Astepti cu nerabdare sa nasti si sa te bucuri de meritatul concediu de ingrijire a copilului? Iata la ce sa te astepti pentru urmatoarea perioada. Esti insarcinata si astepti cu nerabdare sa intri in concediul pentru cresterea copilului? Cu siguranta ca te-ai informat despre ce inseamna acest lucru din punct de vedere legal, ce drepturi ai, ce acte trebuie sa depui. Noi iti vom vorbi despre alte aspecte acum, despre posibila diferenta intre asteptarile tale actuale si realitatea care va urma, despre lucruri la care poate nu te astepti. Iata o scurta lista:
Sa nu crezi ca urmeaza o lunga vacanta in care te vei odihni si vei inflori.
Nou-nascutul va avea nevoie de toata atentia, toata energia si desigur tot timpul tau si e normal sa fie asa, cel putin in primul an al vietii lui tu esti persoana primordiala pentru el si de tine depinde dezvoltarea lui atat fizica dar si afectiva, psihologica.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu nou născutul în sala de naștere și până la externare, ne spune NEONATOLOGUL
Pregateste-te sa-ti iei adio de la somn!
Tot ce se poate ca insomniile din ultima luna de sarcina, somnul greoi si fragmentat sa fie date ca pregatire pentru ce va urma dupa nastere, pentru a nu fi trecerea prea brusca. Asa ca daca acum, ca gravida pe final, esti frustrata de intreruperile de somn datorate nevoii dese de a merge la baie, gandeste-te ca asa va fi si dupa nastere doar ca intreruperile se vor datora nevoilor bebelusului.
Doar in filmele americane bebelusul doarme ca un ingeras, linistit, singur in patutul sau. Realitatea e ca un nou-nascut doarme foarte mult dar fragmentat, cate un somn de 30-45 de minute, iar sta treaz putin, iar un somn scurt si tot asa, inclusiv noaptea. Sa nu-ti imaginezi ca bebelusul va dormi cate 4-5 ore ziua timp in care tu vei face mancare, curat si eventual iti vei retusa manechiura.
Mai ales ca majoritatea nou-nascutilor considera cel mai dulce somn cel efectuat pe mama, fie in brate, fie pe umar, fie pe pieptul ei. Pregateste-te ca in primele 2-3 luni sa fii prizoniera celui mai dragalas “stapan”. Apropierea mama-bebelus in primele luni este vitala pentru buna lui dezvoltare, treburile casei suporta amanare! CITEȘTE ȘI: Bebelușul adormit în brațele mamei și legile lui Murphy
“Statul acasa” nu e mai usor decat mersul la munca.
Cei in necunostinta de cauza au tendinta sa creada ca mamele care stau acasa sa ingrijeasca de copil au o viata usoara, ca este mult mai greu ce fac ei la birou/firma si ca femeia in concediu de maternitate doar huzureste si nu face nimic iesit din comun. Daca ar fi lasati macar o zi cu un nou-nascut acestia si-ar revizui parerea. A te dedica ingrijirii copilului este de cele mai multe ori mai greu si mai extenuant decat a merge 8 ore pe zi la serviciu si in plus implica o responsabilitate enorma, nimeni nu ar trebui sa ia in deradere munca unei mame.
Citește și despre: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Chiar daca e greu e o perioada de “lasat mai moale”
In concediul de crestere copil nu esti legata de un program strict, nu ai o “norma” pe care e neaparat sa o realizezi intr-o anumita perioada de timp si nicio rutina din care nu poti sa iesi. Acum e momentul propice sa incepi sa te bucuri de lucruri simple, de un copac inflorit, de gangurelile bebelusului, de o plimbare pe indelete prin parcul plin de verdeata. Tot ce trebuie sa faci e sa te bucuri de copilul tau si sa-i acorzi tot timpul, fara sa fii stresata cu gandul ca intarzii la lucru sau ca urmeaza sedinte interminabile care te tin departe de familie. Bucura-te de aceasta perioada fara program strict caci trece repede!
Citește și despre: Obiceiuri sănătoase din primele săptămâni de viață ale bebelușului, pentru o familie fericită
Iti vei face prietene cu aceleasi valori si principii.
Aceasta perioada este propice legarii unor noi prietenii, cu mame cu copii de varste apropiate cu care rezonati pe anumite teme precum alaptarea, purtarea bebelusului, principii de parenting. Poate ca vechile prietene care nu au copii sau au copii mari deja nu mai au rabdare sa-ti asculte nelinistile sau bucuriile dar poti oricand sa comunici cu noile prietene si sa petreceti timp impreuna, alaturi de copiii vostri, desigur.
Iti vei dezvolta noi abilitati.
Ca de exemplu sa faci treburi doar cu o mana, in timp ce pe celalalt brat tii bebelusul, sa faci curat cu copilul pus in spate intr-un sistem de purtare, sa te adaptezi la somn fragmentat, sa inveti retete noi “baby-friendly”, vei afla informatii despre autodezvoltare si tehnici de prim ajutor. Cu alte cuvinte va inflori o noua latura a personalitatii tale, una foarte importanta: latura de parinte.
Te vei reconecta cu partenerul.
Aparitia unui copil in familie poate fi motiv de stres, certuri si reprosuri intre parinti dar cu intelepciune puteti sa va reprimati aceste tendinte si sa traiti emotii constructive, sa va bucurati impreuna de copil, sa invatati sa comunicati mai eficient, sa va impartiti sarcinile, sa faceti echipa in cresterea copilului, sa va reconectati, sa va redescoperiti.
Un ultim lucru neasteptat: acest concediu va trece incredibil de repede!
Te vei intreba cum a zburat timpul de aceea te sfatuim sa il savurezi din plin, sa traiesti clipa si sa te bucuri de fiecare achizitie a bebelusului tau la care ai norocul sa asisti datorita existentei concediului de crestere a copilului!
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!