Când în cercul tău apropiat, fie printre prieteni buni sau familie, se naște un copil, e imposibil să nu fii cuprins de entuziasm și curiozitate. Vrei să mergi să cunoști minunea și să împărtășești bucuria părinților. Dar, chiar dacă intențiile tale sunt din suflet, niciodată nu te înființa la ușa lor strigând „surpriză!” .
Trebuie să ții cont că în spatele acelei uși este o mamă obosită, în perioada de recuperare, și un nou-născut sensibil. Chiar dacă mulți se grăbesc să facă prima vizită imediat după naștere, adevărul este că mamele au adesea nevoie de timp și liniște. Cele mai multe femei simt cu adevărat nevoia de socializare abia după 2-3 luni, când realitatea vieții de zi cu zi cu un bebeluș se instalează.
Din păcate, după prima vizită, mulți uită de proaspetele mămici. Acesta este momentul în care ele au cu adevărat nevoie de sprijin, de o vorbă bună și de prezența celor dragi. Nu lăsa o mamă să simtă că e singură în această perioadă. Gesturile mici contează enorm!
In vizita la un nou nascut – 9 Reguli de care să ții cont!
Daca ai o ruda apropiata sau o prietena buna proaspata mamica, ofera-te si ulterior sa o vizitezi, sa o ajuti cu mici servicii gen cumparaturi cand ea nu poate si nu are cine sa o ajute, sa te oferi sa stai cu bebelusul cat ea face o baie cu spuma sau sa o ajuti la gatit, daca ea pare incantata de ajutor, desigur. Iata cateva recomandari care te vor scuti de a face o impresie neplacuta! Citește pe larg: Când poți să îl scoți pe bebe la prima plimbare în funcție de anotimp?
In primul rand ai rabdare.
Nu te gandi ca fix dupa iesirea din maternitate mama va fi bucuroasa de vizita. E nevoie de timp de acomodare pentru mama si copil, de timp petrecut doar de ei, in intimidate, pentru a-si consolida legatura inceputa in urma cu noua luni. Mama poate fi obosita, stresata, coplesita de noutatea posturii in care a fost pusa de curand, poate jenata de modul in care arata pe moment casa, cel mai probabil nu va fi bucuroasa de vizite si dornica sa socializeze. Asteapta cel putin o saptamana inainte de a-ti anunta intentiile unei vizite. Citește și despre: Cred în dragoste la prima vedere deoarece sunt mămică! Prima zi din viața unui bebeluș, magia primei întâlniri
“Tatoneaza” terenul.
Ideal ar fi sa dai intai un telefon pentru a-ti prezenta mamei felicitarile pentru nou-nascut si a o intreba cum se simte, cum e bebelusul. In general mamele care chiar isi doresc vizite vor face ele primul pas in a-ti face o invitatie, atentie insa la “subtilitati” pentru ca uneori mamele fac invitatia din politete, sau fiindca se simt presate de asteptarile celorlalti, dar de fapt nu isi doresc vizite prea curand. Daca invitatia nu vine poti lansa un “abia astept sa il vad” iar daca mama iti spune ceva de genul “pai intre orele cutare si cutare suntem in parcul X, hai sa ne vezi” e clar ca nu-si doreste o vizita la domiciliu. CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
Anunta-te inainte de vizita, chiar daca ati stabilit ziua vizitei.
Nu o lasa pe mama sa te astepte toata ziua gandindu-se “oare cand apare X?” si stresandu-se sa nu suni la usa exact cand copilul doarme sau sa nu apari in toiul unei crize de colici. Suna cu ceva timp inainte si intreaba daca e ok sa apari intr-o jumatate de ora sau o ora, dandu-i timp mamei macar sa se spele pe ochi, ca poate nu a apucat in ziua aia. De asemenea daca afli ca mai e cineva in vizita tocmai atunci, amana-ti vizita pana dupa plecarea lor sau chiar pe o alta zi. E obositor pentru mama si stresant pentru nou-nascut sa primeasca grupuri de vizitatori sau sa faca fata la mai multe vizite succesive intr-o singura zi. CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Asigura-te ca esti sanatos la momentul vizitei!
Daca ai o raceala incipienta, tusesti, iti curge nasul, ai avut de curand dereglari stomacale posibil cauzate de un virus amana vizita pana esti intr-o stare perfecta de sanatate. Un nou-nascut are sistemul imunitar abia in formare, este foarte vulnerabil, desi tie ti s-ar parea ca nu e mare lucru ca stranuti putin pe copil il poti pricopsi cu un virus. Nu e mare efort sa astepti sa fii intr-o stare buna de sanatate si cu siguranta nu vrei sa ai constiinta incarcata ca ai imbolnavit un bebelus fragil, abia venit pe lume!
Nu te da cu parfum puternic.
Pentru un nou-nascut, aproape orice in afara de mirosul mamei este iritant, deci nu te duce invaluit/a in tone de parfum oricat de atractiv si scump ar fi, pentru copil va fi doar neplacut si cauzator de disconfort. CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
Ai mare grija la regulile de igiena necesare in asemenea situatie.
In primul rand descalta-te de cum ai intrat pe usa, chiar daca te-ai sters pe pres la intrare, chiar daca ai pantofi noi, chiar daca ti se pare ca ai parcurs “doar traseu curat, de la masina pana la scari”. Nu stii niciodata ce microbi poti duce pe talpile pantofilor, acestea fiind in topul obiectelor care colcaie de mizerie si implicit de germeni patogeni. Apoi cere voie sa te speli pe maini, ca mama sa stie ca faci asta si sa nu stea stresata ca cine stie ce microbi aduci pe maini. Nu te repezi sa iei nou-nascutul in brate, e destul si chiar indicat sa il admiri de la o distanta rezonabila, nu e recomandat sa-i respiri in fata si in niciun caz nu-l pupa, nici pe obraji, nici pe maini, nici pe picioare, oricat de irezistibil ti s-ar parea.
Du cadouri utile.
Daca simti ca ar fi frumos sa duci un cadou, orienteaza-te spre lucruri de care mamele in general se bucura. Desi ai putea fi tentat sa cumperi jucarii, nu e cazul la un nou-nascut. Mai degraba du scutece (asigurandu-te ca sunt marimea corespunzatoare sau mai mari, in nici un caz mai mici) dermatocosmetice de buna calitate, obiecte vestimentare dragute si practice si/sau ceva bun de mancare pentru mama, care cu siguranta nu mai are timp sa bucatareasca si sa se ingrijeasca de ea “ca pe vremuri”. CITEȘTE ȘI: Obiceiuri sănătoase din primele săptămâni de viață ale bebelușului, pentru o familie fericită
Nu iti lua propriii copii cu tine.
Daca ai copii mai maricei, chiar daca si-ar dori si ei sa vada bebelusul, nu-i lua cu tine. Ei fiind in colectivitate, gradinite sau scoli, pot fi purtatori de virusuri care la ei sa nu fie in forma active dar care se pot transmite la copil. In plus un copil de 3-5 ani nu stiu sa se comporte cu un nou-nascut, mai ales daca nu au frati, risti sa creezi agitatie, copiii tai sa vrea sa tina bebelusul in brate sau sa-i dea din bomboanele lui si multe altele.
Sa nu uitam ca musafirii vin, dar mai si pleaca!
Nu prelungi vizita oricat de placuta ti s-ar parea, mama s-ar putea sa o resimta altfel. O vizita de 15-20 de minute este perfecta, tot ce trece de jumatate de ora o poate agita pe mama care abia asteapta sa fie singura cu copilul, sa se bucure de el, sa il alapteze. Prelungindu-ti vizita poate interferezi cu ora de somn sau de masa a bebelusului, risti sa-i strici rutina si sa o agiti pe mama, pe care oricum vizitele prea lungi o obosesc.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele