„Bebelușul s-a lovit, a început să plângă, apoi s-a oprit din respirat, s-a învinețit la față și a căzut moale“. Vă sună cunoscut? Este spasmul hohotului de plâns, un fenomen destul de comun la bebeluși și copii mici, cu dispariție treptată până la vârsta de 5-6 ani. O experiență înfricoșătoare pentru părinți care are nevoie de un diagnostic corect, pentru a exclude epilepsia. Spasmul hohotului de plâns este un fenomen comun la sugar și copilul mic, 5% dintre cei amintiți pot dezvolta spasmul hohotului de plâns, mai ales fetițele. Este extrem de neobișnuit înainte de vârsta de 6 luni și dispare până la împlinirea vârstei de 5, maximum 6 ani.
Cum se manifestă spasmul hohotului de plâns?
„Copilul începe să plângă, dar la un moment dat, deși aparent plânge în continuare, nu mai emite nici un sunet. Este diferit de fenomenul în care cineva, în mod voluntar își ține respirația: atunci apare un inspir profund, fără expir, în timp ce în spasmul hohotului de plâns lipsește exact inspirul, deși copilul expiră“, explica doamna doctor Irina Costache, pe blogul domniei sale, Mămica Pediatru. Acestor manifestații sunt urmate de două tipuri de situații:
- copilul începe să plângă în hohote câteva secunde (în general de frică, durere, frustrare), cu respirații din ce în ce mai superficiale, care duc apoi la apnee (lipsa respirației), cu albăstrirea feței în jurul gurii (cianoză), stare care durează câteva secunde, apoi respirația revine spontană. Unii copii pot fi confuzi sau somnolenți după o astfel de manifestare, care este mai frecventă decât cealaltă manifestare:
- în care apare paloarea, adică copilul practic se albește la față. Această situație este cauzată, mai degrabă, de durere. Copilul plânge scurt sau chiar deloc (dă să plângă), devine palid cu absența pulsului, leșină, apoi își revine rapid, în câteva secunde.
Aceste detalii sunt foarte importante pentru că nu există nicio analiză care să ajute un cadru medical în punerea unui diagnostic corect, decât poveștile părinților despre aceste manifestații. Aceste detalii pot ajuta un medic să facă diferența între spasmul hohotului de plâns și alte cazuri în care apare pierderea stării de conștientă.
Care sunt cauzele spasmul hohotului de plâns?
Spasmul hohotului de plâns este produs de frică, frustrare, supărare (cele de tip cianoză) sau de apariția unei dureri bruște în urma unui traumatism (cele de tip paloare).
Spasmul hohotului de plâns – Ce poți face ca părinte în astfel de crize?
Ținând cont că aceste crize ale spasmului hohotului de plâns sunt cauzate, de regulă, fie de emoții puternice, fie de traumatisme bruște, încearcă să fii mai atentă când petreci timp cu cel mic. Dacă se întâmplă un astfel de episod, ține minte:
- nu e nevoie de manevre de resuscitare;
- păstrează-ți calmul;
- așază-l la orizontală, într-o parte (poziție care previne și înecul cu alimentele pe care poate le are în guriță în acel moment), cu piciorușele ușor ridicate;
- mângâie-l cu blândețe pe spate sau pe față și încearcă să-l liniștești.
Poți preveni astfel de crize, dacă îi asiguri micuțului un climat liniștitor, ori dacă reușești să-i distragi atenția înainte de instalarea unui astfel de episod cauzat, de exemplu, de o criză de frustrare. Cu tot aspectul clinic înspăimântător pentru cei din jur, ambele forme ale spasmului hohotului de plâns au pronostic bun și nu necesită tratament specific. Trebuie să știi că spasmul hohotului de plâns nu provoacă leziuni ale creierului și nici nu afectează comportamentul copilului pe termen lung.
Spasmul hohotului de plâns – Când sunt necesare investigații medicale?
Dacă episoadele acestea sunt frecvente, lungi urmate de convulsii, este recomandat să cereți sfatul unui medic neurolog pediatru. Nu există un examen de laborator sau vreo analiză specifică ce ar putea stabili cu certitudine diagnosticul. Electroencefalograma (EEG) efectuată după un astfel de episod poate elimina, cel puțin parțial, posibilitatea unei convulsii. Electrocardiograma (EKG) poate exclude o aritmie cardiacă, boală care ar induce apneea. Conform specialiștilor, spasmul se poate întâmpla de la o dată în viață la mai multe ori în aceeași zi, dar anamneza (detaliile reținute de părinți atunci când trec cu copilul prin astfel de crize) face diferența: crizele de epilepsie apar din senin, în timp ce spasmul hohotului de plâns are mai întotdeauna o cauză.