Intrarea in colectivitate este conditionata de prezentarea de catre parinte a unor acte medicale care sa dovedeasca starea de sanatate a copilului. Motivatia acestui fapt este simpla: in colectivitate, transferul de micobi de la un copil la altul se face cu usurinta si este in interesul tuturor parintilor sa limiteze pe cat posibil expunerea copilului la agenti infectiosi.
Iata care sunt actele medicale necesare pentru intrarea in colectivitate odata cu inceperea gradinitei.
In prima zi de gradinita, parintele are obligatia de a se prezenta la cabinetul medical al institutiei cu cateva acte:
- Copia dupa carnetul de vaccinari
- Avizul epidemiologic eliberat de catre medicul de familie
- Rezultatele analizelor medicale cerute de gradinita (examen coproparazitologic, exudat faringian, radiografie pulmonara a ambilor parinti si VDRL pentru ambii parinti, de obicei)
Avizul epidemiologic este eliberat de catre medicul de familie dupa consultarea amanuntita a copilului. El atesta starea de sanatate a celui mic, faptul ca la momentul respectiv nu sufera de nici o boala infecto-contagioasa sau de alta natura, care sa puna in pericol sanatatea celorlalti copii. Avizul epidemiologic trebuie prezentat la cabinetul medical al gradinitei ori de cate ori copilul a lipsit mai mult de 3 zile consecutiv, si are valabilitate 24 de ore din momentul eliberarii. Contrar opiniei generale, analizele pentru intrarea in colectivitate nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, asadar medicul de familie nu are nici o obligatie sa elibereze un bilet de trimitere pentru efectuarea gratuita a acestor analize.
Exsudatul faringian (uneori si cel nazal) este efectuat pentru a identifica prezenta in caile respiratorii a copilului a unor eventuali agenti patogeni. Cel mai frecvent se efectueaza analiza necesara pentru identificarea prezentei streptococului de grup A, B si a pneumococului.
Streptococul de grup A produce infectii ale tractului respirator superior si ale urechilor, insa netratat corespunzator, poate genera scarlatina sau diverse complicatii articulare, renale si cardiace.
Pneumococul face parte din flora orala a multor indivizi sanatosi, dar poate la randul sau sa determine infectii severe de tipul otitelor sau a pneumoniei. Unele tulpini de pneumococ sunt implicate in declansarea unor meningite severe.
Examenul coproparazitologic are ca scop identificarea parazitilor aflati in tractul digestiv. Copiii sunt adeseori diagnosticati cu Giardia intestinalis, limbrici, oxiuri sau diverse specii de tenie.
Coprocultura urmareste identificarea bacteriilor care pot provoca infectii serioase la nivel digestiv. La copiii in varsta de peste 2 ani se urmareste identificarea prezentei bacteriilor din speciile Shigella, Salmonella si E.coli. Citește pe larg despre: Coprocultură sau examen coproparazitologic? E o diferență!
Efectuarea unei radiografii pulmonare de catre parinti are ca scop identificarea indivizilor bolnavi de tuberculoza. Avand in vedere faptul ca tara noastra se afla pe primul loc in Europa ca numar de bolnavi de tuberculoza, masura este de inteles si binevenita.
Testul VDRL este efectuat tot de catre aprinti, pentru identificarea bolnavilor de sifilis. Avand in vedere implicatiile sociale pe termen lung ale bolii, acest test de sange reprezinta o masura de supraveghere a sanatatii publice.
Tot in prima zi de gradinita, parintii trebuie sa semnaleze existenta unor eventuale probleme de sanatate ale copilului: alergii, intolerante, diabet sau orice alta afectiune. Ca regula generala, copilul NU trebuie primit la gradinita daca este in tratament cu antibiotic, daca are febra, diaree, varsaturi sau eruptii sau daca starea sa generala este proasta.
Responsabili de aceasta sunt asistenta medicala a unitatii, care are obligatia de a efectua triajul zilnic, si educatorii, care trebuie sa le semnaleze parintilor imediat daca copilul incepe sa se simta rau pe parcursul zilei.