperaturii interne a organismului.
Evită îngheţata
Să eviți înghețata este o recomandare antipatică pentru o vară toridă, căci conţinutul mare de grăsimi pe care îl are îngheţata o face greu de digerat. Energia pe care o foloseşte corpul pentru a digera îngheţata determină o uşoară creştere a temperaturii. Aşadar, dacă vrei cu adevărat să te răcoreşti, încearcă un sorbet sau un esert îngheţat şi fără grăsimi.
CITEȘTE ȘI: Eu şi copilul meu facem roşu-n gât de fiecare dată când mâncăm îngheţată! Există o explicaţie?
Fă un ceai de mentă
Un pahar cu ceai de mentă este o metodă excelentă de a-ți face corpul să se simtă plin de energie. Asta se datorează mentolului, o substanţă care acţionează exact pe dos decât capsaicina: păcăleşte corpul să se simtă răcorit. Şi asta nu e singurul mod în care poţi folosi ceaiul de tei: dacă e neîndulcit, îl poţi pulveriza şi pe piele.
Renunţă la grătar
Nu ne înţelege greşit, nu spunem nici să renunţi complet şi definitiv la acest mod de gătit, nici să nu mai mănânci niciodată, ci doar să răreşti consumul de carne. Alimentele bogate în proteine, cum e carnea, necesită multă energie pentru a fi digerate, ceea ce creşte temperatura corpului, făcându-te să te simţi şi mai inconfortabil într-o zi călduroasă.
Răcoreşte maşina mai repede
Ştim cu toţii cât de repede şi de uşor se încălzeşte interiorul unei maşini parcate, vara. O metodă mai eficientă decât pornirea AC şi aşteptatul lângă maşină este să apelezi la ajutorul vestitului curent. Deschide un geam pe partea dreaptă, apoi deschide și închide energic, de câteva ori, uşa de pe partea opusă. Astfeli creezi un curent de aer care elimină o parte din căldură, făcând lucrurile mai suportabile şi ajutând și aerul condiţionat să lucreze mai eficient.
CITEȘTE ȘI: Dacă nu-i pui căciuliță bebelușului îl trage curentul și răcește?
Gustări în locul meselor copioase
Pentru că am văzut deja că mesele copioase presupun un consum mare de energie şi, deci, creşterea temperaturii interne, specialiştii ne sfătuiesc să apelăm la gustări mici, frecvente şi uşoare, care să înlocuiască cele 3 mese tradiţionale.
Ai grijă la hidratare
Nu numai că deshidratarea este ferecventă şi mai periculoasă în sezonul cald, dar ea vine la pachet şi cu creşterea temperaturii interne a organismului. De aceea e important să consumi cantităţi adecvate de apă, în funcţie de greutatea corporală, de temperatura din mediu şi de nivelul de efort fizic efectuat. Pepenele, pepenele galben, castraveţii sunt doar câteva dintre alimentele care conţin o cantitate foarte mare de apă. Se digeră uşor, nu trebuie gătite şi au un gust excelent, mai ales în plin sezon, adică vara
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Meditează
Multă lume povesteşte că imediat după încheierea unei sesiuni de meditaţie, senzaţia este una de răcoare plăcută şi de linişte. S-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie la finalul unei zile toride. Poţi găsi şi exerciţii de respiraţie menite să regleze temperatura corpului.
Îmbracă-te adecvat
Ok, hainele albe sunt pretenţioase, greu de întreţinut …dar te fac să arăţi bine. În plus, reflectă căldura, ceea ce înseamnă că te vei simţi mai bine în haine deschise la culoare decât în cele negre. Şi de câte ori e posibil, alege o vestimentaţie cât mai largă, care încurajează circulaţia aerului şi te ajută să te răcoreşti.
Stai cu picioarele în apă
La nivelul picioarelor, al labelor picioarelor mai exact, există zone în care vasele de sânge sunt foarte aproape de suprafaţa pielii. Este soluția ideală pentru a te răcori rapid. Aşa se explică senzaţia excelentă pe care o ai când îţi înmoi picioarele în apă rece acasă, la piscină, lângă un pârâu de munte sau chiar în unele fântâni publice. Bine, e o imagine mai frecvent observată în Vest…
Aeriseşte cu cap
În zilele toride, geamurile deschise sunt adeseori o invitaţie pentru ca toată căldura de afară să pătrundă în interior. Protejează geamurile care sunt însorite întreaga vară, fie cu copaci și pergole, fie cu folie reflectorizantă temporară.
Ţine geamurile închise pe timpul zilei, în orele cele mai călduroase; deschide-le seara, când căldura se mai domoleşte, şi închide-le la loc abia a doua zi dimineaţă, înainte ca soarele să se ridice sus pe cer.
Petrece mult timp afară
Desigur, cu condiţia ca afară să însemne în grădină la umbră sau în pădure, de pildă. Caută locuri cu vegetaţie bogată, umbrite, şi relaxează-te acolo cu familia. Dacă ai de gătit, încearcă să faci un grătar, mai degrabă decât să stai lângă aragaz, într-o bucătărie mică şi înghesuită.
Tu cum faci faţă zilelor călduroase, ce planuri ai pentru vara asta?