Intr-o tara in care rata cezarienelor depaseste dublul indicatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este important sa faci tot ce e posibil pentru a evita ca si copilul tau sa vina pe lume pe cale chirurgicala. Iata ce poti face! Desi Organizatia Mondiala a sanatatii a estimat un procent in care operatia de cezariana este probabil necesara, cifrele au fost cu mult depasite. In intreaga lume, dar mai ales in tarile dezvoltate, numarul de cezariene care se efectueaza este cu mult mai mare decat ceea ce se considera ca ar fi normal. Afla de ce si cum se poate evita asta.
Conform OMS rata normala de cezariene variaza intre 10-15%. Ea este insa mult mai mare in realitate, iar Romania se afla pe primele locuri, cu aproximativ jumatate dintre nasteri avand loc chirurgical. OMS si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu numarul in continua crestere de cezariene efectuate, subliniind ca, din punct de vedere statistic, o rata mai mare de 10% nu este asociata cu reducerea ratei mortalitatii mamelor si nou-nascutilor.
Cezariana poate cauza complicatii semnificative si uneori permanente iar in unele cazuri chiar deces daca este efectuata in conditii in care nu se pot trata adecvat potentialele probleme asociate oricarei interventii chirurgicale. Avand in vedere rata extrem de mare a operatiilor de cezariana, exista lucruri practice care pot fi facute pentru a se renunta la aceasta practica:
Alege un medic cu o rata scazuta a nasterilor prin cezariana.
Un medic care are o rata mare a nasterilor prin cezariana va urma protocolul pe care il urmeaza de obicei si probabil ca nu vei face decat sa ingrosi randurile mamelor care au nascut prin cezariana desi nu era nevoie. Daca rata de cezariene a medicului depaseste 15% poti intreba de ce cifra este atat de mare. Astfel ai ocazia sa descoperi care sunt convingerile lui legate despre nastere in general, cat de mare e tendinta de a interveni in timpul nasterii naturale si alte asemenea amanunte. O alta varianta este cea a nasterii cu o moasa specializata.
Evita inducerea travaliului.
Pentru o mama diagnosticata cu anumite probleme de sanatate, inducerea travaliului poate reprezinta o metoda de a salva viata ei si a bebelusului. Dar inducerea travaliului in ideea de a-l accelera nu face decat sa creasca riscul de a se ajunge la cezariana. Un numar de 15 studii din 16 au demonstrat fara dubii cu rata cezarienelor in cazul nasterilor induse este dubla fata de cea din cazul nasterilor declansate spontan.
Informeaza-te despre nastere.
Si alege mereu surse de informare adecvate. Cursurile organizate de catre spitale sunt foarte utile ca sa afli informatii despre politica si procedurile din spital, dar in general ele nu ofera informatii amanuntite legate de nastere. Ele nu te vor invata cum sa faci fata durerii, cum sa colaborezi cu partenerul de nastere, care sunt optiunile pentru faza de expulzie si asa mai departe. Cursurile independente sunt in general mai pline de informatii despre aceste lucruri, dar si calitatea lor poate varia in limite foarte largi.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE:
7 Diferențe între cezariana la cald (travaliul s-a declanșat) și cea la rece (programată)
Nașterea naturală după cezariană este posibilă
A doua nastere dupa cezariana
De cate ori poti sa nasti prin cezariana si este sigur
Tipurile de anestezii pentru nașterea naturală și cezariană
Povești de naștere trimise de mămici
Du o viata activa inainte de nastere.
O viata activa contribuie extrem de mult la bunul mers al nasterii naturale. Nu e nevoie sa te duci la sala, dar asigura-te ca faci zilnic o plimbare in pas vioi timp de macar 30 de minute. Exercitiile pilates sunt alte metode minunate pentru a te mentine in forma pe perioada sarcinii. Nu mai spunem despre efectele psihice pe care exercitiul le are asupra ta, ajutandu-te sa faci fata stresului si anxietatii.
Beneficiaza de un travaliu activ.
Femeile care stau in pat in timpul travaliului au parte de o nastere mai indelungata si mai dureroasa, cu un risc crescut de a se ajunge la cezariana. Atunci cand esti activa si stai la verticala, gravitatia lucreaza in folosul tau. Bebelusul coboara mai usor in pelvis, uterul se contracta in directia potrivita. Atunci cand stai pe vine pelvisul se largeste cu 40%.
Pozitia intins pe spate este cea mai neproductiva pozitie dintre toate, ingreunand nasterea si putand declansa hipoxie la bebelus din cauza compresiunii asupra vaselor mari de sange. CITEȘTE ȘI: Mama care a schimbat protocolul de naștere pentru gravide în contextul COVID 19
Angajeaza o doula.
Studiile au demonstrat ca femeile care beneficiaza de compania unei doula au o rata mai scazuta a cezarienelor cu 60-80%. O doula este un partener de nastere specializat, pe care il cunosti dinainte si care iti ofera sustinere pe toata durata nasterii. In plus, experienta si informatiile pe care ti le ofera ea iti dau incredere in tine. Doula nu inlocuieste echipa medicala, ea e acolo doar pentru a oferi sustinere. Sfaturile ei sunt mai potrivite decate cele ale familiei si majoritatea femeilor le prefera. CITEȘTE ȘI: Bebelușii care trec prin travaliu câștigă sănătate și se vor adapta mai bine la viața extrauterină
Alege-ti intelept insotitorii.
Acest sfat nu se poate aplica din pacate in pandemia covid. Insotitorii la nastere au un impact major asupra gandurilor tale si a starii tale psihice. Experintele legate de nastere ale celor din jur nu sunt utile decat daca sunt optimiste. Insotitorii tai trebuie sa fie persoane optimiste, care cred in tine si care iti vor aminti sa crezi in corpul tau chiar si atunci cand nu te simti prea grozav. Ai incredere. Este perfect posibil sa ai o nastere complet naturala, de care sa iti amintesti cu placere. Relatarile pline de teama legate de nastere sunt generate de lipsa de informare si suport.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu ce ai facut pentru ca nasterea copilului tau sa fie o experienta pozitiva?